Flisar: Vsako tele potrebuje nekaj, da je veselo

Svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar je v Megevu končal sezono svetovnega pokala. Končal jo je lažje poškodovan, saj si je na petkovi tekmi natrgal kolenske vezi.

Filip Flisar Foto: STA
Filip Flisar Foto: STA

NICA > Poškodba ni hujše narave, zahteva pa počitek, tako da Filip Flisar še ne ve, ali se bo udeležil nekaj revialnih dogodkov sponzorja Red Bulla ali bo nekaj časa povsem miroval.

“Jaz poškodbe ponavadi ignoriram, te pa enostavno nisem in je ne bom. Obstaja namreč nevarnost, da si strgam križne vezi, zato jo bom vzel resno. Najbrž bodo potrebne terapije in počitek. Toda na srečo je konec sezone, čeprav glede na to, da decembra zaradi pomanjkanja snega nismo veliko tekmovali, ne bi bilo nič slabega, če bi bila še kakšna tekma. A že razmere v Megevu, kjer je bilo 12 stopinj Celzija in prava pomlad, so nas opozorile, da je najbolje, če smuči pospravimo v kot in na plan povlečemo kakšne druge športne rekvizite, na primer kolo,” je po zadnji tekmi dejal Flisar in dodal, da se kakšnih tekem v alpskem smučanju tako ali tako ni več nameraval udeležiti.

Čeprav sama sezona svetovnega pokala ni bila najboljša, pred tremi leti je že dvignil tudi kristalni globus zmagovalca, pa ji uspešnost povečuje naslov svetovnega prvaka. Na najpomembnejši tekmi sezone je bil najboljši, zaradi raznih pripomb, da je imel srečo, kot jih je lahko zaslediti na različnih forumih, pa si ne beli glave. “Če kdo misli, da se mi je 'usralo', naj misli tako, jaz se zaradi tega ne obremenjujem. Tega ne berem, niti me ne gane. S tem enostavno ne bom izgubljal energije in jim dokazoval nasprotno. Tisti, ki ve, kako je, so mu stvari povsem jasne, drugi pa naj imajo svoje veselje, saj vsako tele potrebuje nekaj, da je veselo,” se na pripombe ne ozira Flisar.

“Tekmovalci nismo roboti”

Svetovni prvak je prepričan, da naslov svetovnega prvaka ni kriv, da je imel v nadaljevanju nekaj slabših dosežkov. Motiva ni izgubil, je pa po uspehu v Kreischbergu izgubil nekaj energije, ki jo je v naslednjih tekmah pogrešal: “Tekme, tiskovne konference, telefonski pogovori, vse to te naredi utrujenega, še posebno v psihičnem in čustvenem smislu. Bil sem prazen, kar pa je povsem logično. Dosti sem delal za to, imel dosti težav, potem pa sem postal prvak in jasno je, da sem na naslednjih tekmah startal z manjšim nabojem. Mi tekmovalci nismo roboti. Potem sem imel še nekaj smole in rezultati so bili taki, kot so bili. Nato sem tudi izgubil nekaj samozavesti, a z drugim mestom v Nemčiji tudi zadostil samemu sebi. Tako lahko rečem, da sem s sezono povsem zadovoljen.”

Svetovni prvak o novi sezoni še ne razmišlja, a bistvenih sprememb ne načrtuje. Motiva mu v nadaljevanju ne bo manjkalo, ne glede na dejstvo, da v naslednjem letu ne bo velikega tekmovanja: “Vsaka tekma mi pomeni motiv, tako da se ni za bati, da za novo sezono ne bi bil brez izzivov. Seveda pa si želim spet osvojiti kristalni globus, a to je želja vseh. Treba je iti s tekme na tekmo, biti na vseh najboljši, le tako razmišljanje te lahko privede do končnega cilja. Zaenkrat ne morem veliko povedati, kakšna bo moja ekipa v naslednji sezoni, zaenkrat ne vem, kako bo s poškodbo mojega kolega pri treningih Čeha Tomaša Krausa in ali bo sploh nadaljeval kariero. Nekako se bom že znašel, v opremo pa ne mislim posegati.”

Rad bi diplomiral

Najbrž pa bo Mariborčan vendarle tudi naslednje leto nastopil na velikem tekmovanju. Po štirih letih naj bi organizatorji iger X v ZDA na svoj tekmovalni spored spet uvrstili smučarski kros, v katerem je Flisar pred leti že osvojil drugo mesto. “Na svoj spored so ga hoteli uvrstiti že letos, toda ker so bile igre na sporedu v istem času kot svetovno prvenstvo, so ga nato odpovedali. Upam, da se bodo v naslednjem letu vendarle uskladili z Mednarodno smučarsko zvezo, tako da bomo tudi mi lahko nastopili na tem atraktivnem tekmovanju,” si nato čez lužo želi Flisar, ki pa ima za poletje še eno veliko željo: “Končno si želim diplomirati, nato pa uživati v poletju, v katerem bo čas za sprostitev. Kolo in motor bosta tudi letos moja zvesta spremljevalca, komaj čakam na ta, za mene klasičen del leta.”

STA


Najbolj brano