Etiopijec Getachew je z rekordom zmagal na Ljubljanskem maratonu

Etiopijec Limenih Getachew je zmagal na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu na 42 kilometrov (2:08:19), slovenski naslov pa je osvojil Mitja Kosovelj (2:20:53), skupno deseti. Med atletinjami je na 42 kilometrov zmagala Etiopijka Gizaw Melkam (2:25:42), najboljša Slovenka v boju na državni naslov pa je bila Neža Mravlje (2:49:33).

Na Ljubljanskem maratonu je teklo 10.340 tekačev.  Foto: STA
Na Ljubljanskem maratonu je teklo 10.340 tekačev.  Foto: STA

LJUBLJANA > Prejšnji rekord (2:08,25) sta imela v lasti Kenijca Danijel Too iz leta 2011 in Ishmael Bushendish iz leta 2014. V ženski konkurenci je v Ljubljani doslej najhitreje tekla njuna rojakinja Caroline Cheptonui leta 2009 (2:25:24). Nagrada v višini 20.000 evrov je bila namenjena za prvo mesto, rekord pa je Limenihu Getachewu prinesel še 3000 evrov.

Drugi na 42 kilometrov je bil Etiopijec Wami Mulugeta (2:08;37) tretji pa njegov rojak Rutto Samel (2:08:50). Med maratonkami je drugo mesto zasedla Kenijka Rebecca Korir (2:30:36), tretja je bila njena rojakinja Tuei Naomi (2:33:58).

Na 21 kilometrov sta zmagala Rok Pugah (1:07:40) in Tina Čačilo (1:20:07). Na 10 kilometrov je izkušena Sonja Roman za 21 sekund prehitela mlado Marušo Mišmaš in ji prizadejala enega redkih domačih porazov v zadnjih letih.

Med 10.340 tekači tudi Borut Pahor

Med 10.340 tekači, ki so tekli na 42 in 21 kilometrov, je bil na krajši razdalji tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v cilj prišel s svojo zastavo, ki ga spremlja tudi med navijanjem za slovenske ekipe in posameznike na velikih tekmovanjih. V teku na 10 kilometrov je nastopilo 6509 tekačev in tekačic, v soboto pa je na različnih tekih nastopilo še skoraj 10.000 tekačev. Poleg rekorda proge med moškimi je padel tudi rekord po številu udeležencev dvodnevnega tekaškega praznika.

Rekorderju je Slovenija prinesla srečo

“Zelo sem vesel rekorda, vreme je bilo dokaj dobro, mogoče le malo premrzlo. Lahko bi tekel nekaj hitrejše. Do 35 kilometrov smo tekli skupaj v večji skupini. Ko sem malo pospešil, mi drugi niso več sledili. Moral sem se kar motivirati, da sem tekel rekord, posebej na koncu je bilo težko. Zahvaljujem se ljudem, ki so me spodbujali ob progi. Slovenija mi je prinesla srečo, saj sem si rekorda želel že pred prihodom v Ljubljano,” je dejal novi rekorder iz Etiopije.

Kosovelj brez olimpijske norme

Kosovelju lov na olimpijsko normo ni uspel. “Psihično nisem bil pripravljen na to, sem že kar utrujen po celotni sezoni, To je bil že moj četrti maraton in bom normo lovil na začetku naslednjega leta. Do desetega kilometra sem tekel skupaj z Rusom Olegom Grigorijevim, ki mi je ušel in sem nato tekel sam. Mogoče sem začel malo prehitro, potem pa sem tekel v svojem ritmu, malo pa me je pobiralo proti koncu teka. Sledil bo počitek in nato priprave na olimpijsko sezono,” je povedal Kosovelj, ki je bil v boju za DP pred Janezom Mulejem (14., 2:32:46) in Gregorjem Kustecom (2:34:35).

Puhar nevajen solo tekov

Puhar je na polmaratonu za minuto in pol ugnal Mitjo Krevsa, še deset sekund več pa je zaostal Robert Kotnik. “Tradicija ostaja, tako kot lani bom šel v McDonalds, česar sicer med letom ne počnem. Škoda, da ni bilo sonca. Malo me je zeblo, tudi koža na roki mi je počila. Moj osebni rekord je 1:06:45, ki sem ga želel izboljšati. Bil sem dobro na poti, da to storim, toda tekel sem sam. Kenijci so pobegnili po petih kilometrih, sam bi se jih lahko držal le do kakšnega desetega kilometra. Lani sem tekel v skupini in mi je bilo lažje, ritem pa je bil tedaj prepočasen. Danes sem skušal teči hitreje, vendar nimam izkušenj za solo teke. Poleg tega sem pred dvema tednoma tekel na 21 kilometrov v Zagrebu. Krevs ima boljši osebni rekord od mene, očitno pa zaradi treninga na 1500 m ni tako dobro pripravljen za daljše teke,” je dejal Puhar.

“Očitno sem pripravljen le za take čase, kot sem ga dosegel danes. Pozna se mi, da sem imel poleti težave s poškodbo, zato je težko načrtovati kaj posebnega na 21 kilometrov,” je menil Krevs, sicer tekač na stadionskih tekih na 1500 metrov.

Mravljetova do cilja z bolečinami v nogah

“V prvem delu sem tekla zelo dobro, drugi del pa ni bil po pričakovanjih, ker sem imela bolečine v nogah. S časom nisem zadovoljna, čeprav glede na težave, ki sem jih imela, ni slab. Nimam še kakšnih posebnih načrtov za olimpijsko sezono. Če ne bom letos, pa bom naslednji maraton tekla spomladi naslednje leto,” je dejala Neža Mravlje. Za njo se je uvrstila Petra Tratnik (3:00:25), tretje mesto za DP pa je pripadlo Jasmini Jelovšek (3:09:16), ki je bila skupno osma.

“Po desetih kilometrih mi je postalo težje. Prej sem tekla v skupini, potem pa mi je padla motivacija, ko mi je skupina pobegnila. Nisem mogla zamenjati ritma sredi teka. Če bi želela teči osebni rekord, bi morala teči kakšnih dvajset sekund hitreje. Kljub temu sem zelo zadovoljna. Pripravljam se za maraton v Valencii,” je pojasnila Tina Čačilo, ki je ugnala Katjo Juhart in Eriko Bagatin.

STA


Najbolj brano