Golčer še naprej najboljši Slovenec, Taaramäe vrgel tekmecem rokavico

Estonec Rein Taaramäe je zmagovalec druge etape kolesarske dirke Po Sloveniji. Član ruske ekipe Katjuša je z uspehom v kraljevski etapi, dolgi 217,2 km, ki se je končala z zahtevnim ciljnim vzponom na Golte, oblekel tudi majico vodilnega.

Andi Bajc levo, Jan Tratnik desno

 Foto: Igor Mušič
Andi Bajc levo, Jan Tratnik desno  Foto: Igor Mušič

GOLTE > Etapa iz Nove Gorice na Golte je bila v zadnjih kilometrih še kako zahtevna, saj so morali kolesarji premagati 14 kilometrov dolg vzpon, zadnja dva kilometra sta imela 23-odstotni naklon. Sicer so tekmovalci prekolesarili štiri vzpone, skupaj pa kar 3460 višinskih metrov.

Drugo mesto je z zaostankom 36 sekund osvojil Avstralec Jack Haig (Orica GreenEdge), tretje Kolumbijec Egan Arley Bernal (Androni Giocattoli), ki je zaostal 50 sekund. Z najboljšimi sta v cilj prišla tudi Jure Golčer (Adria Mobil) in Janez Brajkovič (slovenska reprezentanca), prvi je bil peti in je zaostal 1:01 minute, drugi pa šesti, zaostal je 1:03 minute.

Naslednji Slovenec je bil Luka Pibernik (Lampre Merida) na 17. mestu, 19. je bil Hrvat v dresu Adrie Radoslav Rogina, 36. pa Domen Novak (Adria Mobil).

V skupnem seštevku ima Taaramäe 36 sekund prednosti pred Haigom in 50 pred Bernalom. Golčer na petem mestu zaostaja 1:01 minute, Brajkovič na desetem pa 1:30. Jan Tratnik je novi nosilec majice za najboljšega hribolazca.

V ubežni skupini, ki se je izoblikovala po 17 kilometrih, je bil najprej en Slovenec Jan Tratnik (Amplatz), nato pa še drugi Jon Božič (Adria Mobil), ki je bil aktiven že v četrtek. Po 58 kilometrih je skupino sestavljalo pet kolesarjev, ki so prikolesaril do petih minut prednosti. Na Črnem vrhu je odpadel Božič, na predzadnjem vzponu dneva na Črnivec pa je Tratnik še pobral največje število točk, zatem je ubežna skupina razpadla, ko se je začel vzpon na Golte, pa je bilo bega dokončno konec.

Devet kilometrov do cilja so se začeli prvi resnejši napadi, Kolumbijec Rodolfo Torres Agudelo je s skokom še razredčil skupino, iz te so se izluščili najboljši. Estoncu je v zadnjih kilometrih pomagal klubski kolega Pavel Kočetkov, družbo jima je delal Haig, Kočetkov je dva kilometra pred ciljno črto omagal, Taaramäe pa je v svojem ritmu nadaljeval do etapne zmage.

Cilja v Novem mestu ne bo videl prvi zvezdnik letošnje kolesarske dirke Britanec Mark Cavendish, ki ni prišel do cilja na Golte.

Nič manj zahtevna ne bo sobotna etapa, ki bo dala tudi končnega zmagovalca. Kolesarje jutri čaka gorski kronometer iz Celja na Celjsko kočo, ki je sicer dolg "le" 16,8 km, a je zadnjih slabih sedem kilometrov še kako zahtevnih, v povprečju je 6,4-odstoten naklon, na začetnem delu pa tudi 16-odstoten.

STA


Najbolj brano