Dvakrat srebrn na mladinskem SP

Včeraj je bil na mladinskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju na Norveškem slovenski in tudi primorski dan, saj je srebrni odličji v superveleslalomu in kombinaciji osvojil Štefan Hadalin. Član SK Dol iz Ajdovščine je že izbran v slalomsko moštvo za nedeljsko tekmo svetovnega pokala v Kranjski Gori.

Najboljši na mladinskem SP v superveleslalomu (z leve): Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina), Miha Hrobat in Švicar Loic Meillard.  Foto: Gepa
Najboljši na mladinskem SP v superveleslalomu (z leve): Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina), Miha Hrobat in Švicar Loic Meillard.  Foto: Gepa

HAFJELL > Včerajšnji dosežki mladinske reprezentance na Norveškem bodo zapisani v slovensko, a tudi v primorsko smučarsko zgodovino. Še ne 20-letni Štefan Hadalin je namreč pot do srebrnih odličij v superveleslalomu in kombinaciji večinoma tlakoval v SK Dol Ajdovščina pod vodstvom trenerja Tomaža Bizjaka. Hadalin je sicer Vrhničan, a je svoj matični klub že ob koncu staža mlajšega dečka, ko je tekmoval še za pokal notranjsko-primorske regije, prerasel in se preselil v ajdovski klub. Njegovi starši in trener Bizjak so imeli pri dogovoru o selitvi pred šestimi leti očitno srečno roko.

V petek ga čaka še nastop v smuku

Glavni slovenski junak včerajšnjega dne je bil sicer novi mladinski svetovni prvak v superveleslalomu, Kranjčan Miha Hrobat. Hadalin je na drugem mestu zaostal za 36 stotink sekunde, bronasti Švicar Loic Meillard paje bil počasnejšiza 53 stotink. Preostali štirje Slovenci so ostali daleč zadaj.

Po dobrem primorskem rezultatu je dišalo že v ponedeljek, ko je bil Hadalin v specialnem slalomu osmi, in še bolj v torek, ko je bil na kombinacijskem slalomu kot najboljši Slovenec šesti, kar mu je skupaj s superveleslalomom prineslo še srebro v kombinaciji. Slovenski uspeh je z bronom dopolnil Hrobat.

Primorski junak včerajšnjega dne je pot do srebra opisal takole: “V pravem trenutku so se ujeli lepo vreme, trdo in dobro pripravljeno smučišče, meni naklonjena izrazito zavita postavitev in moja optimalna vožnja. Zelo sem vesel, da se je vse tako izšlo, vendar časa za slavje ni, saj je pred mano trening smuka in v petek tekma. Nič ne bom napovedoval, saj se smuku posvečam le v zadnjih dveh sezonah, a forma je dobra.”

Čeprav je doma z Vrhnike, je Štefan Hadalin že šest let tesno povezan s Primorsko. Z ajdovskim SK Dol je pod vodstvom trenerja Tomaža Bizjaka pozimi veliko treniral v Cerknem (v letošnjem januarju je tam zmagal na FIS veleslalomu), poleti pa je nabiral kondicijo v Ajdovščini. Prav iz ajdovskega kluba se je še kot kadet prebil v člansko C reprezentanco, na začetku mladinskega staža pa v B reprezentanco. Pred dvema letoma je na olimpijskih dnevih evropske mladine zmagal v slalomu. Lansko sezono je zaključil kot državni članski podprvak v superkombinaciji.

Tehnično dovršen smučar

Prav tako se je Hadalinovih uspehov veselil njegov klubski trener Bizjak. Zanj prodor njegovega varovanca ni veliko presenečenje: “Štefanu sem zaupal od samega začetka, saj sem ga na tekmah spoznaval, še preden je prišel v naš klub. Je stabilnega značaja, ob tem pa zelo delaven in osredotočen na to, kar počne. Tehnično je dovršen, znajde pa se tudi v težkih razmerah. Z malo sreče bi se lahko na nedeljskem slalomu znašel okoli 40. mesta. Teren odlično pozna, saj je tam veliko treniral.”

Glavni trener reprezentance Klemen Bergant je Hadalina že uvrstil v moštvo za nedeljski slalom svetovnega pokala v Kranjski Gori. Po tem ko se je za selitev v hitre discipline odločil Martin Čater, se je eno startno mesto sprostilo tudi za sobotni veleslalom - morda za Hadalina, ki je na SP v tej disciplini osvojil 13. mesto.

Odločitev o sobotni vožnji na 54. pokalu Vitranc bo padla v petek - glede na Hadalinovo počutje. Ta o nastopu pravi: “Tehnično bo mogoče, da nastopim v veleslalomu, saj bom v Kranjsko Goro prispel v petek pozno zvečer, vendar ne vem, koliko bom po devetih dneh brez počitka pri močeh. Računam predvsem na slalom. S številko okoli 70 ne bo mogoče delati čudežev. Želim si le, da bi do cilja odpeljal obe vožnji na svoji maksimalni letošnji ravni.”

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano