Evropsko atletsko prvenstvo brez Primorcev

Danes se v Amsterdamu začenja petdnevno evropsko atletsko prvenstvo. V slovenski reprezentanci ni primorskega zastopstva, predvsem v skokih in metih pa imajo slovenski športniki možnosti za finalne uvrstitve.

Maruša Mišmaš Foto: Igor Mušič
Maruša Mišmaš Foto: Igor Mušič

AMSTERDAM > Današnji začetek tekmovanja najboljših evropskih atletov v nizozemski metropoli prinaša devet slovenskih nastopov. Po menjavi generacij stvarnih možnosti za odličja ni, realne pa so ambicije nekaterih za preboj v finale. To danes velja za državnega rekorderja v skoku s palico, Celjana Roberta Rennerja, ki je že presegel normo, potrebno za uvrstitev v finale (565 cm). Vodstvo AZS tokrat ni želelo tvegati težav z letalskim prevozom izredne prtljage, zato je poskrbelo za cestni prevoz palic in metalskih orodij na prizorišče.

Slovenci bodo jutri upali na visoko uvrstitev tudi v tekih. Državni rekorder v teku na 400 metrov (45,22), sicer bronast z lanskega EP za mlajše člane, Celjan Luka Janežič, si je z letos doseženimi časi (sodi med 12 najboljših v Evropi) zagotovil neposreden nastop v polfinalu in ima kakovost za preboj v finale. Morda bo tako visoko tudi finalistka prejšnjega EP v teku na 3000 metrov z ovirami, članica ljubljanskega AD Mass Maruša Mišmaš, ki pa je prav na včerajšnjem treningu spet začutila bolečino stare poškodbe.

Danes bo prva nastopila skakalka v višino Maruša Černjul, ki je sposobna preskočiti finalno normo (192 cm), saj je letos že preskočila centimeter več. Njena sotekmovalka iz celjskega Kladivarja, Marina Tomić, bo po letošnjih časih na sto metrov z ovirami le težko prišla skozi kvalifikacije. Le malo bolje v metu kladiva kaže Brežičanki Barbari Špiler. V teku na 200 metrov se je iz kvalifikacij v polfinale po letošnjih dosežkih sposobna prebiti Velenjčanka Maja Mihalinec. Tudi državna rekorderka v metu diska Veronika Domjan (Ptuj) je letos (in to prav v finalu pokala v Novi Gorici) že vrgla več, kot znaša norma za finale (58 metrov). V metu kopja po doseženih rezultatih Ljubljančan Matija Kranjc nima realnih možnosti za nastop v finalu, ista ugotovitev pa velja za debitantko na EP, skakalko v daljino Nejo Filipič, ki bo okrog 19. ure zaokrožila prvi dan slovenskih nastopov.

STA, IM


Najbolj brano