Eni na igrišču, drugi na klopi

Kdaj so nogometaši Gorice zadnjič vodili na prvoligaški lestvici? Pred dobrimi devetimi leti, ko so v sezoni 2005/06 tudi osvojili svoj četrti in hkrati zadnji naslov prvakov.

Miran Burgić (stoji) in Valter Birsa sta tvorila učinkovit 
napadalni dvojec Novogoričanov v sezoni 2005/06. Foto: Boštjan Bensa
Miran Burgić (stoji) in Valter Birsa sta tvorila učinkovit napadalni dvojec Novogoričanov v sezoni 2005/06. Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Danes je še kar nekaj veznih členov s šampionskim moštvom. Del tehničnega osebja so še vedno tehnični vodja Rojan Devetak, fizioterapevt Tomaž Šavnik in ekonom Nenad Vidović. Njihove vloge niso deležne tako pogostih sprememb, kot na igrišču ali v trenerskih vrstah. V aktualni ekipi so še štirje posamezniki, ki so takrat okusili prvo mesto. Njihov delokrog se je v preteklih devetih letih spreminjal.

Glavnemu trenerju Miranu Srebrniču in njegovemu pomočniku Andreju Komcu sta v zadnji šampionski sezoni pripadali še zelo vidni vlogi na igrišču. Srebrnič je bil dolgoletni kapetan in poveljnik obrambe s tremi nogometaši v zvezni vrsti. Komac se je v zimskem premoru vrnil s prve zdomske izkušnje na portugalski Madeiri. Modro-beli dres nosita tudi dva nogometaša, ki sta na igrišču pred devetimi leti prav tako branila barve Gorice. Miran Burgić, ki je bil v sezoni 2005/06 s 24 goli najboljši strelec prve SNL, je imel eno ključnih vlog pri osvojitvi naslova. Manjši je bil delež Alena Jogana. Aktualni kapetan Gorice je tedaj zbral štiri nastope in dosegel en gol.

Novogoriško prvo mesto takrat ni bilo presenečenje, a so se morali zanj pošteno potruditi. Po dveh zaporednih naslovih so dobili zahtevnega tekmeca v Domžalah, ki so dobršen del prvenstva tudi vodile. Novogoričane je močno zabolela evropska zaušnica iz Tirane. Naslov so potrjevali v zadnjem krogu, osvojili pa so ga z dvema točkama naskoka pred Domžalami. V sezoni 2005/06 se je zgodil strelski izbruh dvojca Miran Burgić-Valter Birsa, ki je z Enesom Demirovićem dosegel kar 55 od skupno 75 goriških golov v prvenstvu, kar je bil najboljši učinek modro-belih v prvi ligi.

Ekipo je v šampionskem obdobju vodil Pavel Pinni, reden obiskovalec domačih tekem. ”Nekateri igralci še lovijo telesno pripravljenost, a ekipa deluje homogeno in motivirano, zmage pa krepijo samozavest. Seveda velja ohraniti pozitiven niz čim dlje. Vsaka tekma je poglavje zase. Primerjave različnih časovnih obdobij, ekip in okoliščin so nehvaležne. Prvenstvo se je komaj začelo, za zdaj pa je značilna velika izenačenost. Zgodilo se bo še marsikaj: zmage, porazi, krize,” je pojasnil Pinni.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano