Dva podaljška za veliki skalp

Čeprav bi košarkarji Portoroža v sredinem prvenstvenem obračunu Šenčur lahko ugnali že po rednem delu dvoboja, je bila zmaga po dveh podaljških še toliko slajša. Več kot dveurni triler je navdušil gledalce. Portorož : Šenčur 99:94 (34:39, 74:74, 82:82) - po dveh podaljških.

Velika sredina prvenstvena zmaga je zasluga ekipnega duha 
v portoroški ekipi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Velika sredina prvenstvena zmaga je zasluga ekipnega duha v portoroški ekipi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Ko se v prvenstvu ali pokalu srečata Portorož in Šenčur, je drama zagotovljena. Že lanska sezona je prinesla več zelo izenačenih obračunov, z neodločenim izidom pa se je končal tudi zadnji pokalni dvoboj pred tednom dni v Luciji. V sredo zvečer so gostitelji uresničili napovedi in že od prve minute zaigrali na polno.

Športna dvorana v Luciji, gledalcev 300, sodniki: Lovšin (Ljubljana), Rener (Koper), Škrbec (Kranj); četrtine - 21:18, 13:21, 20:18, 20:17, 8:8, 17:12. Portorož: Barbarič 26 (12:9), Cvetičanin, Pačarić, Đekanović, Borse 2, Petrović 9 (6:6), Trampuš 4, Zupan 10 (6:5), Karavdić 2, Buda 10, Hodžić 20 (6:6), Besedič 16 (4:4). Trener: K. Subotić. Šenčur GGD: Ribnikar, Kosec 6 (4:4), Jeršin 20 (6:5), Martinčič, Pavić 22 (10:8), Eržen 16 (5:2), Miljković 3 (2:1), Špan 2, Jokić, Grum, Blaževič 10 (2:2), Smajlagić 15 (7:6). Trener: I. Kešelj. Prosti meti - Portorož 34:30, Šenčur 36:28; osebne napake: Portorož 31, Šenčur 32; trojke: Portorož 21:7 (Hodžić 2, Besedič 2, Barbarič 1, Petrović 1, Zupan 1), Šenčur 24:8 (Jeršin 3, Eržen 2, Blaževič 2, Smajlagić 1); skoki: Portorož 28, Šenčur 37.

Z navdahnjeno igro v napadu so gostujoči obrambi povzročali nemalo težav in nekajkrat pobegnili na sedem točk prednosti. Sredi druge četrtine pa je sledil pravi strelski mrk, ki so ga Gorenjci s pridom izkoristili in s 13 zaporednimi točkami prišli do vodstva s 37:27. Z novimi točkami mladcev Jana Barbariča in Nejca Zupana je zaostanek Portoroža ob odhodu na glavni odmor znašal le pet točk. “Na Šenčur smo se z analizo prejšnjih tekem odlično pripravili. Tekmo smo odprli zelo solidno, nato pa smo gostom dovolili, da pridejo do lepe prednosti,” je pojasnil domači center Jure Besedić, ki je tokrat opravil pomembno delo pod obema obročema. Ko je v 27. minuti izkušeni Smiljan Pavić s črte prostih metov povišal na 54:42, se je zazdelo, da so ladjarji v izgubljenem položaju. S tem pa se ni strinjal Alen Hodžić, ki je z desetimi zaporednimi točkami svoje moštvo vrnil v igro za zmago. Varovanci Konstantina Subotića so tudi v zadnji četrtini dobesedno grizli parket in z edinima točkama Sebastjana Borseta ponovno povedli, s trojko Besedića pa so štiri minute pred koncem pobegnili na 69:63. Ta igralec je 17 sekund pred koncem rednega dela tekme povišal na 74:71, a je Jure Eržen s trojko izsilil podaljšek.

Tudi dodatnih pet minut ni prineslo zmagovalca, za kar je poskrbel domači kapetan Vjeko Petrović, ki je dve sekundi pred koncem ohranil mirno kri in dvakrat zadel s črte prostih metov. V drugem podaljšku so gledalci spremljali pravo revijo prostih metov, v kateri so bili bolj zbrani domačini, pri katerih sta odgovornost v svoje roke prevzela Barbarič in Petrović, slednji pa je v zadnjih sekundah s trojko in zadetima prostima metoma postavil piko na i.

Prvi strelec domače ekipe Barbarič, ki je ob le treh zgrešenih metih iz igre zabeležil 26 točk ter po sedem skokov in podaj, je na parketu prebil več kot 46 minut, a utrujenosti v ključnih trenutkih ni čutil: “Vedeli smo, da nam zmago lahko prinese le kolektivna in borbena predstava. Ob koncu rednega dela smo imeli dve točki že v rokah, a smo naredili preveč neizsiljenih napak in goste vrnili v igro. Želja po zmagi nas je gnala vse do zadnje minute, tako da niti nismo razmišljali o utrujenosti in količini igralnih minut.”

Nad predstavo ekipe je bil navdušen tudi predsednik KK Portorož Alojz Jurjec: “Mladost je premagala izkušnje. V drugem podaljšku je starejšim igralcem Šenčurja malce pošla sapa, medtem ko so naši mladi košarkarji vztrajali v visokem ritmu. Škoda le, da si zaradi poznega termina tekme, ki ga je določila krovna organizacije, le-to ni ogledalo več mladih košarkarskih navdušencev.”

Ekipi se bosta jutri v Šenčurju pomerili še tretjič v zadnjem tednu. Po neodločenem izidu (66:66) v Portorožu bo jutri vendarle znana ekipa, ki bo napredovala v pokalnem tekmovanju.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano