Gen-I in Luka v polfinalu!

V sredo zvečer je bila primorska odbojka močno zastopana v slovenskem in tudi v evropskih pokalih. Doma sta se v žensko polfinale uvrstila tako Gen-I Volley kot Luka Koper, na tujem pa je v dresu Paris Volleyja blestel Mitja Gasparini.

Mitja Gasparini je Paris Volley s kar 22 točkami popeljal do 
zmage z nemškim Friderichshafnom. Foto: Cev
Mitja Gasparini je Paris Volley s kar 22 točkami popeljal do zmage z nemškim Friderichshafnom. Foto: Cev

LJUBLJANA > Največ dogajanja je bilo na domačem prizorišču, kjer so dekleta odigrala povratne tekme četrtfinala slovenskega pokala, znan pa je tudi prvi moški polfinalist.

Prvič v zgodovini samostojne Slovenije se je zgodilo, da bosta na zaključnem turnirju ženske pokalne četverice kar dva primorska predstavnika - Luka Koper in novogoriški Go Volley. Lažje delo so imele Koprčanke. Še drugič so s 3:0 (17, 16, 19), ugnale štajerski Formis, ki se sicer bori za prvoligaški obstanek. Težje jim bo v nadaljevanju, saj jih v polfinalu (oba polfinala bosta 8. januarja) čaka Calcit Ljubljana - tekmec, ki ga v prvi ligi že nekaj let Koprčanke niso premagale, a jim je to prav v minuli sezoni uspelo v polfinalu pokala. Calcit je sicer s 3:0 odpravil Braslovče primorskega trenerja Zorana Jerončiča.

Pod večjim pritiskom so se znašle Novogoričanke, ki so prvo tekmo z Zgornjo Gorenjsko izgubile z 2:3 in so doma lovile zaostanek. Na povratni tekmi so pred domačim občinstvom zaigrale, kot se za tretjo ekipo državnega prvenstva spodobi. Brez večjih nihanj so glavnino dela opravile že z dobrim servisom in blokom in zmagale s 3:0 (13, 13, 15). V polfinalu ekipo Gen-I Volleyja čakajo branilke pokalne lovorike, Mariborčanke, ki so v sredo gladko s 3:0 izločile Puconce.

V moški konkurenci je bila odigrana le ena povratna tekma četrtfinala. Panvita Pomgrad je pričakovano s 3:1 izločila Triglav, v polfinalu pa jo skoraj gotovo čaka branilec naslova ACH Volley. Le teoretično je namreč mogoče, da bi prvake presenetil Maribor, ki je prvo tekmo izgubil z 0:3. Ostale moške ekipe bodo povratne četrtfinalne tekme odigrale 9. decembra. Salonit Anhovo iz Kanala bo doma branil prednost 3:2 s prve tekme s Calcitom.

Gasparinijev večer

Med Primorci je bil v evropskih pokalih z naskokom prva zvezda Izolan Mitja Gasparini, ki je v tretjem krogu lige prvakov Paris Volley popeljal do zmage s 3:0 nad nemškim Friederichshafnom. Pri tem je dosegel kar 22 točk. Sinoči se je v ligi prvakov boril tudi slovenski prvak ACH Volley s Primorcema Matijo Jerebom in Jernejem Terpinom in z malo upanja proti močnemu poljskemu Gdansku.

V drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju - pokalu CEV - je bil na sporedu nekakšen primorski derbi. Francoski Cannes je na prvi tekmi osmine finala gostoval pri avstrijsko-koroškem Dobu in zmagal s 3:0. Pri zmagovalcih ni kanalski libero Jani Kovačič pri sprejemu naredil niti ene napake, za poražence pa je nekdanji odbojkar Salonita Danijel Koncilja dosegel štiti točke.

V tretjem kakovostnem razredu - v pokalu Challenge - je na prvi tekmi šestnajstine finala kamniški Calcit, kjer igra organizator novogoriške šole Jani Konjedic, v domači kamniški dvorani presenetil je nizozemski Apeldoorn in zmagal kar s 3:0 (22, 18, 24). V tekmovanju je bil uspešen tudi slovenski selektor Andrea Giani. Njegova Verona je s 3:0 odpravila Nizozemski Zwolle.

STA, IM


Najbolj brano