Dva primorska stebra

Z današnjo tekmo s Poljsko se za slovenske mladince na Češkem začenja evropsko prvenstvo, na katerem je pričakovati vidni vlogi Kanalca Jureta Okrogliča in Novogoričana Jana Gašparina.

Kanalec Jure  Okroglič (v belem) bo pomemben adut Slovenije tako v  obrambi in napadu Foto: Igor Mušič
Kanalec Jure Okroglič (v belem) bo pomemben adut Slovenije tako v obrambi in napadu Foto: Igor Mušič

BRNO > V tem češkem mestu bodo tekme skupine II mladinskega evropskega prvenstva. To bo tudi prva baza Slovenije, ki je doslej, od prve uvrstitve leta 2000, štirikrat tekmovala na EP. Pred osmimi leti so bili naši fantje celo četrti.

Takšno uvrstitev bo v konkurenci velikih in bogatih odbojkarskih držav težko ponoviti, saj stoji pred Slovenci prva visoka ovira, Poljska, že danes: “Poljska je ob Rusiji glavni favorit prvenstva. Prepuščamo ji to vlogo, vendar favoriti ne zmagujejo vedno. Moč naše ekipe je v njeni širini in prav vsakdo od dvanajsterice bo imel pomembno vlogo, ” je pred EP za spletno stran OZS izjavil selektor, Mariborčan Iztok Kšela.

Slovenska reprezentanca - podajalca: Jernej Vrhunc (Triglav), Urban Drvarič (Panvita P.); sprejemalci Jure Okroglič (Salonit), Jakob Rojnik (Šoštanj T.), Sergej Drobnič (Kočevje), Žiga Donik (Maribor); napadalca: Tonček Štern (Calcit), Matej Kök (Triglav); blokerji: Jan Kozamernik (Triglav), Primož Vidmar (Žužemberk) , Filip Uremović (Maribor); prosti igralec Jan Gašparin (Go Volley).

Sicer v skupini II ne bo lahke tekme, saj so Češka, Belgija, Turčija in Romunija odbojkarsko zelo razvite države. Eden adutov Slovenije bi moral biti sprejemalec kanalskega Salonita Jure Okroglič, ki se je v minuli sezoni dokazal kot eden boljših na tem igralnem mestu v prvi članski državni ligi. Njegovo razmišljanje pred prvo tekmo je takšno: “Smo v izenačeni skupini, kjer lahko vsaka reprezentanca premaga drugo. Za vsako točko se bomo morali zelo potruditi. Prva dva iz dveh skupin EP gresta v polfinale, mi pa se želimo prebiti vsaj na tretje ali četrto mesto, kar pomeni napredovanje v boje za razvrstitev do petega mesta na EP. Favoriti za prvo mesto v skupini so Poljaki, ostali pa imamo precej izenačene možnosti. Za nami so zelo dobro organizirane priprave, zato sem pred začetkom optimist.”

Razpored tekem Slovenije v prvem delu EP v Brnu (Mestska hala Vodova) - danes ob 20. uri - Slovenija : Poljska; jutri ob 17.30 - Češka : Slovenija; v nedeljo - Slovenija : Romunija; v torek - Slovenija : Belgija; v sredo - Slovenija : Turčija (vse ob 15. uri).

V obrambi bo glavno breme nosil libero Go Volleya Jan Gašparin, ki je - tako kot Okroglič - v prvi članski ligi dobro odigral sezono v prvi postavi. Slovenci so sicer skupaj že od začetka avgusta, teden pred EP pa so s slovaško reprezentanco preživeli v njihovem vadbenem centru v Nitri, kjer so se pomerili tudi z domačim prvoligašem, pred tem pa še s članskimi reprezentancami Kameruna, Katarja in Tunizije.

V skupini I se bodo v Nitri borili Rusija, Francija, Slovaška, Bolgarija, Italija in Srbija.

Naslov branijo Italijani, o izenačenosti in nepredvidljivosti mladinske evropske odbojke pa nekaj pove že dejstvo, da se srebrna Španija na tokratno EP sploh ni uvrstila. Belgijci so bili pred dvema letoma bronasti, Turki četrti, Poljaki šesti, Slovencev pa tedaj na zakključnem turnirju ni bilo. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano