Francoska stalnica in novi sledilci

Adijo Francija, nasvidenje na Hrvaškem. Svetovno prvenstvo je prineslo popolno zadoščenje prirediteljem in francoskim rokometašem, čez eno leto pa bodo naši južni sosedje po šokantnem razpletu, ki je razveselil slovenske privržence, poskušali zaceliti rane na domačem evropskem prvenstvu.

Na zmagovalnem odru svetovnega prvenstva je vihrala tudi 
slovenska zastava.  Foto: Nebojsa Tejic
Na zmagovalnem odru svetovnega prvenstva je vihrala tudi slovenska zastava.  Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Na svetovnem rokometnem zemljevidu se sodeč po zmagi Francije, ki je ubranila naslov, ni spremenilo nič bistvenega. Francozi so uspešno opravili tekmovalno misijo in s tem pritisnili piko na i svetovnemu prvenstvu (SP), kjer so osvojili šesto zlato medaljo, četrto v zadnjih petih izvedbah SP. Po domačem šampionatu se bo poslovilo nekaj nosilcev reprezentančnih uspehov zadnjih let, a za prihodnost francoskega rokometa ni bojazni.

Recept za uspeh

V zaledju izkušnje že nabirajo naslednike rodu, ki je v zadnjem desetletju pisal rokometno zgodovino. O tem, ali bodo dosegli visoko raven najkoristnejšega igralca prvenstva Nikole Karabatića in soigralcev, je seveda nehvaležno napovedovati. Je pa res, da Francozi, ki so imeli na domačem SP najbolj izkušeno ekipo, ne bodo kar tako presekali s trofejno zgodovino. Telesna moč, obrambna intenzivnost, s katero postopno izčrpavajo tekmeca, sistemske rešitve in ne nazadnje šampionska miselnost bodo še naprej njihov zaščitni znak. Francozi, ki se jim na pohodu proti vrhu sploh ni bilo treba soočiti z na papirju največjimi izzivalci, kot so Danska, Nemčija, pa tudi Španija in Hrvaška, so stalnica v vrhu, le tekmeci se menjavajo.

Najboljši strelec svetovnega prvenstva je bil Kiro Lazarov. V dresu makedonske reprezentance, ki je izpadla v osmini finala, je zabil 50 golov. V idealni sedmerki zaključnega turnirja so kar trije Norvežani, in sicer levi zunanji Sander Sagosen, desno krilo Kristian Björnsen in krožni napadalec Bjarte Myrhol. Izbor dopolnjujejo vratar Vincent Gerard, desni zunanji Nedim Remili (oba Francija), levo krilo Jerry Tollbring (Švedska) in srednji zunanji Domagoj Duvnjak (Hrvaška).

Na 25. SP sta se med dobitnike odličij prebili kar dve novi reprezentanci. Predlani je uspelo gostitelju Katarju, to pot pa Norveški in Sloveniji, ki sta bili med najmlajšimi reprezentancami v Franciji. Medalji obeh ekip sta svojevrstno presenečenje. Vikingi so najbolj nazoren predstavnik hitrih rokometnih trendov z vodilom teci in vrzi. V svojih vrstah imajo nekaj zelo zanimivih imen. Sander Sagosen, ki bo poleti pristopil zvezdniškemu Paris Saint-Germainu, je že nekaj časa predviden za najvidnejše vloge na rokometni sceni, odkritje SP pa je desni zunanji Eivind Tangen.

V posameznih statističnih kategorijah svetovnega prvenstva pri vrhu ne najdemo slovenskih rokometašev, kar je ob porazdelitvi igralnega časa med reprezentanti dokaj razumljivo. Največ zadetkov (38) je dosegel Gašper Marguč, kar ga skupno uvršča na deseto mesto. Enak položaj zaseda Marko Bezjak (2,6 asistence na tekmo) med podajalci, kjer je prednjačil Sander Sagosen (4,8). Med vratarji si Matevž Skok (78/240) v družbi Thierrya Omeyerja (57/172) deli enajsto mesto. Oba sta zaustavila po 33 odstotkov strelov tekmecev. Na vrhu je bil s 44 odstotki Norvežan Espen Christensen (32/73), tik za njim pa Nemec Andreas Wolff (60/141).

Norvežani so v Francijo prišli s posebnim povabilom, kar je med ekipnimi športi z žogo rokometna izjema, ki je (ne)primerljiva s teniškimi praksami. Po tekmovalni plati so Vikingi vzeli ponujeno. V skupinskem delu, kjer so se že pomerili s Francozi, niso imeli prezahtevnega dela na poti do drugega mesta. Prav tako ne v osmini finala z Makedonijo. Četrtfinale jim je namenil dvoboj z Madžarsko, ki je presenetljivo izločila olimpijske prvake Dance. V polfinalu so bili na robu poraza s Hrvaško, ki je zapravila sedemmetrovko za zmago po izteku igralnega časa. Je pa res, da jim je boginja sreče obrnila hrbet na zadnjem evropskem prvenstvu, ko so osvojili nehvaležno četrto mesto.

Slovenski izzivi

Nemčija, ki so jo vsi videli kot tekmeca Slovenije v četrtfinalu, je tako kot Danska klonila že v osmini finala. Tako Nemci kot Danci bodo poskušali popraviti vtis na naslednjem svetovnem prvenstvu, ki ga bosta sosednji državi gostili čez dve leti. Slovensko soočenje z Nemci pa letos še pride. Na začetku maja reprezentanci čaka dvojni obračun v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Hrvaška. Tekmeci bodo prišli z novim selektorjem. Dagur Sigurdsson je končal svojo misijo na nemški klopi in bo do olimpijskih iger v Tokiu vodil Japonce.

Rošade se obetajo tudi pri Hrvaški. Po šokantnem razpletu svetovnega prvenstva so vse glasnejše govorice, da za krmilom ne bo več Željka Babića. Danes je napovedan krizni sestanek Hrvaške rokometne zveze, v javnosti pa se že pojavljajo bolj ali manj pričakovana imena potencialnih naslednikov - od aktualnega selektorja makedonske reprezentance Lina Červarja do Slavka Goluže. V posebnem kontekstu je bil omenjen tudi Veselin Vujović, ki ga po presenetljivem bronu v Franciji čakajo v prihodnje še zahtevnejši izzivi, torej ponavljanje vidnih dosežkov na velikih tekmovanjih. V izbrano vrsto se bo vrnil Dean Bombač, po poškodbi Vida Kavtičnika, pa bo treba razširiti tudi izbor na položaju desnega zunanjega igralca, ki bo razbremenil Jureta Dolenca.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano