Evropska elita je blizu in daleč

Mariborski nogometaši potrebujejo nocoj v Glasgowu proti Celticu podvig. Če jim bo uspel, se bodo v četrtek znašli v žrebu skupinskega dela lige prvakov, v nasprotnem bodo še četrtič zapored zaigrali v evropskI ligI.

Se bodo Mariborčani, tako kot zadetka Damjana Boharja pred tednom dni, veselili tudi nocoj? Foto: STA
Se bodo Mariborčani, tako kot zadetka Damjana Boharja pred tednom dni, veselili tudi nocoj? Foto: STA

GLASGOW >Kakršnakoli zmaga ali remi, ki bi bil višji od 1:1, s katerim se je razpletla prva tekma v Ljudskem vrtu, bi slovenske prvake popeljala v elitno klubsko tekmovanje. Če bi se povratni dvoboj zadnjega predkroga lige prvakov na Celtic parku po 90 minutah končal z enakim izidom kot prva tekma, bi o skupnem zmagovalcu odločali podaljški oziroma enajstmetrovke. To so, seveda, papirnati scenariji, drugo vprašanje pa je, kaj se bo dejansko dogajalo na igrišču.

Mariborčani so na dveh letošnjih evropskih gostovanjih še neporaženi. V Mostarju so proti Zrinjskemu remizirali brez zadetkov, na Cipru pa so proti Maccabiju igrali 2:2. Po drugi strani zmage v gosteh še niso vknjižili, tudi v preteklih sezonah pa v gosteh proti tekmecem višjega ranga, kamor sodi Celtic, niso imeli velikega uspeha. Stvari so se začele obračati v pretekli sezoni. V skupinskem delu evropske lige so v Belgiji ugnali Waregem s 3:1 in remizirali (1:1) z Rubinom iz Kazana. Pred tremi leti pa so v Glasgowu po zaslugi neodločenega izida 1:1 proti Rangersom napredovali v skupinski del evropske lige.

Preostali pari današnjih tekem lige prvakov - Zenit : Standard Liege (prva tekma 1:0), Apoel Nikozija : Aalborg (1:1), Bate Borisov : Slovan Bratislava (1:1), Porto : Lille (1:0).

Dobrih izkušenj s škotskimi klubu Štajercem torej ne manjka, le da je vložek - tekmovalni in finančni - tokrat precej večji kot ob prvem gostovanju v Glasgowu. Zavoljo rezultatskega izhodišča so favoriti gostitelji, ki bodo v letošnji evropski sezoni prvič gostili tekmece na Celtic parku. Domače igrišče, ki so ga zaradi iger Commonwealtha pogrešali na tekmi z varšavsko Legio, bi utegnil biti adut škotskih prvakov. Ne nazadnje je v Celticovem hramu pred dvema letoma v skupinskem delu lige prvakov klonila tudi Barcelona.

Pretekli prvenstveni vikend se je za nocojšnje tekmece razpletel različno. Oboji so igrali s premešanima postavama, pri čemer so prednjačili Škoti, in se na gostovanju opekli. Inverness jim je v tretjem krogu domačega prvenstva po dveh zmagah prizadejal prvi poraz (0:1), Mariborčani pa so se po spodrsljaju v Celju vrnili na zmagovite tirnice in doma ugnali Zavrč. Še naprej je vroč Damjan Bohar, ki bi utegnil biti s hitrostjo in prodornostjo trn v peti telesno močnih škotskih branilcev. Mrežo pa je končno zatresel tudi drugi potencialni mariborski adut Jean Philippe Mendy, ki se lahko škotskim silakom zoperstavi tudi v zračnih dvobojih in prekinitvah. Te so bile na prvi tekmi pomemben adut Celtica.

“Škotska je po nogometnem pojmovanju kot Anglija. Igra se trdo, nepopustljivo, zato moramo biti pripravljeni na telesno zahteven boj. Rad imam takšne tekme,” je sporočil Mendy. Tekmo bo sodil eden najboljših evropskih sodnikov, Madžar Viktor Kassai. Koprčan Damir Skomina pa bo jutri sodil na Švedskem, kjer se bosta za ligo prvakov potegovala Malmö in Salzburg Kevina Kampla.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano