Včasih se splača potrpeti

Nogometaši Gorice so se proti Mariboru dokopali do velike točke, z rezultatskega, a tudi psihološkega zornega kota. Sreča je bila tokrat zaveznik srčnih gostiteljev, ki so kljub zmagi Krke zadržali osmo mesto. Gorica : Maribor 1:1 (0:1).

Novogoriški kapetan Alen Jogan (v modrem dresu) je imel v 
obrambi  precej dela z Jean Philippom Mendyjem. Foto: Leo Caharija
Novogoriški kapetan Alen Jogan (v modrem dresu) je imel v obrambi precej dela z Jean Philippom Mendyjem. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V Novi Gorici je vendarle nekoliko večje število gledalcev spremljalo neobičajno tekmo, ki pa se v nogometu vendarle tudi zgodi. Mariborčani so v bližnji preteklosti neredko znali napolniti mrežo Goričanov tudi v športnem parku. Po razvoju dogodkov bi se takšen scenarij v zadnjem letošnjem medsebojnem dvoboju kaj lahko ponovil. “Pokazali smo več želje in zagrizenosti od tekmeca. Vsaka točka v boju za obstanek je pomembna, proti Mariborčanom pa je še toliko več vredna. Naposled je zaradi našega pristopa tudi zaslužena,” je pojasnil goriški kapetan Alen Jogan, ki je že v tretji minuti izbil žogo pred praznimi vrati po strelu Luke Zahovića, kar pa je bila zgolj napoved petih črnih goriških minut.

Športni park, gledalcev 700, sodnik Perić (Kranj) 6,5. Strelca - 0:1 Mertelj (10), 1:1 Eleke (15). Gorica: Sorčan 6,5, Širok 6, Pasqualini 7, Jogan 7 Napoli 6,5, Johnson 6,5, Vetrih 6,5, Slivka 7 (od 87. Ruggiero -), Džuzdanović 6 (od 46. Boccaccini 6,5), Žigon 7, Majcen 6,5 (od 62. Eleke 7). Trener: Cesare Beggi. Maribor: Handanović 6,5, Mejač 6, Rajčević 6, Šuler 6,5 (od 46. Volaš 6), Viler 6, Vršič 6, Mertelj 6,5, Dervišević 6, Bohar 6 (od 65. Sallalich 6), Mendy 6 (od 76. Tavares -), Zahović 6,5. Trener: Ante Šimundža. Rumeni kartoni: Pasqualini, Johnson, Napoli, Sorčan; Mendy, Vršič. Rdeči karton: Širok (15.).

Prvaki so namreč hitro povedli z evrogolom Aleša Mertlja, Jasmin Handanović je nato ubranil sijajno priložnost za izenačenje Dejanu Žigonu, Matija Širok pa je nepravilno zaustavil Jeana Philippa Mendyja, ko je ta sam stekel proti domačemu golu, ter prejel rdeči karton. Slabše se za Novogoričane ne bi moglo začeti, a tudi obeti za nadaljevanje oziroma preostanek dvoboja so bili porazni. Rezultatski lov na Mariborčane bi bil že ob izenačenem razmerju moči na igrišču za gostitelje sila zahtevna naloga, ob številčni podrejenosti pa se je zdel bolj podoben misiji nemogoče. Tako je bilo videti tudi na igrišču.

Mariborčani so lahko nadzirali položaj in predvsem ritem igre. Ko se je ponudila priložnost, pa so napadli vrata Novogoričanov, ki jim ni preostalo drugega kot branjenje. Ob prisilnih rošadah v moštvu se je Amedej Vetrih s sredine igrišča pomaknil v obrambo, zato je bila mariborska premoč v zvezni vrsti še bolj očitna. Ob nespretnih poskusih Mariborčanov, obrambah vratarja Grege Sorčana in ščepcu sreče se kljub številnim poskusom ni izrazila v rezultatu. Da bi goriški strokovni štab ublažil stisko, je v igro pred začetkom drugega polčasa poslal Mattea Boccaccinija in aktiviral postavitev s tremi nogometaši v obrambni vrsti.

Slika na igrišču pa se ni spremenila. Mariborčani, pri katerih je v slačilnici ostal načeti Marko Šuler, v obrambo pa se je pomaknil kapetan Mertelj, so še naprej imeli strelske vaje. Mendy je iz neposredne bližine zatresel okvir domačih vrat. Drugi zadetek Mariborčanov, ki so želeli čim prej odpraviti dvome o zmagovalcu, je visel v zraku. Po drugi strani pa so strelski spodrsljaji prvakov na tribuni sprožili tudi vprašanje, ali se lahko priložnost za izenačenje ponudi tudi Novogoričanom. In se je. Luka Majcen je moral mesto prepustiti Blessingu Elekeju, ki je bil pravi mož na pravem mestu. Nigerijski napadalec lahkotnega koraka je po asistenci Žigona ušel mariborskim branilcem in ukanil Handanovića za izenačenje.

Plus: vrnili so se iz izgubljenega položaja; po šestih zaporednih prvenstvenih porazih z Mariborom so prišli do točke. Minus: zmaga Krke obeta še neizprosen boj za obstanek.

Mariborski pritisk se je okrepil, a streli in podaje so bili ob časovni stiski vse manj natančni. Utrujenim Novogoričanom pa je zadetek dal zagon, da so zdržali do konca. “Neželeni razvoj dogodkov na začetku tekme je spremenil naše načrte. Po prikazanem in ustvarjenih priložnostih so si Mariborčani zaslužili zmago, a smo se znali žrtvovati. Seveda smo imeli tudi srečo, ki je na tovrstnih dvobojih potrebna. Vzeli smo točko, ki smo si jo zaslužili na sredini tekmi v Kopru,” je pojasnil trener Gorice Cesare Beggi. Na drugi strani je bilo razočaranje v mariborskem taboru zavoljo razpleta, po katerem boj za prvaka pet krogov pred koncem ostaja odprt, razumljivo.

“Nogomet je prav zaradi takšnih tekem tako zanimiv. Naredili smo vse, kar je v naši moči. Nimamo si česa očitati. Ena ekipa je imela izredno srečo, ki pa si jo je z borbenostjo in zavzetostjo tudi zaslužila,” je po tekmi strnil vtise mariborski trener Ante Šimundža.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano