“Mogoče je to moj zadnji nastop”

Tina Maze je bila tretja na veleslalomu na finalu svetovnega pokala alpskih smučark v francoskem Meribelu in je v skupnem seštevku osvojila drugo mesto. Zmagala je Avstrijka Anna Fenninger, ki je ubranila veliki kristalni globus z 22 točkami prednosti pred Mazejevo.

Tina Maze je druga po prvi vožnji veleslaloma na finalu svetovnega pokala alpskih smučark v francoskem Meribelu. Foto: Gepa Pictures/ Christian Walgram
Tina Maze je druga po prvi vožnji veleslaloma na finalu svetovnega pokala alpskih smučark v francoskem Meribelu. Foto: Gepa Pictures/ Christian Walgram

MERIBEL > Mazejeva, druga po prvi vožnji, je na tekmi za Fenningerjevo zaostala 46 stotink, druga pa je bila rojakinja slednje Eva-Maria Brem (+0,38). Ana Drev, druga slovenska predstavnica, je osvojila točke svetovnega pokala za 15. mesto (+3,85).

Peter Prevc je v Planici izgubil dvoboj za veliki kristalni globus z Nemcem Severinom Freundom v smučarskih skokih, uro in 24 minut pozneje pa se je podobno razpletla tudi zadnja tekme sezone svetovnega pokala alpskih smučark, ko je morala Mazejeva v izjemno izenačenem obračunu priznati premoč Fenningerjevi. Prevc je za ciljem zaostal za 2,5 metra, Črnjanka pa za dve mesti na zmagovalnih stopničkah v pokalu ali 22 točk.

Nervozna Fenningerjeva

Po prvi vožnji veleslaloma na finalu svetovnega pokala alpskih smučark v francoskem Meribelu je bila Črnjanka druga, za Fenningerjevo pa je imela 27 stotink zaostanka. Če bi vrstni red ostal tak tudi po finalu, bi Avstrijka ubranila skupno zmago z dvema točkama prednosti, z najmanjšo razliko v zgodovini.

"Nervoza je zelo velika. Sedaj je na vrsti še drugi krog zaključka, zavedam pa se, da imam vse v svojih rokah," je bila pred finalom kratka Fenningerjeva. Njen trener Meinhard Tatschl je postavil drugo progo, na kateri je najprej zablestela Bremova. Dotlej vodilno Švedinjo Saro Hector je prehitela za sekundo in 17 stotink. Mazejeva je imela na prvih dveh merjenih časa še prednost, 33, sedem in 22 stotink, na koncu pa je že zaostajala za sedem stotink ter tudi z držo telesa in zmajevanjem z glavo nakazala, da se je zavedala, da bo težko ohranila vodstvo osemnajstih točk, ki jih je imela pred tekmo.

"Tina je gotovo zelo razočarana in bo potrebovala nekaj časa, da bo videla, da je bila tudi zelo uspešna. Sama sem po najtežji tekmi v karieri presrečna. Za mano je mega sezona, toda tudi drugo mesto je po tem mega dvoboju izjemen dosežek. Tega človek ne pozabi," je dvoboj z Mazejevo v pogovoru za avstrijsko agencijo APA opisala Fenningerjeva.

Maze: Nimam si kaj očitati. Dala sem vse od sebe.

"Veleslalom sem glede na majhno količino treninga dobro odpeljala, posebej v prvi vožnji, v drugi pa sem napadala v zadnjem delu. Zaključek sezone je bil dober, napake sem naredila že prej v sezoni, razočaranje je kar veliko, nimam pa si kaj očitati. Dala sem vse od sebe, zdravje mi je malo ponagajalo v tej zimi," je v prvi izjavi za TV Slovenijo dejala Mazejeva, dvakratna svetovna prvakinja iz Beaver Creeka, kjer je bila prejšnji mesec še srebrna.

"Zadnji trije tedni so bili zelo stresni, Anna je bila zelo dobra, jaz pa malo manj. Sem se borila po svojih najboljših močeh. Nobenih težav pa nisem imela, ko sem bila zdrava. Glava je zato ob boleznih želela več, kot je bilo možno. Vesela sem, da sem pri teh letih še vedno v svetovnem vrhu," je še dodala 31-letna Črnjanka in zaključila: "O koncu kariere ne morem še nič povedati, lahko pa dodam le, da je bil mogoče to moj zadnji nastop."

Drugi kristalni globus v karieri ji je odvzela svetovna veleslalomska prvakinja Fenningerjeva, ki je dosegla štirinajsto zmago v pokalu in šesto v sezoni. Osvojila je tudi mali veleslalomski globus, v tem seštevku pa je bila Mazejeva peta.

Črnjanka je pred dvema sezonama z rekordnim izkupičkom med vsemi doslej in z največjo razliko zmagala v skupnem seštevku, tokrat pa je s peto najnižjo izgubila dvoboj izgubila. S tremi točkami prednosti je leta 2011 Nemka Maria Höfl-Riesch ugnala Lindsey Vonn iz ZDA, tolikšna je bila razlika tudi leta 2005, ko je Švedinja Anja Pärson prehitela Hrvatico Janico Kostelić, šest točk prednosti je imela leta 1995 Švicarka Vreni Schneider, ko je prehitela Nemko Katjo Seizinger, z 20 točkami razlike pa je leta 1993 Avstrijka Anita Wachter premagala Nemko Katjo Seizinger.

S skupno tretjim mestom je svetovni pokal končala Lindsey Vonn, povratnica po poškodbi v tej sezoni, v kateri je izjemnim predstavam v hitrih disciplinah dodala vse boljše veleslalomske vožnje. Na zadnji tekmi zime je bila peta in je napovedala nov boj za veliki globus v naslednji zimi, ter tudi lov na 86 zmag v svetovnem pokalu, ki ga ima rekorder Ingemar Stenmark. Vonnova za legendarnim Elanovim Švedom zaostaja za 19 zmag.

STA


Najbolj brano