Eni sproščeni, drugi pred tekmo sezone

Na Bonifiki je včeraj vladal še navidezen mir, če izvzamemo to, da so nekaj del postorili na zunanjem videzu objekta, ki bo že četrto leto zapored gostil finale nogometnega pokalnega tekmovanje.

Koprčan Domen Črnigoj (levo) in Celjan Benjamin Verbič ne bi 
rada iz rok izpustila pokalne lovorike. Foto: Simon Maljevac
Koprčan Domen Črnigoj (levo) in Celjan Benjamin Verbič ne bi rada iz rok izpustila pokalne lovorike. Foto: Simon Maljevac

KOPER > Letos je le drugače, saj bo nogometni praznik še za odtenek pomembnejši, ker bo prvič na Bonifiki v finalu igralo domače moštvo. To velja za člane: skupaj gledano bo to tretje koprsko finale na Bonifiki. Dve leti zapored so namreč (v sezoni 2012/13 na pomožnem stadionu, lani na glavnem igrišču) pokalno lovoriko osvojili koprski mladinci. Letos jih v finalu ni, saj so izpadli v polfinalu z Domžalami.

Od spominov - četudi lepih - se ne živi. Celjani so lovoriko prvič lovili že v sezoni 1992/93 in potem še šestkrat, a so jo uspeli osvojiti le v sezoni 2004/05, ko so z 1:0 premagali Gorico, aktualnega pokalnega prvaka. Celjani so po prikazanem v tej sezoni favoriti, čeprav so se na včerajšnji tiskovni konferenci NZS z obema finalistoma te vloge nekoliko otepali. Konec koncev so razpoloženje kazali že obrazi udeležencev tiskovke - sproščeni Celjski, medtem ko je bila na koprskih zarisana skrb. Oboji so se sicer strinjali, da se igra ena tekma in da bo ta drugačna od prvenstvenih, v katerih so to sezono trikrat slavili Celjani, enkrat sta se ekipi razšli z remijem.

Krovna nogometna organizacija je na plakate z vabilom na tekmo postavila najboljša mlada igralca obeh ekip - Celjana Benjamina Verbiča, ki ima nogometno prihodnost že zagotovljeno na Danskem, in Koprčana Domna Črnigoja, ki naj bi po sezoni tudi že zapustil koprske vrste. Mlada upa slovenskega nogometa in reprezentance (Črnigoja debi še čaka) sta si najprej medsebojno podelila pohvale. “V tej sezoni se nam ni izšlo, kot smo si želeli. Zadnje tekme smo igrali v mešani postavi, z mislimi smo bili že pri pokalnem finalu, ki je za nas najpomembnejša tekma sezone,” je menil Črnigoj.

Bolj konkretno je celjske namere napovedal Verbič: “Zame bo to zadnja tekma v celjskem dresu in rad bi se poslovil z zmago. Igramo privlačno in napadalno. Tako bomo skušali igrati tudi v finalu. Pokalna lovorika bi bila češnja na torti odlične sezone.”

Koprski rezervisti v treh pokalnih finalih, ki niso stopili na igrišče: 2005/06: Dean Žunič, Toni Biuk, Mitja Viler, Luka Škrbina; 2006/07 - Patrik Bordon, Rok Božič, Aleš Puš, Ivica Guberac, Ivan Brozović; 2008/09: Siniša Zaharić, Etien Huskić, Patrik Bordon, Rok Božič.

Celjani so si v soboto zagotovili drugo mesto in nastop v nogometni Evropi. V Istro prihajajo sproščeni. Koprčani, ki bodo danes pripravili tiskovno konferenco, pa tako ali tako živijo za tekmo.

Kje so še aktivni nekdanji zmagovalci pokala?

> Jasmin Handanović iz Kopra je po drugem naslovu prek Mantove in Empolija leta 2011 pristal v Mariboru.

> Anej Lovrečičpo pokalnem naslovu leta 2008 je odšel v Lecce. Trenutno igra v prvi srbski ligi za Voždovac.

> Miroslav Radulovićpo letih igranja v slovenskih klubih je v tej sezoni igral v četrti avstrijski ligi v Pliberku.

> Igor Lazićs Koprom je imel srečo - v njegovem dresu je osvojil pokal, potem pa proti Kopru še za Interblock. Igra v tretji SNL sever za Bled

> Ivan Knezovićrobustni hrvaški centralni branilec je skoraj vso kariero ostal pri nas. Trenutno se poti v dresu velenjskega Rudarja.

> Jan Pahor v poklicem nogometu je iztržil manj, kot bi lahko. Steber obrambe Ankarana-Hrvatinov v drugi SNL.

> Darko Kremenović zanj velja podobno kot za Pahorja. Pozimi je zapustil Izolo in odšel v vrste avstrijskega četrtoligaša Dellach.

> Oskar Drobne nogometne kopačke je pred nekaj leti zamenjal za trenersko delo, tudi v Celju. V 3. SNL sever vodi Rogatec.

> Ermin Hasić kljub štirim desetletjem na plečih še vztraja v Kopru. Trenutno ima status tretjega vratarja.

> Aleksander Rajčević potem ko se je uveljavil v Kopru, so ga medse poleti leta 2010 zvabili Mariborčani.

> Mitja Viler vijolicam je zvestobo obljubil le nekaj tednov za Rajčevićem. V Kopru so se mu odrekli.

> Sašo Božičić Izolan ima za sabo pestro klubsko zgodovino. Trenutno igra za zamejsko Vesno v peti italijanski ligi.

> Marko Božič tudi drugi Izolan je zamenjal precej klubov. Od letošnje pomladi je znova v matični Izoli.

> Dalibor Volaš ankaranski “bomber” je pol leta po naslovu odšel v Maribor, kjer je doživel višek kariere. Tja se je spet vrnil pozimi.

> Aleš Mertelj Gorenjec je nogometno zorel v Kopru. Tudi on je sledil klicu Zlatka Zahovića in se junija 2010 preselil v Ljudski vrt.

*navedeni so le nogometaši, ki so stopili na igrišče.

> Edin Šečić, Mladen Rudonja, Amir Karić, Manuel Peršič, Saša Jakomin, Enes Handanagić in Nilton Cardoso niso več aktivni igralci oziroma delajo z mlajšimi selekcijami.

ROK MAVER


Najbolj brano