Veliko goriško slavje v Stožicah

Po kar 50 doseženih zadetkih v uvodnih 18 tekmah so nogometaši Olimpije naleteli na nepremagljivo obrambo Gorice, ki je z zadetkoma Amela Džuzdanovića in Gorana Cvijanovića iz Stožic presenetljivo odnesla vse tri točke. Olimpija : Gorica 0:2 (0:1).

Levo je Nejc Mevlja, za Olimpijinim Hentyjem pa Goran 
Cvijanović, strelec drugega novogoriškega gola. Foto: Ziga  Zivulovic Jr.
Levo je Nejc Mevlja, za Olimpijinim Hentyjem pa Goran Cvijanović, strelec drugega novogoriškega gola. Foto: Ziga Zivulovic Jr.

LJUBLJANA > Dvomov o favoritu sinočnjega obračuna v Stožicah ni bilo, so se pa lahko gledalci nadejali odprti igri, ki je značilna tako za Ljubljančane kot Novogoričane. V prestolnici so se v soboto zvečer razveselili novice o remiju na dvoboju med Mariborom in Zavrčem, kar je pomenilo, da bi zeleno-beli z morebitno zmago proti Goričanom v veseli december vstopili z velikimi devetimi točkami prednosti pred trenutno drugouvrščenimi vijoličastimi.

Stadion Stožice, gledalcev 1300, sodnik: Skomina (Koper) 6,5. Strelci: 0:1 Džuzdanović (28), 0:2 Cvijanović (91). Olimpija: Šeliga 6, Klinar 6, Kelhar 5,5, Zajc 6,5 (od 63. Mimoun 6), Kronaveter 6,5, Matić 6, Šporar 6, Alves 5,5 (od 46. Ontivero 5,5), Čale 6, Mitrović 5,5, Henty 5,5. Trener: Marijan Pušnik. Gorica: Sorčan 8, Celcer 7, Širok 7, Burgić 7, Arčon 6,5, Eleke 6 (od 90. Humar -), Cvijanović 7, Kavčič 6,5, Džuzdanović 7 (od 82. Martinović -), Mevlja 6,5, Johnson 6,5. Trener: Miran Srebrnič. Rumeni kartoni: Kronaveter; Cvijanović, Širok.

Niz štirih zaporednih porazov je ekipo Mirana Srebrniča oddaljil od boja za sam vrh, slaba defenzivna predstava na zadnji tekmi v Ljudskem vrtu pa je goriškega stratega primorala k določenim spremembam v obrambni in zvezni vrsti. Po začetnih polpriložnostih na obeh straneh je v deseti minuti gostujoči napadalec Miran Burgić s strelom z glavo pošteno namučil Olimpijinega čuvaja mreže Aleksandra Šeligo, nato je slednji dobro posredoval tudi ob poskusu Tineta Kavčiča, tako da je začetna goriška ofenziva minila brez želenega zadetka. Na drugi strani je bil začetnik večine domačih napadov Šempetrc Miha Zajc, ki je lepo sodeloval s prvim zvezdnikom slovenske lige Andražem Šporarjem, v 21. minuti pa je s strelom z razdalje testiral zbranost Grege Sorčana, ki se ni pustil presenetiti.

Ravno v trenutkih, ko so zmaji prevzeli pobudo, je Amel Džuzdanović prišel do žoge na levi strani domačega kazenskega prostora in po več kot trimesečnem golgeterskem postu z močnim strelom poskrbel za veselje glasne skupine gostujočih privržencev. Ti so ob strogem varnostnem pregledu svoja mesta na največjem slovenskem stadionu zasedli šele po dobre četrt ure igre. Končnica prvega polčasa je minila ob nekoliko previdnejši igri gostov, ki so se osredotočili na protinapade, medtem ko domači vezisti in bočni igralci niso uspeli pripraviti obetavnejših akcij za napadalni dvojec Andraž Šporar- Ezekiel Henty.

Že prvi napad v drugem polčasu je napovedal popolno ofenzivo Ljubljančanov, ki so naprej zapretili prek Šporarja, a je žoga na srečo Sorčana zletela le nekaj centimetrov nad okvirjem njegovih vrat. Kljub preteči nevarnosti se gostje niso povlekli v obrambne okope, temveč so skušali s hitrim prenosom žoge presenetiti domačine. Z občasnim presingom pa so nekajkrat skoraj presenetiti vse bolj nestrpne tekmece, ki so še naprej skrbeli, da Sorčanu ni bilo dolgčas.

Po dobri uri igre se je po levem boku sprehodil Matija Širok, ki je po podaji pred domača vrata opozarjal na igranje z roko Nemanje Mitrovića, vendar je koprski sodnik Damir Skomina pokazal le na kot. Domači trener Marijan Pušnik je z določenimi rošadami skušal še dodatno okrepiti pritisk proti goriškim vratom, kar pa ni prineslo želenega učinka, saj so bili njegovi nogometaši pri zaključkih akcij pretirano egoistični, kar ne bi mogli reči za plavo-bele napadalce, ki so v 80. minuti Marshalu Johnsonu pripravili prostor za strel, po katerem se je zatresla vratnica domačih vrat. Minuto zatem se je ob strelu Martina Mimouna spet izkazal Sorčan, ki je bil po poskusu Roka Kronavetra s prostega strela v 84. minuti že premagan, a je žogi pot v mrežo preprečila vratnica.

Plus: Zbrana igra v obrambi in potrpežljivost v napadalnih akcijah sta Goričanom prinesla tri točke prva na gostovanju pri vodilni ekipi lige. Minus: Ob gostujoči zmagi proti vodilni zasedbi lige ni potrebno iskati minusov …

V zadnjih minutah so Ljubljančani v lovu na izenačenje popolnoma pozabili na obrambo, kar je izkoristil Goran Cvijanović, ki se je po podaji Burgića znašel pred Šeligo, ga rutinirano premagal in potrdil sladko zmago Gorice. “Proti zelo kakovostnemu tekmecu smo odigrali zelo dobro tekmo. Odpravili smo določene napake, ki so se nam dogajale na zadnjih tekmah. Na pravi način smo zaustavili Olimpijine napadalce, v ofenzivi pa smo reagirali na pravi način,” je predstavo svojega moštva, ki je Olimpiji prizadejalo tretji poraz v sezoni, ocenil več kot zadovoljni Srebrnič.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano