Evropska popotnica

Konec tedna se začenja 24. sezona prve slovenske nogometne lige. Luka Koper in Gorica bosta državno prvenstvo začeli z evropsko popotnico.

Rodolfo Vanoli (levo) in Luigi Apolloni bosta tudi v novi sezoni vodila Koprčane in Novogoričane Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rodolfo Vanoli (levo) in Luigi Apolloni bosta tudi v novi sezoni vodila Koprčane in Novogoričane Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > V četrtek bodo Koprčani in Novogoričani odigrali prvo tekmo drugega predkroga evropske lige. Po gostovanjih v Azerbajdžanu in na Norveškem bodo dvoboja uvodnega kroga 1. SNL odigrali v nedeljo. Luka Koper se bo v Radomljah pomerila z novincem v ligi Kalcerjem, Novogoričani pa bodo gostili Domžale. Lanska evropska izkušnja slovenskih predstavnikov z izjemo Maribora je bila slaba. Prenesla pa se je tudi na slovensko sceno, kjer so Domžale, Olimpija in Celje pogoreli na domačih frontah. Primorska kluba si seveda ne želita ponovitve takšnega scenarija.

Nogometaši Gorice so na zadnji pripravljalni tekmi pred novo sezono izgubili proti ljubljanski Olimpiji. Edini zadetek je v 27. minuti dosegel Filip Valenčič. Sodnik Matej Jug je v drugem polčasu pokazal tri rdeče kartone (Majcen, Modolo, Mitrović).

Italijanska taktirka

Koprsko izhodišče je spodbudno. Ekipa je doživela le malo sprememb. Edina večja se je zgodila na položaju vratarja, ki ga je zasedel nekdanji Hajdukov up Božidar Radošević. Tekmi prvega predkroga evropske lige s črnogorskim Čelikom sicer nista najboljše merilo. Za razvoj dogodkov v jesenskem delu koprske sezone utegne biti pomemben razplet obračuna z Netfčijem. Evropski uspeh bi dvignil moštvo, ki sicer ni posebej številčno, a je homogeno in premore posrečeno zmes mladosti in izkušenj za tekmovalne uspehe. Zanimivo bo videti, kako bodo premostili dolg jesenski del z evropskim dodatkom. Ta je bil v zadnjih letih neredko usoden za koprske trenerje. Rodolfo Vanoli je po polletnem uvajanju lani izpeljal vso sezono na klopi kanarčkov. Drugo mesto v prvenstvu je lep rezultat, a tudi obveznost za naprej. Pred Koprčani je le Maribor. Glavni izzivalci vijoličastih (Olimpija, Domžale) so si v sledečih sezonah praviloma polomili zobe, zato pozornost ne bo odveč.

Če so Koprčani bolj ali manj ohranili enako ekipo, pa gredo Novogoričani v novo sezono podobno kot lani z nedorečeno zasedbo, ki jo utegnejo dopolnjevati še do konca avgusta. Lani so prvenstveno jesen izpeljali celo nad pričakovanji, slabša je bila pomlad. Dometi novogoriške zasedbe so nejasni, tako kot je nejasen novogoriški projekt. Novogoričane bo še tako kot lani vodil italijanski trener, Luigi Apolloni, kar pomeni, da bo še naprej veliko pozornosti namenjene podrobnostim. Kakšni bodo učinki, je težko reči. Veliko bo odvisno od poravnavanja (zaostalih) obveznosti do igralcev. Kakovosti je premalo, bi se pa lahko izhodišča popravila s tremi, štirimi okrepitvami. Maribora z aktualno zasedbo gotovo ne bodo ogrožali, kot je bilo moč slišati po osvojitvi pokalne lovorike.

Razpored uvodnih krogov 1. SNL bo krojila tudi (ne)uspešnost preostalih treh slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih. Državno prvenstvo se bo začelo v petek s tekmo Zavrč : Celje, v soboto bosta dve tekmi, v nedeljo pa bosta prva dvoboja odigrala primorska predstavnika.

Državni prvaki bodo poleti spet vse stavili na Evropo. V ekipo se je vrnil Agim Ibraimi, če bosta pravo formo ujela še Marko Šuler in Dare Vršič, pa bodo vijoličasti bržkone neulovljivi za tekmece in glavni kandidati za osvojitev petega zaporednega naslova. Seveda bo veliko odvisno od razpleta evropske zgodbe, ki jo začenjajo jutri v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov v Mostarju proti neugodnem Zrinjskem.

Velenjčani so jo v Albaniji že končali. Nasploh je Rudar nekoliko oslabljen v primerjavi s preteklo sezono, zaradi negotovih razmer v Premogovniku Velenje pa je vprašljiva finančna konstrukcija kluba. Podobna ugotovitev velja za Zavrč, ki bo težko ponovil preteklo sezono. Domžalčani bi lahko storili korak naprej, prav tako Celjani. Olimpija je velika neznanka v vseh pogledih, igralskem, trenerskem in upravljalskem. Krka se je lani rešila in osvežila ekipo. Prvoligaški izziv pa so sprejele Radomlje z edinim primorskim trenerjem v 1.SNL Bistričanom Dejanom Djuranovićem. ALEŠ SORTA


Najbolj brano