Eleke? Nič ni dogovorjenega.

S 1. januarjem se je za mesec dni odprl zimski prestopni rok tudi v Sloveniji. Ta že kar dolgo ni več bogat ali posebej odmeven. Letos se zdi, da bo le nekoliko drugače.

Morda se bosta še merila eden proti drugemu, a  v drugi barvi 
dresa -  Blessing Eleke (levo) in Denis Šme. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Morda se bosta še merila eden proti drugemu, a v drugi barvi dresa - Blessing Eleke (levo) in Denis Šme. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Količinsko bo sicer največ kadroval FC Koper, kar pa po Sloveniji (enako velja za večino klubov) ne zbuja posebnega odmeva. V središču pozornosti sta znova oba največja kluba: letos predvsem Olimpija, takoj za njo pa Maribor.

Slovenski klubi se običajno za trenerji niso ozirali dlje kot do bližnjega Balkana ali zahodne soseščine - tja sta merila predvsem oba primorska prvoligaša. Že nekaj dni se napoveduje odmeven prihod na klop vodilne ekipe prve lige. Olimpija je, kljub vodstvu na lestvici, takoj po koncu jesenskega dela sezone odstavila trenerja Marijana Pušnika. Njegov greh naj bi bili rezultatski spodrsljaji tik pred koncem jeseni, posebej pa poraz v Krškem. Kazalo je, da bo športni direktor Ranko Stojić po ovinkih umestil svojega favorita Marka Nikolića, a naj bi se pozneje vmešal kar sam predsednik Milan Mandarić in na klop želel posesti svojega prijatelja iz Anglije, Harrya Redknappa, ki je v času, ko je bil Mandarić lastnik Portsmoutha, temu prinesel FA Cup. “Dirty Harry,” kot nekateri imenujejo 68-letnega ne pretirano priljubljenega angleškega trenerja, je nekoč vodil tudi Tottenham.

Komel: Genoa nas še ni klicala

Že najmanj od decembra je z Olimpijo povezano tudi ime napadalca Gorice Blessinga Chibuke Elekeja, a se po zadnjih vesteh zanj zanima italijanski A ligaš Genoa, ki pa naj bi z njim želel podpisati pogodbo od junija dalje. Kaj je torej dogovorjeno? “Nič ni še dogovorjenega,” je včeraj za PN zatrdil direktor ND Gorica Sebastjan Komel, in nadaljeval: “Olimpija je za Elekeja zelo konkretna, glede Genoe pa lahko zatrdim, da uradno z nami ni še nihče stopil v kontakt. Glede Elekeja bo zagotovo vse jasno v prvi polovici januarja. Kot veste, je odšel tudi Goran Cvijanović. Želimo mu vse najboljše in upamo, da proti koncu kariere ne bo pozabil na nas. Naša vrata so mu vedno odprta. Januarja ne bo razprodaje, tudi spomladi želimo ostati pri vrhu.” Kar se tiče ostalega goriškega prestopnega roka, bo po Komelovih besedah vse odvisno od izvajanja sanacijskega načrta. “Odškodnina za Elekeja nam bo omogočila pokritje starih obveznosti in miren spomladanski del prvenstva. Nas seveda zanima dolgoročna stabilnost kluba in na tem bomo, seveda skušajoč tudi uresničiti želje stroke, tudi delali.”

Bivši Koprčani še iščejo

Z Olimpijo se povezuje tudi koprski zvezni igralec Leo Štulac, vendar naj bi bil kamen spotike za januarski odhod višina nadomestila za vzgojo igralca. Štulac bo od junija prost igralec. Slišati je, da naj bi pozimi iz koprskega kluba odšel še Luka Vekić. Izkušenega Denisa Halilovića bolj mika tujina, čeprav ima tudi ponudbe treh slovenskih klubov. Po naših podatkih išče klub v Aziji. Nekdanji član Kopra in mladi reprezentant Denis Šme je še vedno na trgu. Opcija je tako tujina kot Slovenija. V tujino ga najbolj vleče v Belgijo, kjer se po naših podatkih dogovarja s prvoligašem Lokerenom, ki mu slovenski nogometaši niso tuji, v Italiji so ga mediji omenjali v povezavi z A ligašema Carpijem in Sassuolom, a vendar ostaja resna opcija tudi Slovenija. V ospredju naj ne bi bila več Olimpija temveč Maribor, ki ima nekaj težav v obrambi, poleg tega že dolgo posega v koprski nogometni bazen. V tem trenutku je prioriteta Zlatka Zahovića prodaja desnega bočnega branilca Petra Stojanovića, kar novi vijolici Mateju Palčiču odpira vlogo nosilca igre. Potem (morda) pri Zahoviću pride na vrsto še Velenjčan.

ROK MAVER


Najbolj brano