Favorit ostaja Salonit

Drevi ob 19. uri bo športna dvorana v Kanalu prizorišče drugega moškega odbojkarskega derbija sezone. Domači Salonit, ki je dobil prvi dvoboj sezone v Novi Gorici, tudi tokrat pričakuje Go Volley kot favorit.

Na uvodnem derbiju je  bil igralec tekme  Salonitov Darijo Savičić z 19 točkami. Foto: Leo Caharija
Na uvodnem derbiju je bil igralec tekme Salonitov Darijo Savičić z 19 točkami. Foto: Leo Caharija

KANAL > Sosedski derbiji med Novogoričani in Kanalci so večinoma napeti - ne glede na to, kolikšna je razlika med kluboma na lestvici. Ta ostaja takšna, kot je bila v času prvega medsebojnega dvoboja v sezoni. Salonit je tretji v prvenstvu, Go Volley pa predzadnji.

V Kanalu tekmeca pričakujejo brez nepredvidenih skrbi, pravi športni direktor Miloš Grilanc: “Obdobje poškodb je pokazalo, da na mestu libera lahko Andreja Kovačiča kakovostno zamenja Danijel Šarić, na položaju organizatorja pa Luko Krivca Irenej Karnel. Na sprejemalskem mestu je Jure Okroglič že toliko okreval, da nanj v obrambi računamo v polni meri, znatno pa bo lahko prispeval tudi v napadu.”

Rezultati lanskih in prvega letošnjega sosedskega derbija, pokal - Go Volley : Salonit Anhovo 3:0, Salonit : Go Volley 3:0, zl. niz 15:9; DP - Salonit : Go Volley 1:3, Go Volley : Salonit 0:3, Go Volley : Salonit 2:3, Salonit : Go Volley 3:2; 14/15 - Go Volley : Salonit Anhovo 1:3. Zmage - Salonit 5, Go Volley 2.

Sodeč po včerajšnjem zdravstvenem stanju je zelo verjetno, da trener Leon Schilling še ne bo tvegal s Kovačičem, minutažo pa si bosta delila Krivec in Karnel. Prednosti cementarjev sta predvsem bolj izkušena klop in 206 cm visoki Israel Dos Santos, ki ga bo, če bo po dobrem sprejemu Okrogliča in Dejana Čabarkape dobil hitre žoge, nižjim Novogoričanom težko ustaviti.

Go volley ima sicer veliko igralcev, a neizkušeno klop in dva mladinca na položaju organizatorja igre. Kljub temu prekaljeni sprejemalec Andraž Paliska, ki je v dresih obeh klubov odigral veliko derbijev, vidi nekaj možnosti za presenečenje: “V dobrih obdobjih lahko povzročimo težave vsakomur. Nevarna so naša nihanja. Trenutno je naš minimum prenizek, da bi rešili niz, kadar se znajdemo v slabem obdobju. A oba podajalca napredujeta. Vse več je dobrih žog, s prihodom Gregorja Sirka pa smo veliko pridobili na sprejemu. Le z dobrim servisom lahko upočasnimo napad tekmeca in pridemo do dovolj dobrega sprejema za učinkovite nasprotne napade. Če bo v končnicah nihanj v igri manj, lahko osvojimo vsaj dva niza in točko. Psihološki pritisk po porazu sicer je, a moramo iti čezenj. Na tej tekmi še ne moremo veliko izgubiti, a lahko s presenečenjem veliko dobimo.”

Novogoričani bodo vsekakor storili vse, da s točko, morda pa tudi s tremi, obdržijo prednost pred zadnjim Mariborom. Velika odgovornost bo na najmlajšem dirigentskem paru v prvi ligi, na 17-letnemu Janiju Godniču (doslej je imel več zaupanja trenerja Matjaža Staniča) in 18-letnemu Janiju Konjedicu). Če bosta današnji “stresni test” v podobi zmage ali vsaj točke prestala, bosta junaka.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano