Evropejci v puščavi branijo svoje visoke položaje

V preostalih skupinah so papirnati favoriti za napredovanje evropske reprezentance. Presenečenja pa niso izključena, o čemer priča že razvoj dogodkov na zadnjih svetovnih prvenstvih.

Hrvat Domagoj Duvnjak (v rdečem dresu v skoku) lahko s streli prebije najvišji blok - tudi poljskega.  Foto: Arhiv Pn
Hrvat Domagoj Duvnjak (v rdečem dresu v skoku) lahko s streli prebije najvišji blok - tudi poljskega.  Foto: Arhiv Pn

Za slovensko reprezentanco in njene privržence bo zanimiv predvsem razvoj dogodkov v skupini B. Ne zaradi “jugoslovanskega” pridiha, pač pa zavoljo potencialnega tekmeca v osmini finala.

Skupina B

Nosilec in favorit skupine je Hrvaška, ki se na velikih tekmovanjih redno uvršča v polfinale. Selektor Slavko Goluža nadaljuje tradicijo, ki jo je začel njegov predhodnik Lino Červar pred 12 leti na svetovnem prvenstvu (SP) na Portugalskem, kjer so Hrvati osvojili zlato. Potem ko so se leto dni kasneje okitili še z naslovom olimpijskega prvaka, pa sta nastopili srebrna oziroma bronasta doba. Naši južni sosedi menijo, da bi se “kavboji” lahko spet povzpeli na prestol. Brez dveh zaščitnih imen sijajne generacije, Ivana Balića in Blaženka Lackovića, a z novo rokometno zvezdo Domagojem Duvnjakom. Hrvati so Slovenijo ugnali v tekmi za tretje mesto na SP v Španiji.

Neporavnane račune pa imamo tudi z Makedonci, ki so nam pred tremi leti na evropskem prvenstvu (EP) v Srbiji preprečili nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Vodi jih Hrvat Ivica Obrvan, na igrišču pa glavna beseda še vedno pripada enemu najboljših strelcev na svetu Kiru Lazarovu, ki brani barve Barcelone. Sicer pa velika večina reprezentantov prihaja iz dveh močnih domačih klubov Vardarja in Metalurga, za katerega igra tudi slovenska okrepitev Makedoncev Renato Vugrinec. Za Bosno in Hercegovino bo SP v Katarju sploh prvo veliko tekmovanje, potem ko so v dramatičnih kvalifikacijah izbranci Dragana Markovića izločili Islandce. Kljub vlogi novincev se gotovo ne bodo zadovoljili z nabiranjem izkušenj, pač pa se lahko odkrito spogledujejo z napredovanjem v izločilne boje. Enake ali še večje načrte imajo seveda tudi Tunizijci s še enim starim znancem rokometnim igrišč, selektorjem Seadom Hasanefendićem, ki je pred desetletjem Tunizijo na domačem SP popeljal do polfinala.

Tudi Avstrijci ne morejo brez akterjev jugoslovanskih korenin. Ena glavnih vlog tako pripada 38-letnemu vratarju Nikoli Marinoviću, v napadu pa breme sloni še na enem veteranu Viktorju Szilagyju. Avstrijski rokometaši so bili sicer dolgo v senci ženskih kolegic, od domačega EP leta 2010 pa so že zbrali nekaj nastopov na velikih tekmovanjih. Iran se je na SP prebil prvič. Vodil ga bo nekdanji trener novogoriških rokometašev Borut Maček, ki se tako vrača v Katar, kjer je do prihoda Valera Rivere vodil tamkajšnjo reprezentanco. Iz Evrope so angažirali nekaj rokometašev iranskih korenin, a za sanjski preboj v osmino finala bo to bržkone premalo.

Skupina C

Najuspešnejši rokometni reprezentanci zadnjega desetletja Franciji so po šestem mestu na SP leta 2013 nekateri napovedali konec zmagovitega ciklusa, a so se galski petelini že lani vrnili na evropski prestol. Kaj lahko bi se tudi na svetovnega. Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Thierry Omeyer in druščina še niso rekli zadnje besede, vse vidnejšo vlogo pa imajo tudi mlajši soigralci, ki jih že vrsto let zelo uspešno vodi selektor Claude Onesta.

Švedi se z nostalgijo spominjajo reprezentančnega obdobja v 90. letih in na začetku novega tisočletja. Za obuditev starih časov je zadolžen selektorski dvojec Staffan Olsson-Ola Lindgren, ki je svoj čas blestel z zlatim rodom na igrišču. Na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 se je zdelo, da se Švedska s srebrno medaljo in akterji (Kim Andersson, Tobias Karlsson, Niklas Ekberg...), ki igrajo vidne vloge v najmočnejši ligi na svetu v Nemčiji, vrača med velike, a tega nato ni potrdila.

Osnovni cilj češke reprezentance je, da se prvič po letu 2007 na SP spet prebije v izločilne boje. Za kaj več pa se bo moral enemu najboljših rokometašev na svetu Filipu Jichi priključiti še kdo. Islandci so po odpovedi Združenih arabskih emiratov in Bahrajna dobili posebno povabilo v Katar. Kljub vlogi srečnih poražencev ostajajo resni kandidati za preboj v osmino finala. V morda najbolj izenačeni skupini pa se lahko upravičeno nadejata napredovanja tudi afriška predstavnika, Alžirija kot celinski prvak in tradicionalno močni Egipt.

Skupina D

Dvakratni zaporedni svetovni podprvaki Danci ostajajo legitimni kandidati za odličje tudi v Katarju, čeprav se bodo na veliko tekmovanje prvič po desetletju podali brez tvorca velikih reprezentančnih uspehov, selektorja Ulrika Wilbeka, ki je presedlal med reprezentančne funkcionarje, a ohranja vpliv. Na mestu selektorja ga je nasledil Islandec Gudmur Gudmundsson, ki je svojo domovino popeljal do olimpijskega srebra v Pekingu. Mikkel Hansen, vratar Niklas Landin in druščina pa so porok, da bodo Danci spet kandidirali za najvišja mesta.

Poljaki premorejo zmes mladosti in izkušenj, ki jih poosebljajo Slawomir Szmal, Krzysztof Lijewski, Karol Bielecki, brata Jurecki in še kdo, ter vse močnejšo ligo, v kateri pa tako na igrišču kot na klopeh vse vidnejše vloge prevzemajo tujci. Med njimi je tudi selektor Michael Biegler, sicer Nemec, ki se bo v skupini pomeril tudi z rojaki. Žreb se je namreč poigral s Poljsko oziroma Nemčijo, ki sta se pomerili že v izločilnih bojih za nastop na SP. Krajšo so potegnili Nemci, ki pa jim je pripadlo posebno povabilo mednarodne rokometne zveze. Tekmeca se bosta pomerila že v uvodnem krogu skupine. Nemci v zadnjem obdobju ne blestijo. V nemških klubih že vrsto let glavne vloge pripadajo tujcem, davek pa plačuje reprezentanca, ki se ne more vrniti na nekdanje položaje, ko je reprezentanco vodil Heiner Brand. Na selektorski klopi je Islandec Dagur Sigurdsson, sicer trener berlinskega Füchseja.

Skupina B, napoved PN - 1. Hrvaška, 2. Makedonija, 3. Tunizija, 4. Bosna in Hercegovina, 5. Avstrija, 6. Iran.
Skupina C, napoved PN - 1. Francija, 2. Švedska, 3. Islandija 4. Češka, 5. Alžirija, 6. Egipt.
Skupina D, napoved PN - 1. Danska, 2. Nemčija, 3. Poljska, 4. Rusija, 5. Argentina, 6. Savdska Arabija.

Rusi zasledujejo odmeven rezultat na velikih tekmovanjih že celo desetletje, od evropskega prvenstva v Sloveniji, kjer so osvojili bron. Prav slovenska reprezentanca jim je na zadnjem SP prekrižala načrte v lovu na polfinale. Takšen domet bi bil za Konstantina Igropula in soigralce že pravo presenečenje. Štiri evropske reprezentance so tudi v favorizirani vlogi za napredovanje iz skupine D. Načrte lahko komu prekriža ameriški prvak Argentina, Savdska Arabija, ki je poleg Islandije vskočila kot zamenjava po odpovedih Bahrajna in Združenih arabskih emiratov, pa kljub lepi tradiciji pač ne.

ASO


Najbolj brano