Dvoboj prvakov - prvič

Dvojni obračun Maribora in Gorice se začenja drevi v Ljudskem vrtu, kjer bodo v igri prvenstvene točke, v sredo pa se bosta tekmeca v novogoriškem športnem parku udarila še za superpokal.

Amedej Vetrih (v belem dresu v ospredju) in Marco Modolo  (v ozadju) se bosta tudi drevi zoperstavila Mariboru Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Amedej Vetrih (v belem dresu v ospredju) in Marco Modolo (v ozadju) se bosta tudi drevi zoperstavila Mariboru Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Dvoboj prvakov. Tako na Nogometni zvezi Slovenije predstavljajo sredino tekmo za superpokal, ki bi morala biti po prvotnem razporedu odigrana že pred mesecem dni za uvod v novo prvenstveno, kot je sicer običaj v preostalih evropskih ligah. Lovorika je lovorika, a tekma za superpokal, ki so jo znova uvedli pred nekaj leti, še zdaleč nima takšne teže, kot jo imajo pokalni naslovi, da o prvenstvenih niti ne govorimo. Za oba tekmeca, aktualne državne prvake, Mariborčane, in pokalne zmagovalce, Novogoričane, je gotovo pomembnejši drevišnji prvenstveni dvoboj.

Novogoriška zasedba naj bi se dopolnjevala z novinci še naslednji teden. Dogajanje na italijanski nogometni tržnici je avgusta zelo živahno. Športni direktor Gorice Michele Dal Cin je včeraj v Milanu dogovarjal podrobnosti izposoje nigerijskega napadalca Ezekiela Isokena Hentyja. Tako kot za branilca Lorenza Pasqualinija še urejajo dokumentacijo. Nov član Gorice je postal 18-letni nigerijski napadalec Blessing Eleke, na preizkušnji pa je še vedno Belgijec Abdelhakim Bouhna. Predvidoma naj bi prišli še štirje novinci: eden v obrambi, dva v zvezni vrsti in en napadalec.

Mariborčani to vedo že nekaj let. Z naslovom najboljšega v državi si odpirajo vrata do zaslužka v evropskih tekmovanjih, s pomočjo katerega nato ohranjajo primat na domači sceni. Vsaka njihova poteza ima svoj namen. Za drevišnjo tekmo z Novogoričani v Ljudskem vrtu velja brezplačen vstop. Uspešno evropsko gostovanje na Cipru je vijoličastim gotovo odvzelo nekaj naboja. Podobna ugotovitev velja za mariborske privržence, za katere so uspehi na slovenski sceni skoraj že rutinski. V večjem številu jih mobilizirajo le evropske tekme in morda še dvoboji z Olimpijo.

Gorica je imela pred desetletjem podobno vlogo, kot jo imajo sedaj Mariborčani. V domačih okvirjih je bila tri leta nedotakljiva, spisala pa je tudi eno lepo evropsko zgodbo. V pretekli sezoni je, sicer na povsem drugačnih temeljih, znova osvojila lovoriko, pokalno. V koprskem finalu je premagala prav Mariborčane in napovedala, da bi lahko postala najresnejši izzivalec vijoličastim tudi v novi prvenstveni sezoni. Nepredvidljiva dogajanja v goriškem klubu pa so ubrala novo smer, ki je moštvo spet postavilo na izhodišče.

Da je sleherni (nov) začetek težak, so Novogoričani že večkrat občutili. Tudi na začetku nove sezone, kjer so pričakovano obstali na prvi evropski oviri in nekoliko manj pričakovano zabeležili tri prvenstvene ničle. V Ljudskem vrtu jih čaka zahtevno delo za premik po lestvici. V pretekli prvenstveni sezoni so v štirih dvobojih z Mariborčani zabeležili remi in tri poraze. Edino točko so osvojili prav na prvem obračunu v Ljudskem vrtu, a s precej drugačno zasedbo na igrišču.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano