Favoriti so tujci

Danes ob 12.30 se bo pred ljubljansko Halo Tivoli začela štiridnevna 23. mednarodna kolesarska Dirka po Sloveniji z odlično tujo udeležbo, ki bo bržkone pretrd oreh za domače upe. Primorci bomo lahko spremljali kolesarje danes v Istri in jutri na Goriškem.

Po zimski veliki nagradi se bodo danes kolesarji spet vozili 
tudi skozi Izolo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po zimski veliki nagradi se bodo danes kolesarji spet vozili tudi skozi Izolo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > Slovenski ljubitelji kolesarstva imajo manj upanja na velik uspeh kot lani, ko je za novomeški Adria Mobil še vrtel pedala izjemni Primož Roglič, ki je na koncu celo zmagal. Super talent se je kmalu po slavju preselil v nizozemsko moštvo Lotto, dobil kronometer na Giru in ga tokrat na slovenski pentlji ne bo. Primorci na domačih cestah ne bomo videli izkušenega Kristijana Korena, ki ta čas dirka po Švici, zato pa se bo za vidno uvrstitev na 590 kilometrov dolgi štirietapni dirki boril Idrijčan Jan Tratnik, ki je z avstrijskim Amplatzom minuli teden odlično dirkal po Slovaški, kjer je dobil zadnjo etapo in je zasedel sedmo mesto v skupnem seštevku. Družbo v ekipi mu bo delal tudi Ajdovec Andi Bajc.

Primorska časovnica dirke, danes - Planina (14.05); gorski cilj Ravbarkomanda (14.17); leteči cilj Postojna (14.23); l. cilj Kozina (15,08); g. cilj Gažon (16.14); cilj Koper (Žusterna, 16.40; jutri - start v Novi Gorici (mestna občina, 11); l. cilj Dobrovo (11.29), g. cilj Višnjevik (11.40), l. cilj. Kanal (11.56), l. cilj Tolmin (12,22), g. cilj Smučarski center Cerkno (Tuškov grič, 13.25); končni cilj Golte (16.06).

Tratnik primorski adut

“Z veseljem pričakujem start dirke, saj sem kljub poškodbi komolca na dirki po Slovaški ujel odlično formo. Etapa s ciljem v Kopru mi ustreza, ker je v zaključku razgibana in tehnično zahtevna, kar čistim sprinterjem ne ustreza najbolj, sam pa sem v takšnih razmerah lahko hiter. Trudil se bom, da pridem v finiš med tridesetimi najboljšimi, potem pa bomo videli,” je včeraj za PN svoj pogled na dirko predstavil Tratnik.

Tudi v ljubljanski Radenski, ki sodi sicer v tretjo kategorijo moštev, bosta dva Primorca. Ob izkušenem Bistričanu Robertu Jenku bo še obetavni mlajši član, proizvod novogoriške mladinske šole, Žan Jerkič. Ljubljančani se bodo predvsem borili za točke na letečih ciljih in skušali opozoriti nase s kakšno etapno akcijo.

Italijanski Lampre utegne pobrati največ, saj ima v svojih vrstah še vrhunskega sprinterja Sascho Modola in tudi odlične ter zelo motivirane Slovence iz novomeške šole - Marka Kumpa, Luko Pibernika in Mateja Mohoriča.

Medtem, ko primorsko klubsko cestno tekmovalno kolesarstvo hira, pa bo Primorska deležna vsaj izdatne prisotnosti največje kolesarske dirke v državi. Karavana prve etape bo namreč na naše ceste vstopila že danes ob 14. uri uri na Planini pri Postojni, po cestah Krasa in slovenske Istre pa se bodo kolesarji vozili vse do 16.40, ko bodo najhitrejši pridrveli skozi cilj v koprski Žusterni.

Prihaja nekdanji zmagovalec Gira

Organizatorji iz KZS in Adria Mobila so dirko za 140 kolesarjev iz 19 ekip še dodatno otežili. Zelo razgibanima primorskima etapama po gričih slovenske Istre in cerkljanskih hribih so dodali še štajerski gorski kronometer na 750 metrov visoko Celjsko kočo. Za sprinterje bo nekaj več prostora le zadnji dan, ko bo na svoj račun lahko prišel tudi nekdanji svetovni prvak, Britanec Mark Cavendish.

Na dirki z veliko višinske razlike bodo v ospredju profesionalci iz šestih ekip prve kategorije World Teams. Med tujci v to smetano spada nekdanji zmagovalec Slovenije Diego Ulissi (Lampre), med Slovenci pa Jani Brajkovič, ki bo tokrat vozil za državno reprezentanco.

Resna konkurenca Lampreju bo Nippo - Vini Fantini z izvrstnim Gorenjcem Grego Boletom - še svežim zmagovalcem dirke po Koreji in nekdanjim zmagovalcem Gira Damianom Cunegom. Tudi za to priložnost sestavljena slovenska reprezentanca lahko poskrbi za dobre vožnje. Ob izvrstnem Brajkoviču, je njen adut vsestranski solkanski veteran Matej Mugerli. Ob starih mačkih bodo v njej izkušnje nabirali Primorci Žiga Grošelj in Matic Grošelj (oba sta zrasla v idrijski Slogi 1902) ter Luka Čotar (do mladincev v Novi Gorici).

STA, IM


Najbolj brano