Favoriti na vrhu

Po štirih krogih 20. Hitovega mednarodnega šahovskega turnirja v Novi Gorici je vodil prvi favorit, velemojster Aleksander Beljavski. Član domačega kluba Robert Markuš je bil peti.

Hit je tradicionalni prvi podpornik mednarodnega turnirja, zato je za simbolično prvo potezo kmalu po otvoritvi turnirja poskrbel Dimitrij Piciga, predsednik uprave družbe Hit.
Hit je tradicionalni prvi podpornik mednarodnega turnirja, zato je za simbolično prvo potezo kmalu po otvoritvi turnirja poskrbel Dimitrij Piciga, predsednik uprave družbe Hit. 

NOVA GORICA > Po tem, ko so bile včeraj po oddaji naših besedil v tisk odigrane partije petega kroga, bo v veliki dvorani kongresnega središča hotela Perla v Novi Gorici 133 udeležencev iz 11 držav v šestem izmed devetih krogov ponovno sedlo za šahovnice danes ob 17. uri.

Po štirih krogih na vrhu še ni bilo večjih presenečenj. S popolnim izkupičkom so bili na čelu naturalizirani slovenski olimpijec ukrajinskih korenin Aleksander Beljavski, Srb Aleksandar Indjić (oba velemojstra) in mednarodni mojster ŠD Podpeč Leon Mazi. Najboljši primorski predstavnik je bil član novogoriškega kluba, velemojster Robert Markuš, ki je s 3,5 točke zasedal peto mesto. Z enakim izkupičkom (s šibkejšimi tekmeci) se je presenetljivo visoko (deveti) povzpel novogoriški veteran, mojstrski kandidat Dušan Rusjan. Obalni šah je uvodoma najbolje zastopal mojstrski kandidat ŠD Piran Valter Pregarac, ki je z 2,5 točke zasedal 28. mesto.

V ženski konkurenci je bila pričakovano na vrhu prva igralka turnirja po ratingu (2245), Črnogorka Tijana Blagojević (3), pred postojnsko mojstrsko kandidatko Ivano Hreščak (2,5) in Kranjčanko Petro Kejžar (2). Obe sta se presenetljivo uvrstili pred lansko mladinsko svetovno prvakinjo, ljubljansko FIDE mojstrico Lauro Unuk. Ta je - tako kot četrtouvrščena domačinka, nekdanja olimpijka Kiti Grosar - zbrala dve točki.

Najzanimivejše partije 4. kroga - Beljavski (1. po ratingu) : Jelen (8) 1:0, Sririam (Indija, 9) : Markuš (2) remi, Maiorov (Makedonija, 3) : Mazi (11) 0:1, Ceschia (It, 19) : Indjić (4) 0:1, Rusjan (47) : Bratkovič (18) 1:0.

IM


Najbolj brano