Eni upokojeni, drugi na robu preživetja

Prva sezona alpskega smučanja brez Tine Maze v slovenskem taboru odpira številna vprašanja. Velikih pričakovanj ob pomanjkanju denarja in vrhunskih smučarjev ne more biti.

Slalomska junakinja Mikaela Shiffrin  naj bi letos resno konkurirala tudi za veliki kristalni globus. Foto: STA
Slalomska junakinja Mikaela Shiffrin naj bi letos resno konkurirala tudi za veliki kristalni globus. Foto: STA

SÖLDEN > Zadnji konec tedna v oktobru je že dolgo rezerviran za začetek sezone alpskih smučarjev in smučarka na ledeniku Rettenbach.

Pred uvodnima veleslaloma je marsikaj drugače, kot so bili doslej vajeni pristaši tega športa pri nas. Prvič po 15 letih v konkurenci ne bo trikratne zmagovalke ledeniške premiere Tine Maze, na uvodni tekmi po hudi poškodbi ne bo niti prve favoritinje sezone, Avstrijke Anne Fenninger. Beli cirkus tako ostaja brez obeh najboljših tekmovalk minule sezone.

Nejasen je tudi položaj ameriške zvezdnice Lindsey Vonn, štirikratne zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala, ki je lansko sezono končala na skupno tretjem mestu. Z nastopom na zahtevnem veleslalomu v Söldnu še omahuje, težavam s kolenom je dodala še poškodovani gleženj. Tega je načela pri padcu med avgustovskimi pripravami na Novi Zelandiji.

Sölden ekipam v tehničnih disciplinah služi kot prvi pokazatelj forme in pripravljenosti ter dela v poletnem pripravljalnem obdobju.

Že v veleslalomu bo odsotnost Fenningerjeve skušala izkoristiti njena moštvena kolegica Eva-Maria Brem. Resne kandidatke za skupno krono in tudi za prvo zmago v sezoni so specialistka za hitre discipline Švicarka Lara Gut, izvrstna veleslalomistka Nemka Viktoria Rebensburg, slalomska olimpijska in svetovna prvakinja Mikaela Shiffrin, ki si želi v boju za skupno krono napredek tudi v veleslalomu, formo v tej disciplini pa je nabirala tudi na skupnih treningih s Tedom Ligetyjem na Novi Zelandiji.

Nova sezona prinaša velik osip zlasti v avstrijskem taboru. Ob večjem številu tekmovalno upokojenih smučark sta smuči v kot postavila še Mario Matt in Benjamin Raich, ki je te dni postal oče. Na smučiščih ne bo niti Američana Bodeja Millerja, ki si je vzel enoletni premor. Minulo sezono je zaznamoval Avstrijec Marcel Hirscher, ki spričo obvladanja treh disciplin ostaja glavni favorit tudi za letošnjo sezono. Med največjimi izzivalci so odlični veleslalomist, Američan Ted Ligety, sledita Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault, pa odlični slalomist Nemec Felix Neureuther. Vprašanje je, kaj lahko po letu dni odsotnosti zaradi poškodbe ahilove tetive postori povratnik, 32-letni norveški as Aksel Lund Svindal, ki je skupni seštevek pokala osvojil leta 2007 in 2009.

Slovenski tabor je daleč od razmišljanj o zmagah, slavi in denarju. Razpetemu med pomanjkanjem denarja za osnovno delo in nenasitno slovensko športno javnostjo mu zagotovo ne bo lahko. Žensko četverico za prvi veleslalom tvorijo Ana Drev, Tina Robnik, Katarina Lavtar in Maruša Ferk, zmagovalka internih kvalifikacij zIlko Štuhec, ki se pripravlja posebej. Moški del bo z Žanom Kranjcem in zmagovalec internih slovenskih kvalifikacij Klemnom Kosijem pol manjši.

ROK MAVER, STA


Najbolj brano