Eksplozivni paket v Stožicah

Oktobrski ciklus kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo bo v dobršni meri razkril, ali bodo slovenski nogometaši v skupini F ubrali rusko smer. Sobotni dvoboj s Slovaško in obračun z Anglijo tri dni pozneje imata posebno težo.

Miroslav Stoch (desno) se je po evropskem prvenstvu 
poslovil od slovaškega dresa, Valter Birsa pa ostaja eden od 
slovenskih adutov v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo 
v Rusiji.    Foto: Radovan Stoklasa
Miroslav Stoch (desno) se je po evropskem prvenstvu poslovil od slovaškega dresa, Valter Birsa pa ostaja eden od slovenskih adutov v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Rusiji.  Foto: Radovan Stoklasa

NOVA GORICA > Stožice bodo v prvi polovici oktobra slovensko nogometno središče. V naslednjih dneh bo izbrana vrsta gostila najmočnejša tekmeca v kvalifikacijah, le štiri dni po zaključku reprezentančne akcije pa bodo nogometni privrženci lahko pospremili še derbi domačega prvenstva med Olimpijo in Mariborom, ki bo 15. oktobra. Dogajanje pa ne bo pestro le na nogometnih zelenicah. Predvidoma po dvoboju z Anglijo (11. oktober) bo odstopil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, tako da se bodo še formalno začele predvolilne aktivnosti, ki utegnejo imeti tudi primorski pečat.

Nogometni utrip na Brdu pri Kranju pa bo v naslednjih dneh zaznati predvsem na zelenicah vadbenega centra. Zbor v tradicionalni slovenski bazi je danes predviden za 12. uro, nekateri reprezentanti pa bodo zaradi sinočnjih klubskih obveznostih na Gorenjsko kapljali do večera.

Selektor Srečko Katanec si seveda v prvi vrsti želi, da bi prišli vsi zdravi. Širok nabor povabljenih nogometašev priča o tem, da ne želijo ničesar prepustiti naključju. Resda člani reprezentance po vrsti poudarjajo, da so osredotočeni zgolj na prvo tekmo s Slovaško, po drugi strani pa mora imeti strokovni štab v mislih celoten paket tekem.

Razmak do dvoboja z Anglijo je namreč sila majhen, zahtevnost obeh dvobojev pa velika. Potrošnja moči - fizičnih in psihičnih - na obračunu s Slovaki bo po vsej verjetnosti terjala osvežitve v udarni enajsterici za drugo tekmo v Stožicah. Resda je velika večina reprezentančnih prvokategornikov, z izjemo Bojana Jokića, v dobrem igralnem ritmu, a rotacije na dvoboju z Angleži se zdijo neizbežne. Svetovalna afera je sicer odnesla selektorja Sama Allardyca - na jesenskem ciklusu tekem ga bo na angleški klopi zamenjal nekdanji reprezentant Gareth Southgate -, kar pa ne spreminja bistveno izhodišč. Angleži ostajajo prvi favoriti skupine F. Zahtevna klubska sezona na Otoku se je šele začela, fizična in motivacijska izhodišča so bistveno boljša, posamični potencial pa ni vprašljiv. Ne nazadnje so Angleži, ki v oktobrski akciji ne bodo mogli računati na poškodovanega aduta Adama Lallano, nanizali že enajst zmag v kvalifikacijah. Ni dvoma, da bodo v soboto še dvanajsto. Malta bo na Wembleyju predstavljala le zahtevnejši trening pred gostovanjem v Stožicah.

Odločilni tekmi v lovu na drugo mesto v skupini 2 kvalifikacij za evropsko prvenstvo čakata mlado reprezentanco. Izbranci Primoža Gliha morajo na preostalih gostovanjih v petek v Litvi in štiri dni kasneje v Srbiji osvojiti poln izkupiček, če se želijo ob ugodnem razvoju dogodkov v preostalih skupinah dokopati do dodatnih kvalifikacij. Včeraj so se zbrali na Brdu pri Kranju, do poleta na Baltik pa se bodo pripravljali v Čatežu.

Slovenijo proti Mareku Hamšiku in soigralcem po drugi strani čaka tekma najvišje težavnostne stopnje. Tudi zato, ker so Slovaki izgubili uvodni dvoboj proti Angliji in pri tem ostali tudi brez izključenega Martina Škrtela.

Selektor Jan Kozak v Stožicah torej ne bo mogel računati na dolgoletnega nogometaša Liverpoola in stebra slovaške obrambe, kapetanski trak pa bo nosil prav Hamšik.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano