Finale brez Slovenk

Veronika Velez Zuzulova je zmagovalka nočnega slaloma pod žarometi za svetovni pokal v avstrijskem Flachauu. Slovakinja je vodila že po prvi vožnji. Druga je bila Čehinja Šarka Strachova (+0,31), tretja pa Švedinja Frida Hansdotter (+1,05). Štiri Slovenke na startu so ostale brez točk.

Ana Bucik je na prvi progi odstopila. Foto: STA
Ana Bucik je na prvi progi odstopila. Foto: STA

FLACHAU > Druga na prvi progi Švicarka Wendy Holdener je v finalu zdrsnila na četrto mesto. Enaintridesetletna Veronika Velez Zuzulova je vpisala svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu, prvo po paralelni tekmi 1. januarja 2013 v Münchnu, dva dni pred tem je slavila na slalomu v Semmeringu.

Za tri mesta je v finalu svojo uvrstitev izboljšala Frida Hansdotter, ki je ubranila rdečo majico vodilne v posebnem slalomskem seštevku. Za 74 točk zaostaja Šarka Strachova, tretja, z zaostankom 105 točk, pa je današnja zmagovalka. Na prvih dveh mestih v skupnem seštevku tudi po slalomu v Flachauu ni sprememb, vodi Švicarka Lara Gut (738) pred Američanko Lindsey Vonn (700), ki v slalomu ne tekmujeta, tretja je Hansdotterjeva (581).

Slovenke so v Flachau pripotovale s popotnico odličnega nastopa na slalomu v Santa Caterini, kjer so se prvič po letu 2002 kar tri uvrstile v finale ter na eni slalomski tekmi osvojile točke. A Santa Caterine niso ponovile. Na prvem od dveh slalomov v Flachauu, v petek bo še odpadli slalom iz Ofterschwanga, so vse štiri Slovenke ostale brez druge vožnje in točk.

Katarina Lavtar ni izkoristila startne številke 33, najboljše od Slovenk, ter je ob prihodu v cilj zaostala 4,13 sekunde za vodilno, za takrat 29. čas. Do konca je izgubila osem mest za končno 37. mesto. Ana Bucik, Maruša Ferk in debitantka Klara Livk so v težkih razmerah, na precej mehki in že načeti progi odstopile. Za slalomsko postavitev na prvi progi je poskrbel glavni trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik.

Finale v Flachauu je bil vseeno tudi slovensko obarvan. V svoj prvi finale se je na tretjem startu v svetovnem pokalu prebila v Združenih državah Amerike rojena 21-letna Lili Lapanja, ki nastopa za ameriško reprezentanco. Hčerka nekdanjega slovenskega smučarja Vojka Lapanje, ki se je leta 1991 preselil v ZDA in si tam z življenjsko sopotnico Margaret Besier ustvaril družino, je nastopila s startno številko 37 ter se z zaostankom 2,93 prebila na 22. mesto prve vožnje ter med najboljših trideset. V drugi vožnji ni izboljšala svoje uvrstitve, a se je s končnim 23. mestom veselila svojih prvih točk.

STA


Najbolj brano