Eleke ne zgreši dvakrat

Napovedi o zahtevni poti do točk z Rudarjem so se uresničile. Minimalna zmaga, ki so si jo z zadetkom Blessinga Elekeja v zadnjih minutah dvoboja priigrali nogometaši Gorice, je zato še toliko več vredna. Gorica : Rudar 1:0 (0:0).

Blessing Eleke je v prvem polčasu dvoboja z Rudarjem tako 
zapravil sijajno priložnost, v končnici tekme pa je s svojim 12. 
golom Gorici  priigral enajsto zmago. Foto: Leo Caharija
Blessing Eleke je v prvem polčasu dvoboja z Rudarjem tako zapravil sijajno priložnost, v končnici tekme pa je s svojim 12. golom Gorici priigral enajsto zmago. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Gledalci, ki jih je bilo celo več od pričakovanj, so po zadnjem sodnikovem žvižgu toplo pozdravili akterje enajste goriške zmage v tem prvenstvu. Nekatere so v Športnem parku v modro-belem dresu morda videli tudi zadnjič. Zajetna točkovna ozimnica, ki jo utegnejo še odebeliti na preostalih dveh jesenskih gostovanjih, je zato še posebej dobrodošla. Bolj kot druga zaporedna zmaga Gorice odmeva podatek, da še na drugi zaporedni tekmi ni prejela gola, kar se v letošnji sezoni ni zgodilo.

Športni park, gledalcev 400, sodnik Kajtazović (Kranj) 6,5. Strelec Eleke (86). Gorica: Sorčan 6,5, Celcer 6,5, Mevlja 6,5, Kavčič 6,5, Širok 6,5, Johnson 6,5, Cvijanović 6, Arčon 6 (od 65. Kotnik 6), Džuzdanović 6,5 (od 45. Martinović 6), Burgić 6 (od 71. Nunić 6), Eleke 6. Trener: Miran Srebrnič. Rudar Velenje: Radan 6, Kašnik 6, Trifković 6, Črnčič 5,5 (od 62. Krcić 6), S. Babić 6, Kocić 5,5, Bolha 6 (od 80. Tolimir-), Ihbeisheh 6, Knezović 6, Eterović 5,5 (od 66. Prašnikar 5,5), M. Babić 6. Trener: Jernej Javornik. Rumeni kartoni: Mevlja, Johnson, Celcer; M. Babić, S. Babić.

“V nogometu je to seveda plus za obrambo, ki je pod drobnogledom, če prejema zadetke, tako kot je napad, če jih ne zabija. Tekma je bila zelo izenačena. Na takšnih dvobojih zmaga običajno pripade ekipi, ki doseže prvi gol. Čeprav nekoliko pozno, smo zadeli in osvojili vse točke. Upam, da bomo podaljšali zmagoviti niz do konca jeseni,” je pojasnil eden izmed goriških povratnikov Nejc Mevlja, ki je po prvenstvenem premoru zasedel mesto v osrčju goriške obrambe. Ta je bila nekajkrat na preizkušnji, a Velenjčani že od začetka sezone pogrešajo udarnega napadalca. Resda v ekipi nimajo več toliko kakovosti, ki bi omogočila pripravo lepih priložnosti, nekaj pa jih je vendarle bilo.

Mate Eterović je pač le senca najboljšega strelca lige iz sezone 2013/14, Luka Prašnikar pa je vse štiri zadetke dosegel v prvih petih krogih. Včeraj je takoj po vstopu v igro v drugem polčasu zapravil morda najlepšo velenjsko priložnost. Ni veliko manjkalo pa bi imeli tudi Novogoričani strelski post, kar se jim za razliko od Rudarja skoraj nikoli ne primeri. Potem ko je Blessing Eleke v prvem polčasu zgrešil tisto, kar običajno zadane miže, je že bilo čutiti nekaj več napetosti. Nespremenjena enajsterica, ki je ugnala Olimpijo, je sicer izpeljala nekaj duhovitih kombinacij, a brez pravega učinka. Z odhodom z igrišča načetega Amela Džuzdanovića tik pred iztekom prvega polčasa pa se je očitno pretrgala vez med sredino in nasprotnikovim golom.

Plus: še na drugi zaporedni tekmi niso dobili gola; po dobrih dveh mesecih zmaga pred domačimi gledalci. Minus: tokrat boljši prvi polčas od drugega.

Namesto goriškega pospeška smo po prihodu iz slačilnic videli domačo ekipo, ki je zaigrala z ročno zavoro oziroma kot v počasnem filmu. Če temu dodamo, da je bilo napak preveč, potem je jasno, zakaj do končnice tekme gostitelji praktično niso ogrozili velenjskega gola. Velenjčani so v takšnem razmerju sil morda začutili priložnost še za kaj več in drago plačali preveliko željo. Rezervista Andrej Kotnik in Dino Martinović sta potrdila, da sta lahko precej bolj učinkovita, če izbereta preproste rešitve namesto zapletenih, Eleke pa ni mogel zgrešiti še druge stoodstotne priložnosti za goriško zmago, ki bi bila v sklepnih minutah lahko še izdatnejša.

“Tekmec je bil pričakovano čvrst in dober, mi pa smo odigrali dinamično tekmo, ki smo jo nadzorovali. Vzpostavili smo red v igri, ki omogoča učinkovito branjenje. Točke so pomembne za mesto pri vrhu, kjer želimo tudi ostati,” je pojasnil trener Gorice Miran Srebrnič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano