Fifa tarča kritik, da je plačala Irski po škandalu z “rokometnim” vložkom Thierryja Henryja

Po odstopu Seppa Blatterja z mesta predsednika Mednarodne nogometne zveze se kopičijo obtožbe o spornih ravnanjih v zadnjih 17 letih, ko je bil na čelu svetovne krovne organizacije. Irska nogometna zveza je tarča kritik, da je od Fife sprejela pet milijonov evrov v zameno za opustitev pravnega postopka glede “rokometnega” vložka Thierryja Henryja.

Thierry Henry Foto: Wikipedia
Thierry Henry Foto: Wikipedia

ZÜRICH > Gre seveda za dobro znano epizodo v okviru dodatnih kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki, ko sta se na igrišču pomerili reprezentanci Irske in Francije, otoški nogometni malček proti celinskemu nogometnemu velikanu.

Zadnjo evropsko vozovnico in nastop na mundialu si je zagotovila večja in bolj uveljavljena Francija, prav po spornem irskem porazu, ko je Francija dosegla zmago na podlagi spornega nikoli razveljavljenega igranja z roko francoskega reprezentanta Thierryja Henryja.

Francija je zmagoviti gol dosegla po podaji Henryja, ki pa si je v kazenskem prostoru pomagal z roko, odločilni zadetek je dosegel William Gallas. Fifa je zavrnila irsko zahtevo po ponovitvi tekme, v irski zvezi so se takrat odločili zadevo prignati do konca, saj je Henry priznal igranje z roko, z roko si je celo pomagal dvakrat, preden je žogo usmeril h Gallasu, a do pravnega postopka na sodišču nikoli ni prišlo.

Kot kažejo novi medijski očitki, je Irska nogometna zveza pravne postopke opustila v zameno za plačilo pet milijonov evrov v skladu z dogovorom med predsednikom irske nogometne zveze Johnom Delaneyjem in predsednikom Fife Seppom Blatterjem.

V Fifi so potrdili izplačilo, a je šlo za posojilo za gradnjo stadiona na Irskem. Irska bi morala vrniti denar, če bi se prebila na lansko svetovno prvenstvo v Braziliji, a ker ji to ni uspelo, je denar lahko obdržala.

STA


Najbolj brano