Faku v Novem Mestu še zasledovanje

Slovenski biatlonec Jakov Fak je na zasledovalni tekmi svetovnega pokala v Novem Mestu na Češkem slovenskemu biatlonu priboril 10. zmago v zgodovini svetovnega pokala in ubranil prvo mesto iz sobotnega sprinta.

Slovenski biatlonec Jakov Fak
Slovenski biatlonec Jakov Fak 

NOVE MESTO > Fak se je v sklepnem krogu na zadnjem kilometru in pol otresel napadov Nemca Simona Schemppa, ki je zaostal 4,4 sekunde, in Francoza Martina Fourcada, ta je edini med vodilnimi tekmo opravil s 100-odstotnim strelskim izkupičkom, ki je zaostal za 13,3 sekunde.

Belorusinja Darja Domračeva je zmagovalka zasledovalne tekme na desetkilometrski razdalji za svetovni pokal v biatlonu v češkem Novem Mestu. Finka Kaisa Mäkäräinen je z zaostankom 6,8 sekunde osvojila drugo mesto, zmagovalka sprinterske preizkušnje Nemka Laura Dahlmeier (+ 14,9) je bila tretja. Prvouvrščeni v sprintu nista bili na stopničkah. Tako Domračeva kot Mäkäräinenova sta morali kar štirikrat v kazenski krog, a sta še vedno bili hitrejši od konkurentk. Tretjeuvrščena Dahlmeierjeva je bila na strelišču trikrat nenatančna. Na startu zasledovanja sta bili dve Slovenki. Teja Gregorin je preizkušnjo končala na 26. mestu, s štirimi zgrešenimi streli ter zaostankom dveh minut in 44 sekund. Anja Eržen pa je končala povsem na repu uvrščenih na 51. mestu z desetimi zgrešenimi streli in zaostankom 9:11,4.

Drugi slovenski biatlonec Klemen Bauer je zgrešil tri strele in bil z zaostankom dobrih pet minut 46.

Fak si je zajetno prednost pred današnjo tekmo priboril že v soboto, saj je Schempp tekmo za njim začel 12 sekund kasneje, Francoza Jean Guillaume Beatrix in Martin Fourcade sta zaostajala 36 sekund. Po prvem streljanju je odpadel Beatrix, na drugem si je napako privoščil Schempp in v boju za zmago sta ostala le Fak in Fourcade.

Že po tretjem streljanju je bilo jasno, da si bo Fak priboril stopničke, če se bo na zadnjem streljanju izognil katastrofi, saj je Francoz za njim zaostajal šest sekund, Schempp, ki je bil prvi med ostalimi zasledovalci pa za 26.

V predzadnjem zadnjem krogu je Fourcade začel zaostajati in pred zadnjim streljanjem je imel Fak pred njim že 15 sekund prednosti. Vse je kazalo na zanesljivo zmago slovenskega tekmovalca, zadeval je tudi na zadnjem postanku stoje, nato pa zgrešil prav zadnji 20. strel ter dal tekmecema priložnost za prvo mesto.

"Na strelišču sem naredil napako, sicer bi seveda zadel. Nato sem moral zaupati vase, kar počnem vedno, a vedno se ne izide, vedno se ne počutiš tako dobro, danes pa sem bil samozavesten od starta do cilja," je še dejal Fak, o odločilnem napadu na tekmi pa: "To progo res dobro poznam. Potem se pač na progi hitro odločam kje in kdaj bom kaj naredil. Danes sem imel načrtovan tempo za vsak krog in tega sem se držal. Jasno je, da je treba za zmago uničiti tekmece in tudi jaz sem v končnici povišal tempo, kar mi je prineslo zmago." Fak je imel tudi rezervni načrt za drugačen razplet, saj mu je za dvoboj s Schemppom ostalo še kar nekaj rezerve: "A zelo utrujeni smo bili po tekmi vsi trije."

Francoz je streljal počasi in preudarno, Nemec Schempp pa je tvegal vse, oba pa sta zadela vseh pet tarč. Fak je ob izhodu iz kazenskega kroga obdržal minimalno vodstvo sekunde pred Francozom in Nemcem, ki sta zaostajala za sekundo. Trojica je o zmagovalcu tako odločila na zadnjih dveh kilometrih in pol, kjer je slovenski reprezentant "po moško " napadel kilometer in pol pred ciljem in zanesljivo zmagal.

Fak je osvojil že svojo šesto zmago v svetovnem pokalu, med slovenskimi biatlonci ima tri tudi Andreja Grašič in eno Janez Marič.

STA


Najbolj brano