Dvojec začasno zamrznjen

Po 18. mestu na tekmi svetovnega pokala v Luzernu je projekt izolskega lahkega dvojnega dvojca, ki naj bi se potegoval za olimpijsko normo, začasno zamrznjen. Rajko Hrvat bo na svetovnem prvenstvu spet veslal v enojcu, saj je vodstvo reprezentance dalo prednost dobremu rezultatu oziroma medalji, ki jo trenutno najboljši slovenski veslač lahko doseže.

Rajko Hrvat bo na svetovnem prvenstvu spet  veslal v enojcu. Foto: Vzs
Rajko Hrvat bo na svetovnem prvenstvu spet veslal v enojcu. Foto: Vzs

IZOLA > “Projekt lahkega dvojnega dvojca normalno teče dalje. Spremenil se je le etapni cilj,” zatrjuje trener izolskega Arga Iztok Butinar, ki je s svojima varovancema Rajkom Hrvatom in Markom Bolho trenutno na pripravah v Sinju na Hrvaškem. “Marko je Rajkov sparing partner na treningih, občasno pa skupaj trenirata tudi v dvojcu,” pojasnjuje Butinar.

Bolha in Hrvat sta posadko lahkega dvojnega dvojca, ki je za razliko od lahkega enojca olimpijska disciplina, sestavila dokaj pozno. Hrvat je še maja z velikim uspehom veslal v lahkem enojcu, v katerem je osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu, na tekmi svetovnega pokala na Bledu pa je bil drugi. V drugem delu sezone je presedlal v dvojnega dvojca, in z Bolho sta začela odlično - z dvema zmagama na mednarodni regati na Bledu. Prvo srečanje z najmočnejšo svetovno konkurenco v Luzernu pa sta izolska lahka veslača prestala nekoliko slabše, saj se z 18. mestom nista dovolj približala polfinalu oziroma enajstemu mestu, ki bi jima na svetovnem prvenstvu, ki bo od 30. avgusta do 6. septembra v Franciji, prineslo olimpijsko vozovnico. Da bo na svetovnem prvenstvu nastopil v enojcu, nam je potrdil tudi Hrvat. “Razočaran sem bil, da se mi po dveh uspehih v enojcu v dvojnem dvojcu v Luzernu ni uspelo uvrstiti vsaj med 12 najboljših, kar bi bila dobra popotnica za svetovno prvenstvo. Ker poleg uvrstitve tudi čas ni bil najboljši, se je trener odločil, da se spet podam v enojca,” pove in doda, da bi bilo letos sicer dosti laže osvojiti olimpijsko normo, kot jo bo prihodnje leto, ko bo lahki dvojni dvojec bržkone poskusil še enkrat.

“Letos sta imela veslača premalo skupnih treningov, da bi lahko upali na uvrstitev na olimpijske igre,” svojo odločitev pojasnjuje Butinar. Verjetno pri tehtanju argumentov ni bilo zanemarljivo dejstvo, da je Hrvat v lahkem enojcu na svetovnem prvenstvu edini, ki slovenski reprezentanci lahko prinese vidnejšo uvrstitev. Sanje o medalji, če že ne o olimpijski normi, so torej spet dovoljene.

Hrvat o ciljih na svetovnem prvenstvu ne želi govoriti. “Javnosti nočem preveč zagreti,” se smeji. “Vsako regato bo treba odveslati stoodstotno, če želim priti do cilja, ki sva si ga zadala s trenerjem.”

ALJA TASI


Najbolj brano