Ena tekma, dva obraza

Mlada slovenska nogometna reprezentanca se je na Bonifiki pomerila z ukrajinskimi vrstniki. Test prenovljene slovenske vrste se je končal z zmago gostov z 2:0 (1:0).

Ukrajinci (v rumenih dresih) so osvojili Bonifiko,  drugi z leve je strelec Vladlen Jurčenko. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Ukrajinci (v rumenih dresih) so osvojili Bonifiko, drugi z leve je strelec Vladlen Jurčenko. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > “Šlo je za test nogometnega znanja in karakternih lastnosti fantov. Dobil sem kar dober vpogled v to, kaj kdo zmore. Obenem velja poudariti, da smo bili brez petih nosilcev igre,” je za PN povedal slovenski selektor Primož Gliha, ki je pred zadnjim testom z Makedonijo v Celju dobil nekaj uporabnih podatkov.

Stadion Bonifika, gledalcev 500, sodnik Savović (Črna gora). Strelca - 0:1 Jurčenko (34), 0:2 Khlobas (91). Slovenija: Zabret, Črnigoj, Ejup, Stankovič-Gorenc, Balkovec, Kastrevec (od 46. Bajde), Štulac (od 73. Lotrič), Kapun (od 73. Ožbolt), Hotič (od 85. Krefl), Zajc (od 58. Požeg-Vancaš), Bajrič. Selektor: Primož Gliha.

Predvsem končni izid je varljiv. Slovenska ekipa je bila v prvem polčasu v podrejenem položaju in brez prave ideje, kako se zoperstaviti čvrstim in uigranim Ukrajincem. V drugem polčasu je bila podoba slovenske igre že bistveno boljša. Čeprav se je večji del sedme sile malce naprezal pri prepoznavanju igralcev (postave so bile na voljo takim in drugačnim menedžerjem, za novinarje pa ne), pa je ta videla poskuse tria Denis Bezborodko (Šahtar Donjeck), Oleksandr Svatok (Dnipro) in predvsem člana Bayerja iz Leverkusna Vladlena Jurčenka, ki je svoje tudi popeljal v vodstvo, po kolektivni zaspanosti slovenske obrambe. Nekajkrat se je izkazal vratar Gregor Zabret, v drugem polčasu pa je bil precej bolj zaposlen njegov ukrajinski kolega Georgij Bušan (Dinamo Kijev).

Menjave so namreč spremenile ravnovesja igre, pri čemer sta v slovenski vrsti izstopala Gregor Bajde, ki je z neposredne bližine zamudil priložnost za izenačenje, po katerem bi morda sledil preobrat, in Rudi Požeg-Vancaš z drugo idealno priložnostjo. V nadaljevanju je oživel tudi Domen Črnigoj, ki mu je po lepi akciji strel ustavil Bušan. Zmago so Ukrajinci potrdili v sodnikovem dodatku. “V prvem polčasu smo slabše stali na igrišču, a vedeti morate, da smo bili šele drugič skupaj. V drugem delu smo bili verjetno boljši tekmec,” je menil Črnigoj.

ROK MAVER


Najbolj brano