Glinasti golobi spet padajo

Matej Žniderčič je na nedavnem svetovnem prvenstvu v trapu sicer za las zgrešil olimpijsko kvoto, a je z 19. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na tovrstnih tekmovanjih.

Matej Žniderčič je na svetovnem prvenstvu osvojil 19. 
mesto.
Matej Žniderčič je na svetovnem prvenstvu osvojil 19. mesto. 

BILJE > ”Najverjetneje bom vztrajal še en olimpijski ciklus.” To je glavno sporočilo 40-letnega strelca iz Bilj, potem ko je v letošnji sezoni spet posegel po rezultatih mednarodne veljave in pokazal, da je še vedno konkurenčen. Zadnje poolimpijsko obdobje za Mateja Žniderčiča po športni plati ni bilo najbolj enostavno. Zamenjal je spremljevalno ekipo, v kateri sta zdaj športna psihologinja Katja Čavničar in trenerka Deborah Gelisio, a tudi službo. Ob družinskih obveznostih je v zadnjih dveh letih postopoma sestavljal strelski mozaik. Iz tekmovalne sence je izstopil v letošnji sezoni.

Spet med izbranci

Član trap kluba ZLD Gorica je opozoril nase že na evropskem prvenstvu, kjer je prepričal vodstvo slovenske izbrane vrste, da ga zopet uvrsti v reprezentanco. V Pragerskem je Žnidarčič tekmoval izven konkurence, primerjalne prednosti domačega terena pa je dobro izkoristil Boštjan Maček, ki je osvojil bron in olimpijsko kvoto za Slovenijo. Zdaj je že jasno, da bo 43-letni Prekmurec tako kot v Londonu na olimpijskih igrah v Riu edini zastopal slovenske barve v trapu. Zadnji dve kvoti so namreč razdelili na svetovnem prvenstvu (SP), ki je bilo sredi septembra v italijanskem Lonatu.

Matej Žniderčič: “Tehniko sem v letih streljanja osvojil, tudi material je preizkušen, vadbeni pristop s temeljitimi pripravami prav tako. Ključna je psihološka pripravljenost.”

Žniderčič se je pred zadnjim tekmovalnim dnem spogledoval tudi s finalom in olimpijsko kvoto. Od razstreljevanja za najboljšo šesterico oziroma uresničitve olimpijskih sanj sta ga ločila dva glinasta goloba. Ustrelil je 118 od 125 tarč, kar je na koncu zadostovalo za 19. mesto. Svetovna prvanstva so zaradi izenačene konkurence in širokega tekmovalnega vrha v zadnjih letih že pregovorno nepredvidljiva. V Italiji, kjer se je merilo 270 strelcev iz 92 držav, pa je bilo tokratno SP tudi najbolj številčno. Žniderčič se je zelo dobro znašel v zahtevnih tekmovalnih razmerah, povezanih tudi s slabo vidljivostjo.

“Unovčil sem izkušnje, a se tudi dobro pripravil. Ni šlo le za mesec dni intenzivne vadbe pred začetkom SP, pač pa tudi za poznavanje razmer na prizorišču, o katerih sem se podrobno pozanimal. Naposled so mi bili tudi konfiguracija strelišča in trši golobi pisani na kožo. Po razpletu je ostalo nekaj grenkega priokusa, a tudi zadoščenja nad dosežkom. Za menoj so zaostali nosilci medalj z velikih tekmovanj, tudi olimpijskih iger. Maček pa je bil denimo 67.” je razvoj dogodkov opisal Žniderčič, ki prihodnje leto ne bo med 35 olimpijci v trapu, je pa z dosežkom na SP spet pridobil status športnika mednarodnega razreda.

Minimalne razlike

Do olimpijske kvote je zlasti evropskemu tekmovalcu težko priti. Na posameznih svetovnih in celinskih prvenstvih ter tekmah svetovnega pokala so razpoložljive kvečjemu štiri. V tako zgoščeni konkurenci pa si jo je zelo težko priboriti. “Profesionalizem je z leti vse bolj prisoten. Tekmovalci so vsi po vrsti vrhunsko pripravljeni, odločajo malenkosti. Razlike so zlasti na novejših oziroma manj zahtevnih streliščih res minimalne. Na svetovnem pokalu v Münchnu sem denimo zadel 121 od 125 tarč, kar je na koncu zadostovalo le za 24. mesto. Za finale bi moral zgrešiti kvečjemu eno tarčo,” je pojasnil Žniderčič, ki ima v bližnjem Panovcu in tamkajšnjem strelišču zelo dobre razmere za vadbo, v Inox Centru pa zvestega pokrovitelja.

Vse ostalo je v Žniderčičevih rokah oziroma glavi. ”Tehniko sem v letih streljanja osvojil, tudi material je preizkušen, vadbeni pristop s temeljitimi pripravami prav tako. Ključna je psihološka pripravljenost,” je povedal Žniderčič, ki bo nov (olimpijski) ciklus prihodnje leto odprl z evropskim prvenstvom v Italiji ter tekmama svetovnega pokala v San Marinu in na Cipru.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano