Gorica skoraj presegla lansko končno bero

Nogometna jesen Gorice si gotovo zasluži oceno pozitivno. Ekipa, ki so ji pred začetkom sezone tudi zavoljo klubske stiske napovedovali boj za obstanek, je presegla pričakovanja tako z uvrstitvijo, četrtim mestom, kot s številom osvojenih točk, 35.

Miran Burgić (levo) je jeseni dosegel štiri prvenstvene gole za 
Gorico. Foto: Leo Caharija
Miran Burgić (levo) je jeseni dosegel štiri prvenstvene gole za Gorico. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Dovolj se je ozreti le na izkupiček iz prvenstva 2014/15, ko so Novogoričani zbrali 37 točk, a v celotni sezoni. Izbranci Mirana Srebrniča so torej po vsega 22. krogih skoraj presegli lansko bero. Ni dvoma, da jim bo to uspelo spomladi, ko bo na sporedu še 14 tekem. Osem dvobojev bodo Novogoričani odigrali v športnem parku in šest v gosteh, a to še ne pomeni, da se utegne ponoviti sijajna poletna serija, v kateri so nanizali sedem zmag v prvi četrtini prvenstva. Domače tekme niso predstavljale posebne primerjalne prednosti. Na 12 gostovanjih so namreč iztržili 19 točk, v desetih dvobojih v športnem parku pa so jih zbrali 16.

Brez dveh adutov

Bolj kot številke bo zanimivo videti, kako se bo poznala odsotnost oziroma kdo bi lahko nadomestil najučinkovitejša novogoriška nogometaša v jesenskem delu Blessinga Elekeja in Amela Džuzdanovića, ki sta prednjačila v rubrikah goli in asistence. Spomladi utegnejo Novogoričani občutiti strelski in ustvarjalni primanjkljaj. Jeseni so ob slabših dnevih Elekeja in Džuzdanovića neredko izstopali drugi posamezniki, kar je Novogoričanom prineslo kar nekaj dragocenih točk. Ne nazadnje se je to zgodilo tudi na sklepni jesenski tekmi v Celju, kjer sta hkrati manjkala oba najučinkovitejša goriška posameznika. Za povrh pa tudi Grega Sorčan, ki je kar nekajkrat v letošnji sezoni z imenitnimi posredovanji reševal ekipo, ni imel svojega dne. Mladi reprezentančni vratar (19 let) je ob Elekeju (19) in Džuzdanoviću (21) pravzaprav tretje goriško odkritje letošnje sezone.

Poškodovani Amel Džluzdanović, ki si je poškodoval sprednjo križno vez in meniskus, je je bil medtem v ortopedski bolnišnici v Valdoltri že uspešno operiran. Zdravniki predvidevajo, da ga čaka pol leta trajajoče okrevanje.

Potencial ni bil sporen, a ga je treba pokazati. Goriški je izbruhnil avgusta, ko so bili Srebrničevi izbranci nezaustavljivi. Resda jih je v zmagovitem obdobju spremljala tudi sreča, ki pa jim je večkrat obrnila hrbet v nadaljevanju prvenstva, ko jim tudi sodniške odločitve niso bile posebej naklonjene. Nihanja v igri so bila zaradi sprotnega dopolnjevanja ekipe razumljiva. Tudi zato, ker je največ sprememb doživela zvezna vrsta, v kateri je bil praktično edina stalnica Džuzdanović, ki ga spomladi zaradi poškodbe ne bo. Srebrnič je jeseni praviloma prisegal na igro z dvema napadalcema, za pomlad pa bo morda s svojim pomočnikom Andrejem Komacem pretresel tudi kakšne druge različice.

Notranje rezerve

V zvezni vrsti ima kar nekaj mladih nogometašev različnih profilov, ki so na posameznih tekmah pokazali, da velja nanje računati in jih v kombinaciji z izkušenimi členi sredine igrišča umestiti tako, da bodo njihove vrline prišle najbolj do izraza. Takšnega napadalca, kot je Eleke, je skoraj nemogoče nadomestiti. Miran Burgić je opravil veliko nevidnega dela, zato pa mu je zlasti v končnici jesenskega dela zmanjkalo svežine in zbranosti pri zaključkih. Zadnjega od svojih štirih golov je dosegel v 14. krogu proti Zavrču. Marko Nunić je bil po sijajnem strelskem uvodu, s tremi goli v prvih štirih tekmah v goriškem dresu, v jesenskem nadaljevanju v Burgićevi senci oziroma pretežno v vlogi džokerja s klopi.

Obrambni del ekipe v polju, ki je zaradi različnih razlogov prav tako spreminjal svojo podobo, je bil večkrat na preizkušnji. Kljub prejetim zadetkom ne gre pozabiti niti napadalnega prispevka obrambnih nogometašev tako v obliki zadetkov kot asistenc. Tudi sicer pa so v zadnji vrsti Novogoričani solidno zasedeni. Spomladi bi lahko bili ob skupnih in daljših zimskih pripravah le še bolj uigrani in uravnoteženi na igrišču.

Gorica jeseni v številkah:

> 2500 gledalcev je prisostvovalo obračunu v športnem parku na dvoboju 10. kroga z Olimpijo.

> 1890 minut sta jeseni zbrala Grega Sorčan in Matija Širok.

> 34 golov je Gorica dosegla.

> 33 golov je Gorica prejela.

> 12 golov je zabil Blessing Eleke.

> 10 različnih strelcev v jesenskem delu.

> 7 zaporednih zmag (od 2. do 8. kroga).

> 6 asistenc je prispeval Amel Džuzdanović.

> 4 zaporedni porazi (od 15. do 18. kroga).

> 3 rdeči kartoni.

> 2 remija.

> 1 trener.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano