Eleni Fanchini zmaga v Cortini, Mazejeva 13.

Italijanka Elena Fanchini je zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo (1:09,53). Druga je bila Kanadčanka Larisa Jurkiw (+0,15), tretja pa Nemka Viktoria Rebensburg (+0,31). Tina Maze je bila 13. (+0,95), Ilka Štuhec 29. (+1,74), Vanja Brodnik, tretja Slovenka, pa 37. (+2,09).

Tina Maze je bila 13. Foto: STA
Tina Maze je bila 13. Foto: STA

CORTINA D'AMPEZZO > Tina Maze je kljub zanjo slabšem dosežku povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala. Pred drugouvrščeno Američanko Mikaelo Shiffrin je imela pred tekmo 252 točk prednosti, ta se je zdaj povečala na 272 točk, tretja je branilka velikega kristalnega globusa Avstrijka Anna Fenninger, ki zaostaja že za 345 točk.

Na zaradi megle v zgornjem delu močno skrajšani progi Olympia delle Tofane, glede na četrtkov trening za skoraj pol minute, je Mazejeva zabeležila drugo najslabšo uvrstitev zime. Sezono je neprepričljivo začela 25. oktobra lani z 22. mestom na veleslalomu v Söldnu, potem pa je bila na preostalih štirinajstih tekmah vedno med deseterico. V Cortini se je megli po začetku startne liste, tudi že med nastopom Mazejeve, pridružilo sneženje, ki je motilo tudi tekmovalke v nadaljevanju.

Najboljši izid dneva je dosegla Elena Fanchini, kar je šele njena druga zmaga v pokalu po slavju v Lake Louisu leta 2005. Devetindvajsetletna Italijanka je bila četrta že na treningu. Presenetila je Larisa Yurkiw, ki se je šele petič uvrstila med deseterico, najvišje pred tem pa je bila na četrtem mestu v domačem Lake Louisu na začetku decembra lani.

Američanka Lindsey Vonn, ki je bila na treningu prva pred rojakinjo Julio Mancuso in Tino Maze, je tekmo končala na 10. mestu (+0,88). Štirikratna skupna zmagovalka pokala še vedno potrebuje le še eno zmago, da bi izenačila rekord Avstrijke Annemarie Moser-Pröll, ki je med letoma 1970 in 1980 nanizala 62 zmag v pokalu; tedaj še ni bilo superveleslaloma.

Tridesetletna Američanka, ki večji del prejšnje sezone ni nastopala zaradi padca in poškodbe, ima v Cortini še dve priložnosti za izenačenje rekorda; po današnjem smuku, s katerim so nadoknadili odpadlo tekmo iz Bad Kleinkirchheima, bo v soboto še drugi smuk, v nedeljo pa superveleslalom. Načrte lahko organizatorjem prekrižajo slabe vremenske razmere.

Vonnova je v tem zimskošportnem središču v Dolomitih 18. januarja 2004 prvič stopila na zmagovalne stopničke v pokalu, ko je bila tretja na smuku. V naslednjih letih je petkrat zmagala, nazadnje leta 2013. Pred nadaljevanjem pokala vodi v smukaški razvrstitvi pred Viktorio Rebensburg (-47) in Mazejevo (-70).

STA


Najbolj brano