Enej Leban ostal brez rekorda

Sredin večerni mednarodni atletski miting v Velenju je postregel z letos najmočnejšo tujo konkurenco v Sloveniji. Novogoriški državni prvak v teku na sto metrov Enej Leban je bil šesti, a mu osebnega rekorda ni uspelo izboljšati.

Enej Leban (četrti z leve) je bil v Velenju najboljši Slovenec v 
teku na sto metrov.  Foto: Igor Mušič
Enej Leban (četrti z leve) je bil v Velenju najboljši Slovenec v teku na sto metrov.  Foto: Igor Mušič

VELENJE > Čeprav zaradi razpolovljenega nagradnega sklada velenjski miting ne sodi več v serijo Evropske atletske zveze, je v nekaterih disciplinah postregel z za slovenske razmere odlično konkurenco. Takšna je bila tudi v moškem teku na sto metrov, kjer si je član AK Gorica, državni prvak Enej Leban, želel izboljšati osebni rekord (10,64) in doseči normo za nastop na evropskem prvenstvu mlajših članov (10,60). Glede na letošnje čase tekmecev (ti so segali celo do 10,02) se je uvrstil dobro - v finale in na šesto mesto. S tem je bil najboljši Slovenec. Žal pa je Enej izgubil dvoboj s sebi primerljivim Slovakom Janom Volkom, ki je kot peti tekel prav osebni rekord Primorca (10,64). Leban je tokrat zmogel čas 10,76. Dolga sezona, amaterske razmere za delo in avgustovsko opravljanje mature ob delu na kmetiji, so bili tudi za vzdržljivega Eneja bržkone preveč. Vodilna četverica na čelu z Jamajčanom Julijanom Fortejem (10,15), je bila premočna za Slovence.

Glavna slovenska zvezda mitinga je bila olimpijka Martina Ratej, ki je v solidni konkurenci zmagala z najboljšim izidom sezone 61,03 metra. Njen celjski klubski in olimpijski kolega pri Kladivarju Robert Renner, je s 550 centimetri v skoku s palico zaostal le za hrvaškim olimpijcem Ivanom Horvatom (560).

Dober je bil tudi ženski tek na dvesto metrov, kjer je domačinka Maja Mihalinec dosegla drugi čas (23,24) in pustila predse le nekdanjo evropsko podprvakinjo, Britanko Jodie Williams (23,18). V teku na sto metrov z ovirami četrta z dvoranskega SP, Hrvatica Andrea Ivančević, s časom 13,01 ni imela resne konkurence.

V taktičnem teku na 800 metrov je polfinalist Ria Amel Tuka (BiH) zanesljivo opravil s konkurenco že z zanj povprečnim časom 1:46, 79, letos najhitreje in tokrat bolje od olimpijca Žana Rudolfa pa je tekel Ljubljančan Jan Petrač (1:47,84), kar je zadoščalo za šesto mesto.

Za ogrevanje pred večernim mitingom so se v Velenju pomerili slovenski upi kategorije U-16. Na 300 metrov je zmagal član AK Koper Žan Žorž s časom 37,58, četrti pa je bil klubski kolega Domen Vergles (39,35). Med dekleti je slavila članica ljubljanskega ADM Mass Zala Istenič (40,32), peta pa je bila Koprčanka Denise Nusdorfer (44,16).

Atletska sezona se bo nadaljevala v soboto z ekipnim državnim mladinskim prvenstvom v Celju, kamor se AK Gorica odpravlja z močno ekipo. IM


Najbolj brano