Gladiatorji kljubujejo burji

Ajdovsko društvo Gladiators in nogometno igrišče Športnega centra Police sta pred dnevi gostila uvodni turnir državnega prvenstva v različici ameriškega nogometa flag footbal. Člani to igro širijo tudi med osnovnošolce.

Turnir v Ajdovščini sta prekinila burja in dež. Domače ŠD 
Gladiators ga bo skušalo ponoviti konec maja. Foto: Igor Mušič
Turnir v Ajdovščini sta prekinila burja in dež. Domače ŠD Gladiators ga bo skušalo ponoviti konec maja. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Domače Športno društvo Gladiators sicer pri izbiri termina uvodnega turnirja državnega prvenstva v mehkejši in pomanjšani različici ameriškega nogometa - flag footballu - ni imela sreče. Slabo vreme je botrovalo, da so ob igrišče z umetno travo v ajdovskem Športnem centru Police zašli le najbolj trpežni. Športniki se sicer niso dali in so uvodni dve uri kljubovali nemogočim razmeram, po tem pa ni šlo več.

V Ajdovščini so se sicer predstavila moštva Gladiators Ajdovščina, Ljubljana Silverhawks, Ljubljana Killer Bees, Novo mesto Knights, Slovenska Bistrica Warewolves in Domžale Tigers. Kot je povedal prvi mož ajdovskega kluba, Luka Vončina, se z nacionalno zvezo te dni dogovarjajo za nadomestni termin turnirja konec maja - po drugem turnirju DP, ki bo v Krškem. Prvenstvo, v katerem tekmuje omenjenih šest klubov, bo sicer predvidoma (s poletnim premorom) trajalo do konca novembra.

Ajdovsko društvo Gladiators, ki deluje leto dni, ima ta čas 25 zvestih članov, ki so že začeli nabirati podmladek med mestnimi devetošolci v okviru izbirnega predmeta šport za zdravje. V načrtu imajo tudi gostovanje v Kopru ter poletni počitniški kamp v Ajdovščini.

Na Primorskem dokaj neznan šport sicer v Sloveniji gojijo v 13 moških in dveh ženskih klubih. In v čem se pravzaprav flag footbal najbolj razlikuje od ameriškega nogometa?

Pri ameriškem nogometu se igralca ustavi s silo, pri flag footbalu pa tako, da se mu odtrga eno od dveh zastavic, pripasanih ob boku. Tekmuje se na na precej manjšem igrišču in z le petčlanskimi ekipami. Pri pravem ameriškem nogometu šteje namreč moštvo enajst članov.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano