Gorica igra in uživa

Gorici na vrhu lestvice sledi Olimpija, ki je v nedeljskem derbiju pokosila vijolice sredi Ljudskega vrta. Gre res za tektonske premike na vrhu slovenskega klubskega nogometa ali le za začasno slabost Maribora?

Zlatko Zahović  (levo)  in Ante Šimundža sta se razšla. 
Šimundža je v 100 tekmah na mariborski klopi zbral 56 zmag, 
22 remijev in 22 porazov. Foto: STA
Zlatko Zahović (levo) in Ante Šimundža sta se razšla. Šimundža je v 100 tekmah na mariborski klopi zbral 56 zmag, 22 remijev in 22 porazov. Foto: STA

KOPER > Šesti krog prvoligaškega nogometnega prvenstva je prinesel prvi spopad “nove” Olimpije in zasičenega Maribora. Izid niti ni presenečenje, bolj preseneča superiornost Olimpije in gladka zmaga (0:3) sredi Ljudskega vrta. Kljub vsej potrpežljivosti mariborskega športnega direktorja, tega trener Ante Šimundža ni mogel preživeti, zato je od včerajšnjega opoldneva tudi uradno bivši.

Tako zagotovo ni več moglo iti naprej. Brezkrvnost in zasičenost ekipe je bila vidna, toplo-hladni rezultati so se kopičili, začetek konca pa je nedvomno predstavljal izpad iz boja za ligo prvakov že s prvim tekmecem, Astano. Spor z Alešem Mejačem in “pretežkim” Daliborjem Volašem je naznanjal končni obračun s trenerjem, ki je lani Maribor pripeljal v ligo prvakov. Za zdaj kaže, da pomilostitve obeh ne bo. “Po tehtnem premisleku sem spoznal, da ekipa ne daje, česar je sposobna, da ni energije, ki jo želim, zato se umikam s položaja trenerja,” je včeraj povedal nekdanji trener Maribora. Ekipo bo začasno vodil njegov pomočnik Saša Gajser. Zlatko Zahović je povedal, da ga je odstop presenetil. “V kratkem bomo morali potegniti poteze glede novega trenerja, do nadaljnjega pa bo ekipo vodil pomočnik. To je najbolj vroč nogometni stol v državi,” je še dejal Zahović, ki je na resni preizkušnji. Predvsem je položaj najzahtevnejši v zadnjem šampionskem obdobju Maribora, saj moštvo potrebuje kredibilnega trenerja in igralske osvežitve.

Navijačem se verjetno najbolj kolca po Darku Milaniču, ki bi si najverjetneje tudi želel sedeti na klopi katerega od klubov, a lahko trenutno uživa v brezdelju z lepo mesečno plačo iz Leedsa, ki vsak mesec (do junija prihodnje leto) kapne na njegov bančni račun.

Olimpija je morala zamenjati deset trenerjev, da je v Ljudskem vrtu z zmago prilepila obliž na rane minulih let, vendar trener Marijan Pušnik opozarja, da ni nobenega razloga za evforijo. Pred Olimpijo (13 točk) je le Gorica (15), ki je znova spretno, pa tudi srečno, zmagala v Domžalah. Oba kluba veže junak Olimpijine zmage Ezekiel Henty (njegov mendežer naj bi bil kar nekdanji goriški soigralec Stephen Makinwa), ki je v Stožice ob denarni suši prišel iz Nove Gorice. Gorica ima v svojih vrstah še eno nigerijsko ime, všečno tudi nedeljskima akterjema: 19-letni Blessing Eleke iz nogometne akademije iz nigerijske prestolnice Lagos je s petimi zadetki trenutno prvi strelec lige.

Gorica uživa v pogledu z vrha, zagotovo pa nič ne uživajo v Kopru (5 točk) pri dnu lestvice. Včeraj so podpisali pogodbo še z enim branilcem: levičarjem Cristianom Tomasom del Torom, ki je svojo nogometno pot začel v Sevilli. Njegov prihod smo sicer napovedali že minuli teden. Tudi v tem pogledu je neizbežna primerjava med primorskima tekmecema, ki se bosta čez manj kot dva tedna pomerila na Bonifiki. Gorica redko zgreši z okrepitvami (izjema je Parmino obdobje, ko so tako ali tako bili v moštvu pretežno tujci), Koper z njimi zelo redko zadene. Gorica se komaj preživlja iz meseca v mesec, Koper ima gosposki proračun, Gorica igra, uživa in zadeva, Koper muči samega sebe in nekaj stotin gledalcev na tribuni. Nogomet je tudi zato tako zanimiv.

ROK MAVER


Najbolj brano