Fak ostaja v stiku z najboljšimi

Francoski biatlonec Martin Fourcade je osvojil prvo mesto na današnji preizkušnji na 15 kilometrov s skupinskim startom v nemškem Oberhofu. Drugo mesto na zadnji tekmi svetovnega pokala na tem prizorišču je zasedel Rus Anton Šipulin, tretje pa njegov rojak Dmitrij Mališko. Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je osvojil sedmo mesto.

Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je osvojil sedmo mesto.
Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je osvojil sedmo mesto. 

OBERHOF > Biatlonci so se v Oberhofu pomerili še na zadnji preizkušnji ta konec tedna. Po ženskem skupinskem startu, na katerem je Teja Gregorin zasedla 22. mesto, je na vrsto prišla še moška 15-kilometrska tekma s tridesetimi najboljšimi tekmovalci te sezone. Med njimi je bil tudi Jakov Fak, ki je startal iz druge vrste kot četrti na lestvici skupnega seštevka.

Fak je tako kot deveterica tekmecev prvo streljanje leže opravil z odliko in nadaljeval kot šesti. Puško je drugič v roke prijel tretji po vrsti, spet zadel pet tarč in se v tretji krog podal z drugim časom. Takrat je bil najhitrejši Francoz Martin Fourcade, ki je imel pred njim 1,8 sekunde prednosti, zelo blizu pa je bilo še nekaj vrhunskih biatloncev.

Fourcade se je zatem odlepil od zasledovalcev in s približno 15 sekundami prednosti na strelišču zadel petkrat. Ostali v vetru niso imeli sreče in bili strelsko manj uspešni. Med njimi je bil tudi slovenski biatlonec, ki je po dveh zadetih tarčah zaradi sunkov vetra čakal na naslednje strele, na koncu pa zgrešil zadnjega.

Vodilni tekmovalec se je na zadnji postaji srečal s podobnim vetrom kot njegovi tekmeci na tretjem streljanju. Kljub temu, da je na ugodnejše razmere čakal zelo dolgo, pa je na koncu zadel petkrat in odšel zmagi naproti. Fak je imel na streljanju nekaj težav in pokril tri tarče, slabše nastope pa so prikazali tudi ostali, kar je pomenilo, da je slovenski biatlonec odtekel v zadnji krog kot šesti.

Francoz se v zadnjem krogu ni preveč naprezal in mirno prišel do zmage, Rus Anton Šipulin, ki je na vsaki postaji zgrešil po en strel, pa je čez ciljno črto prišel 13 sekund za njim. Dmitrij Mališko je zadel 17-krat in se rojaku na zmagovalnem odru pridružil s 30 sekund slabšim časom od zmagovalca, Fak, ki v teh dneh zaradi bolezni ni bil v najboljši tekaški formi, pa je na koncu prišel do dobrega rezultata, saj je bil sedmi. Njegov zaostanek za Fourcadom je znašal 43,7 sekunde.

STA


Najbolj brano