V posteljah izvedeli, kdo bo tekmec

Pred slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki zadnji teden navdušuje slovensko športno javnost, je še zadnje dejanje evropskega prvenstva. Ob 19.45 uri bo v Sofiji odigrala nasploh zadnjo tekmo tekmovanja, s Francijo se bo v finalu merila za zlato kolajno.

Pred slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki zadnji teden 
navdušuje slovensko športno javnost, je še zadnje dejanje 
evropskega prvenstva. Foto: STA
Pred slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki zadnji teden navdušuje slovensko športno javnost, je še zadnje dejanje evropskega prvenstva. Foto: STA

SOFIJA > Čeprav so varovanci Andree Gianija že dosegli velikanski uspeh, v enem izmed najbolj množičnih športov osvojili kolajno na evropskem prvenstvu, po rokometaših drugo za slovenski ekipni šport, ne nameravajo na tem ostati. Čustva po polfinalni zmagi nad Italijo so zaenkrat pozabili in misli povsem preusmerili na finale, kjer jih čaka odlična Francija.

“Velika napaka bi bila, če bi mislili, da smo svoje že opravili. Vsako tekmovanje se igra, da se zmaga, prepričan sem, da tako ne mislim le sam, ampak tudi igralci,” je že po tekmi z Italijo dejal Giani, ki je fantom svetoval, da po fantastičnih igrah ne izgubljajo energije, kjer je ni treba, ampak naj se povsem osredotočijo na finale. Ti so ga poslušali, saj se nekaj ur pred tekmo ne čuti nobene evforije.

Slovenci so za tekmece izvedeli pozno zvečer, ko so večinoma že bili v posteljah. Sicer še niso spali, ampak so imeli poglede usmerjene na TV ekran, na katerem se je odvijala drama v Armeec Areni. Bolgari so že vodili z 2:0 v nizih, a morali na koncu priznati premoč Francozom.

“Meni osebno je bilo vseeno, s kom bomo igrali v finalu. Francozi so odlična ekipa, blestijo predvsem v obrambi, zmagali so svetovno ligo, medtem ko so Bolgari na krilih fenomenalnega občinstva kar leteli po igrišču. A včeraj samo do tretjega niza, v katerem so imeli priložnost, a je niso izkoristili. V vsakem primeru nas je čakal zahteven tekmec. Zdaj so to Francozi, s katerimi smo igrali na pripravljalnem turnirju pred prvenstvom, jih premagali, a nekaj je prijateljska tekma, nekaj povsem drugega pa finale evropskega prvenstva. Kljub zahtevnemu tekmecu v našem sedmem finalu v desetih dneh se ne mislimo predati. Če bi slučajno izgubili, bi bili razočarani, a ne nameravamo izgubiti,” pravi najstarejši član reprezentance Mitja Gasparini.

Podobno razmišlja tudi najbrž njegov naslednik na korektorskem mestu Alen Šket, trenutno v reprezentanci še sprejemalec. Šket na prvenstvu ni dobival veliko priložnosti, ko jo je, je svoje delo opravil odlično. Če bo potrebno, bo tako tudi v finalu.

“Vsekakor sem na klopi precej bolj živčen, kot bi bil na igrišču, vsekakor je tekmo težje gledati, kot jo igrati. A fantje res igrajo vrhunsko, tako da lahko rečem, da je živčnost po eni strani povsem nepotrebna. Lahko rečem, da bomo tudi v tekmo s Francijo vstopili mirni in zbrani. Francozi so kompletna ekipa, dobra v obrambi in napadu, imajo svoj način igre, ki marsikomu ni všeč, saj meji na prepotentnost. Točke dostikrat tudi zaključujejo po nenavadnih akcijah, toda to moramo pričakovati in sprejeti. Z dobro taktiko, z disciplino, zbranostjo in borbenostjo se jih da premagati. Konec koncev smo jih že, zakaj jih ne bi še enkrat,” meni Šket.

STA


Najbolj brano