Ema Klinec z drugim mestom do uspeha kariere

Svetovni pokal v smučarskih skokih za dekleta je gostoval na Japonskem, kjer so se skakalke pomerile na tekmi v Saporu. Zmagala je Japonka Sara Takanashi pred Slovenko Emo Klinec in Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz. Tudi ostale Slovenke so bile visoko, Špela Rogelj je bila deveta, Urša Bogataj 11., Maja Vtič 12., Katja Požun pa 28.

Ema Klinec Foto: STA
Ema Klinec Foto: STA

SAPORO > Tokrat so slovenske tekmovalke potovale brez težav, na prizorišče pa so dobile tudi vso opremo. V prvi seriji je dobro nastopila Ema Klinec (93,0 m), ki se v letošnji sezoni vrača po poškodbi. Članica SSK Alpina Žiri je namreč zasedala drugo mesto, pred njo je bila le domačinka Takanashijeva (97,0). Razlika med japonsko in slovensko tekmovalko je bila 14 točk. Po prvi seriji je tretje mesto držala Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz (93,0).

Tudi preostale slovenske tekmovalke so v prvi seriji nastopile dobro, saj je Urša Bogataj s dobrimi skokom 89,0 m držala 12. mesto, Špela Rogelj (88,0) je bila 16., Maja Vtič (86,5) in Katja Požun (86,0) 23.

V drugi seriji je kot prva od Slovenk napadla Katja Požun, a se žal ni izšlo po željah in je s 23. mesta padla na 28. mesto, potem ko je pristala pri 75 metrih. So pa preostala dekleta napredovala po lestvici. Najprej Maja Vtič, ki je s skokom dolgim 88 metrov pridobila štiri mesta, še boljši skok je nato uspel Špeli Rogelj, ki je z 90,5 metri skočila na deveto mesto. Svoj rezultat je v finalu popravila tudi Bogatajeva, ki je pristala pri 88,5 metrih in z 12. mesta prišla na končno 11.

Boj na vrhu ni prinesel novega vrstnega reda. Daniela Iraschko-Stolz je z 91,5 metri napadla Emo Klinec, a Škofjeločanka je odgovorila s 95 metri in vprašanj o prvih stopničkah zmagovalke poletne velike nagrade v Courchevelu 2013 ni bilo. Podobno pa ni bilo vprašanja niti o končni zmagovalki, saj je domačinka Takanashijeva še enkrat nastopila z dveh naletnih mest nižje, a tudi tokrat je vse občutno preskočila. Z daljavo dneva, 98 metri, je na koncu za kar 24,3 točke premagala najbližjo zasledovalko iz Slovenije. Klinčeva je med svetovno elito do danes najvišje skočila na peto mesto, predlani v ruskem Čajkovskem.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Maja Vtič zdrsnila na peto mesto, na 13. se je povzpela Ema Klinec, Špela Rogelj je 18., Urša Bogataj 27., Katja Požun pa po četrti tekmi 31.

V nedeljo je na sporedu še ena tekma svetovnega pokala, nato pa se bodo skakalke preselile še v Zaou, kjer jih čakata naslednji dve preizkušnji.

STA


Najbolj brano