Enajsterica za serie A

Italija (p)ostaja obljubljena država za slovenske nogometaše. Kar enajst jih je teden dni pred začetkom nove sezone na seznamih klubov serie A.

Samir Handanović je najvidnejši slovenski nogometaš v serie A Foto: Primož Lovrič
Samir Handanović je najvidnejši slovenski nogometaš v serie A Foto: Primož Lovrič

NOVA GORICA > Če se ozremo po preostalih najodmevnejših evropskih ligah, je slovensko zastopstvo v primerjavi z italijanskim prvenstvom izrazito nesorazmerno. V nemški bundesligi in španski la ligi sta po dva slovenska nogometaša, v Franciji je eden. V Angliji, kjer je Haris Vučkić že nekaj sezon le formalno član Newcastla, pa sploh nimamo predstavnika na igrišču. O razlogih smo v PN pred časom že razglabljali.

Razmerja se lahko sicer še zasučejo. V zadnjih avgustovskih dneh je na italijanski nogometni tržnici precej živahno, marsikdo pa utegne še zamenjati klubske barve po formuli izposoje ali solastništva. V serie A ne bo zaigrala enajsterica nogometašev, a že zdaj je jasno, da bo slovensko zastopstvo najštevilčnejše doslej. Chievo je v zadnjih sezonah tradicionalno oporišče slovenskih nogometašev. Letos bodo barve prvoligaša iz Verone branili trije. BoštjanuCesarju in Dejanu Lazareviću se je kot posojen igralec Milana pridružil Valter Birsa, ki se po težavah s prepono vrača v vadbeni in tekmovalni ritem. Boštjan Cesar je bil v preteklih sezonah standardni člen v obrambi Chieva, ki bo v sobotnem prvem krogu gostil branilce naslova Juventus. Lazarević utegne spet imeti vlogo džokerja.

Trenerski pečat je v italijanski serie A pustil tudi zamejski Slovenec, Edy Reja, ki je še v pretekli sezoni vodil Lazio.

Samir Handanović je nezamenljiv v vratih Interja, kamor se je iz Bologne vrnil Rene Krhin. V kadru je še vedno vratar Vid Belec, ki je v pretekli sezoni kot posojen nogometaš branil na Portugalskem. Josip Iličić si je po težavah s poškodbami v drugem delu pretekle sezone izboril vidno vlogo pri Fiorentini, kjer ima v ofenzivnem delu moštva kar veliko konkurenco. Jasmin Kurtić se je po uspešni polsezoni pri Torinu spet vrnil k Sassuolu, čeravno je še precej govora o drugih opcijah. Kurtić je svojo zdomsko zgodbo v Italiji začel pri Palermu, ki ohranja precej slovenskega pridiha. Klubske barve povratnika v serie A branita tudi Siniša Anđelković, ki je lani redno igral za Palermo v drugi ligi, in Aljaž Struna. 24-letnega Pirančana od prihoda v Italijo mučijo težave s poškodbami. Doslej je zbral le skromno število minut v serie B za razliko od Luke Kranjca. Lani si je 20-letni branilec izboril vidno vlogo v Ceseni, ki je prav tako novinec v prvoligaški konkurenci.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano