Evropski prvaki s primorskim pridihom

Ta teden se začenja liga prvakov za rokometaše, v kateri bo spet številčno slovensko zastopstvo. Poleg Celjanov se bo v novi sezoni elitnega klubskega tekmovanja potilo še 19 zdomcev, s katerimi bi gotovo sestavili kandidata za naslov.

Slovenski reprezentant Dean Bombač bo v ligi prvakov tresel 
mreže za branilce lovorike iz Kielc.  Foto: STA
Slovenski reprezentant Dean Bombač bo v ligi prvakov tresel mreže za branilce lovorike iz Kielc.  Foto: STA

KIELCE > Leta 2004 so čislano lovoriko kot prvi in edini slovenski klub osvojili prav Celjani. Po tem so se na evropskem prestolu vrstili le španski in nemški klubi. Vse do letošnje pomladi, ko je po zaslugi Kielc naslov romal na Poljsko. Sistem lige prvakov je v zadnjem desetletju doživel nemalo sprememb. Največja je bila uvedba zaključnega turnirja najboljše četverice leta 2010. Lani je elitno klubsko tekmovanje doživelo novo preobrazbo, ki je z dvodomnim skupinskim delom obveljala tudi letos. V zgornjem je 16 ekip s pooblaščenim statusom razdeljenih v dve osemčlanski skupini. Klubi imajo na podlagi uspehov iz preteklosti in rezultatov v državnem prvenstvu zagotovljen nastop med elito. Novinci do nje težko pridejo, zato pa je zagotovljena večja pretočnost na poti v izločilne boje.

Rokometni zdomci v LP:
Dean Bombač, Uroš Zorman (oba Kielce), Blaž Blagotinšek, Dragan Gajić, Gašper Marguč (vsi Veszprem), Gorazd Škof (PSG), Sebastian Skube (Silkeborg), Nik Tominec (Schaffhausen), Darko Cingesar, Matevž Skok, David Miklavčič (vsi Zagreb), Simon Razgor (Meškov), Matej Gaber, Staš Skube, Mario Šoštarič (vsi Pick Szeged), Tine Poklar (Elverum), Vid Kavtičnik, Jure Dolenec in Miha Žvižej (vsi Montpellier).

Skupinska križanka

Zmagovalca obeh skupin se prebijeta neposredno v četrtfinale, moštva, razvrščena od drugega do šestega mesta, pa po 14 tekmah napredujejo v osmino finala. Celju Pivovarni Laško lani ni uspelo. Slovenskim prvakom je bil žreb tokrat bolj naklonjen. Izognili so se veliki rokometni četverici Paris Saint-Germainu, Barceloni, Veszpremu in Kielu, pa vselej močnemu Flensburgu, ki domujejo v skupini A. Res pa je, da tudi celjska druščina ni od muh. V skupini B so tako branilci lovorike iz poljskih Kielc, pa zmagovalci najmočnejšega prvenstva sploh, nemške bundeslige, rokometaši Rhein Neckarja, Zagreb in Szeged oba z močnim slovenskim pridihom, pa premožni skopski Vardar, ki je Celjane v domačem Zlatorogu visoko porazil na sobotni generalki v okviru lige Seha.

Na papirju bi morali slovenski prvaki za napredovanje vsaj v enakovreden boj s švedskim Kristianstadom in Meškovom. Beloruski prvaki so tekmeci Celjanov tudi v ligi Seha, kjer so uvodne tekme privrženci slovenskih prvakov pospremili z mešanimi občutki. V Zlatorogu so gladko klonili pred nominalno najboljšima ekipama ligama, Veszpremu in Vardarju, zato pa so zmagali na preostalih treh tekmah. Novi tekmovalni ritem z zgoščenim razporedom ter zahtevnejšimi tekmeci in predvsem daljšimi potovanji utegne terjati svoj davek. Posledično namreč ostaja manj svežine in časa za pripravo na tekmeca v ligi prvakov. Ekipam s širokim naborom kakovostnih rokometašev igranje na več frontah ne predstavlja posebne ovire, moštva iz srednjega razreda pa morajo najti pravo ravnovesje med razporeditvijo moči in zasledovanjem rezultata.

Preboj v osmino finala lige prvakov je v letošnji sezoni za Celjane cilj, če že ne kar obveza. Tega se bržkone zaveda tudi serijski zbiralec domačih lovorik, trener Branko Tamše. Lani se jim je uvrstitev v izločilne boje izmuznila zavoljo domačih porazov. Eden takšnih se jim je primeril tudi z Zagrebom, Prav hrvaški prvaki s slovenskim selektorjem Veselinom Vujovićem na klopi in slovenskim pridihom na igrišču bodo za uvod lige prvakov v soboto prvi gostje Celjanov, kjer povratnik v moštvo, Izolan Borut Mačkovšek, le postopoma lovi igralni in strelski ritem.

Liga prvakov
Skupina A: Veszprem, Barcelona, Paris SG, Silkeborg, Wisla Plock, Flensburg, Schaffhausen, Kiel; B: Rhein-Neckar, Kielce, Vardar, Zagreb, Meškov Brest, Pick Szeged, Celje PL, Kristianstad; C: La Rioja, Metalurg, Čehovski medvedi, Montpellier, Elverum, Tatran Prešov; D: Nantes, Holstebro, Zaporožje, Bešiktaš, Dinamo Bukarešta, Braga.

Zdomske zgodbe

Dean Bombač bo predvidoma šele v naslednjih dneh začel z moštvenimi treningi. Kaže, da je poškodba, ki jo je staknil na olimpijskih igrah, zaceljena. Zeleno luč mu bodo klubski zdravniki predvidoma prižgali po četrtkovi magnetni resonanci. Sobotno gostovanje v Belorusiji pri Meškovu bo gotovo izpustil, za pokušino bi morda lahko zaigral na domačem dvoboju 1. oktobra s Kristianstadom, skoraj gotovo pa na gostovanju pri svojem nekdanjem klubu Szegedu teden dni kasneje. V Kielcah, mestu podobne veličine, se je z družino dobro znašel. ”Pri iskanju namestitve mi je pomagal Uroš Zorman, ki se v Kielcah počuti že kot doma. Živim v prostornem najemniškem stanovanju v novem bloku, kjer so še soigralci Manuel Štrlek, Julen Aguinagalde in drugi. Prav v zgornjem nadstropju pa je trener Talant Dušebajev. Sicer pa imamo vse, kar potrebujemo, na dosegu roke. Prva pa se je v novo okolje vživela hčerkica, ki je iz vrtca takoj prinesla nekaj poljskih besed,” je o življenjskem utripu iz Poljske spregovoril Bombač.

V ligi prvakov pa bo v novi sezoni zaigral še en nekdanji član koprskega Cimosa. Tine Poklar je kot prost igralec iz Maribora prestopil k Elverumu. Norveški prvaki bodo igrali v spodnjem delu ligaškega tekmovanja, kjer se bo v dveh šestčlanskih skupinah pomerilo 12 ekip. Najboljšim se odpira možnost preboja v izločilne boje lige prvakov, a je sito precej gostejše. Četverica najboljših moštev iz skupin C in D se bo v izločilnih obračunih udarila za dve preostali mesti v osmini finala. Zapleteno ni kaj, a tega smo v rokometu že vajeni. Norvežane čaka v skupini C za uvod sobotno gostovanje v Skopju pri Metalurgu Lina Červarja. Liga prvakov pa se uradno začenja jutri z dvobojem skupine D med turškim Bešiktašem in portugalsko Uminho.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano