Ekipa nujno potrebuje več ekipnega duha

V soboto je prvo prvenstveno tekmo po vnovičnem prihodu na čelu odbojkarjev novogoriškega Go Volleya vodil Koprčan Jasmin Čuturič. Z zmago nad tekmecem za obstanek, Šoštanjem Topolšico, je ekipa prekinila resne znake prvoligaškega potopa.

Jasmin Čuturič se je po po polletnem premoru vrnil v Novo Gorico. Foto: Igor Mušič
Jasmin Čuturič se je po po polletnem premoru vrnil v Novo Gorico. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA >Koprčan Jasmin Čuturič ima pri 40 letih (skoraj vsa je posvetil odbojki) izjemno bogate igralske izkušnje (od skromnih razmer v domači Izoli je prehodil pot do evropskega podprvaka - Friederichshafen) in prvaka evropskega pokala CEV - ACH Volley), v Novi Gorici pa si je nabral že kar nekaj trenerskih izkušenj, saj je Go Volley vodil lani in predlani. V prvenstvu je v soboto debitiral z zmago s Šoštanjem Topolšico.

> Kaj ste postorili, da je prišlo do rezultatskega zasuka?

“Naredili smo majhne popravke, saj je tudi prejšnji trener Matjaž Stanič dobro delal. Več smo vadili blok, kar se je na tekmi poznalo in veliko smo se pogovarjali o spremembi miselnosti ter skušali to udejanjiti na igrišču. Delovali smo bolj moštveno. Fantje so odslej bolj pozorni pri medsebojni pomoči v pokrivanju prostora. Prej se je prevečkrat dogajalo, da so bili trije na enem koncu, trije pa na drugem. Priznati je treba, da nam je pomagal tudi tekmec. Šoštanjčani so igrali slabo, mi pa jim nismo pustili, da bi se nam v odločilnih trenutkih približali. Kljub temu da naša igra še ni bila dobra, smo naredili to, kar je treba - ustrezno razliko pred končnico in nato zbran zaključek.”

> Že v sredo vas čaka nov izziv, lov na zaostanek v četrtfinalu pokala. Ali se še lahko rešite?

“Težko bo, ker smo šibki na mestih sprejemalcev. Andraž Paliska je poškodovan, na Gregorja Sirka, ki je zelo stabilen v obrambi, pa v pokalu ne moremo računati, ker je v tem tekmovanju že igral za ŠD Hit. Bomo videli. Mislim, da so fantje razumeli, da morajo igrati drug za drugega. Kaj drugega niti nima smisla. Ne moreš priti na tekmo zato, da bi se veselil napake soigralca. Če bomo imeli pravo moštveno povezanost tudi v sredo, je še mogoče, da v pokalnem dvoboju z drugoligašem SIP še obrnemo potek dogodkov v našo korist.”

> V prvenstvu bo boj za obstanek v izenačenem spodnjem delu lestvice še trd. Kakšne so vaše možnosti?

“Če ne bi verjel, da je ta ekipa sposobna obstati v prvi ligi, naloge ne bi prevzel. Z dobrim in predvsem na odločilne stvari usmerjenim delom se da veliko narediti. Precejšnja rezerva tega moštva je v psihološki pripravi in kolektivnem razmišljanju. Če veliko delaš le kot posameznik, to v ekipnem športu ni dovolj. Na tekmi s Šoštanjem je ekipa delovala, fantje so se med seboj spodbujali in si v obrambi veliko pomagali. Tu je bil napredek največji.”

> Kaj si še želite doseči do konca leta?

“Vsaj enkrat bi še morali zmagati, da bomo enomesečni premor preživeli na varnem izhodišču. Ta čas bomo po tem izkoristili za intenzivno delo. Če se bo napredek nadaljeval tako, kot se je začel, in če bomo vsi zdravi, bi moral biti vsak domač poraz presenečenje. Gradili bomo zdravo konkurenco v ekipi. Ve se, katera šesterica je nosilna. Mladim ne bo nič podarjeno, a kdor si bo na treningu zaslužil priložnost, jo bo dobil. Verjamem, da so vsi v tej ekipi sposobni veliko pokazati in tudi presenetiti. Obenem mora vsak iz prve postave vedeti, da se dokazovanje nikoli ne neha.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano