Edini uspeh - izločitev Gorice

Več kot dva meseca zimskega premora bodo v Kopru izkoristili v prvi vrsti za razmislek, kaj vse je šlo narobe od poletja, ko so v Evropi izločili Čelik, potem pa za las izpadli proti Nefčiju. Predvsem pa se bo treba temeljito pripraviti na drugi del tekmovalne sezone.

Bodo igralci z Bonifike tudi spomladi tekli po jesenskih smernicah? Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Bodo igralci z Bonifike tudi spomladi tekli po jesenskih smernicah? Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Lahko bi ponovili obnovo dogajanja od poletja do prvih obronkov zime, a je vse že dolgo znana stvar. Številke povedo, da se z zamenjavo trenerja trend koprskih rezultatov ni veliko spremenil. Poglejmo primerjavo med lanskim in letošnjim izkupičkom jesenskega dela sezone. Odigranih je bilo po 20 tekem. Če je lani Koper slavil na enajstih tekmah, iztržil tri remije in šestkrat izgubil, je letošnje razmerje gladko na strani porazov- teh je bilo več kot pol, torej enajst in le en remi, poln izkupiček so Koprčani pobrali osemkrat. Koper ima enajst točk manj kot lani v tem času. Je pa zanimivo razmerje danih in prejetih zadetkov: čeprav je Koper po odhodu Rodolfa Vanolija po šestem krogu in po prevzemu poveljstva njegovega dotedanjega pomočnika Alena Šćulca napadalnejše zasnoval koncept igre, je dosegel tri gole manj kot lani (21:24). V napadu so nekoliko izstopali trije igralci, v podajah pa dva: eno od razočaranj polsezone, napadalec Jaka Štromajer in Nenad Srečković (oba po tri podaje). Težava je bila tudi v tem, da je Koper prejel kar 12 zadetkov več kot lani v tem obdobju (32:20). Napad se torej ni izboljšal, bistveno slabša je tudi obramba, ki je že prejela skoraj toliko zadetkov kot vso minulo sezono. V spodnjem delu lestvice učinkovitosti sta tudi oba vratarja - odpuščeni Božidar Radošević (blestel je na treningih, na tekmah pa bistveno manj) je zbral 22 obramb in imel 57,89-odstotno učinkovitost, Ermin Hasić pa 28 obramb (66,66 odstotka).

Tudi sicer statistika, ki jo je objavilo vodstvo prvoligaškega tekmovanja, kaže koprsko realnost v napadu - tako je po sproženih strelih na gol šele na osmem mestu. Ob tem je je nujno omeniti, da sta ekipo še v Vanolijevem obdobju zapustila dva nosilca Miroslav Čovilo in Goran Galešić, potem pa so odpustili še štiri tujce. V opomin in v spodbudo ostalim tik pred edinim pravim uspehom nogometne jeseni, izločitvijo Gorice v četrtfinalu pokala, ko je po prvi tekmi v Novi Gorici že kazalo na izpad kanarčkov. Po porazu z 1:3 je Koper doma zmagal s 4:1.

Koper je nekatere izhodne mladinske letnike in druge mlade igralce posodil v Dekane, Radomlje in Ankaran ter ostal praktično le z eno enajsterico nogometašev. kar je še dodatno zožilo manevrski prostor. Poslej se na tem področju obeta sprememba. “Dvojnih registracij ni več, zato smo zaradi posoje izgubili kakšno točko. V vsakem primeru so fantje skozi igro napredovali. Ker lahko prvoligaši ustanovijo še drugo ekipo, iz katere lahko pod določenimi pogoji vrnejo igralce v prvo ekipo, bomo v novi sezoni ustanovili Koper B. Z Dekančani se bomo usedli in se pogovorili o sodelovanju na novih temeljih in jim poskušali pomagati pri igranju v tretji ligi” novo usmeritev Kopra napoveduje predsednik Ante Guberac.

V vodstvu kluba se te dni odločajo o morebitnem podaljšanju sodelovanja z Alenom Šćulcem še do junija ali pa že zdaj pripeljati trenerja, ki bi ekipo vodil tudi v prihodnji sezoni. V vsakem primeru naj bi šlo za trenerja iz slovenskega prostora. Zatem bo na vrsti kadrovanje v ekipi. ROK MAVER


Najbolj brano