Duh Maradone spet živi

25 sezon je minilo od drugega in hkrati zadnjega scudetta pod Vezuvom. Odtlej so pristaši sinjemodrih preživeli bankrot in tretjo ligo, a se v zadnjih letih ponovno spogledujejo z naslovom. Pred nedavnim so prvič po četrt stoletja skočili na sam vrh lestvice.

Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain 

NEAPELJ > Goriški Slovenec iz Ločnika Edy Reja je Napoli začel reševati iz tretjeligaškega brezna, kamor je zdrsnil po bankrotu in ustanovitvi novega kluba leta 2004. Reja je na klopi ostal polnih pet sezon, klub vrnil v serie A, ga popeljal v pokal Uefa ter tako tlakoval pot današnjim uspehom. Navijači pa kot največji verniki vsako sezono upajo na ponovitev zlatih let. Diego Maradona ima v Neaplju še vedno svoje kapelice, njegova podoba je čaščena po božje, a že četrt stoletja čaka na naslednika.

V zadnjih dveh sezonah je ekipo vodil resni Španec Rafael Benitez, ki je lansko poletje naznanil odhod k madridskemu Realu. Analize kažejo, da je Benitez dober, a ne vrhunski strateg. Tretje in peto mesto sta, glede na vložke v moštvo, celo slabša od pričakovanj.

Skromni trener Sarri je odlična poteza

Šef kluba, močan mož s sivo brado Aurelio de Laurentiis, je po odhodu Beniteza potegnil pogumno potezo. Na klop je postavil domačega stratega, 56-letnega Maurizia Sarrija, ki ne kaže niti najmanjše podobnosti z gosposkim in uveljavljenim predhodnikom. Ne premore glamurja, tekme povečini vodi v trenirki, kar je v Italiji redkost. Sarri je tri sezone vodil majhni Empoli, pred tem pa samo manj znane nižjeligaške klube. Vse do svojega 40. leta je delal kot predstavnik slovite toskanske banke Montepaschi v njenih podružnicah v Londonu, Luksemburgu in Švici. Treninge je vodil za večerni hobi, ki pa se je v vsega nekaj letih spremenil v način življenja. Je prvi trener, ki je Napoli po več kot 25 letih ponovno popeljal na vrh lestvice serie A. To se je zgodilo v 14. prvenstvenem krogu. Njegova letna plača je trikrat manjša od Benitozove. Španec je zaslužil 3,5 milijona na leto, Sarri dobi fiksnih 900.000, še pol milijona pa, če se Napoli uvrsti v ligo prvakov.

Klub je v lasti de Laurentiisovega filmskega podjetja Filmauro, ki ga je za 30 milijonov evrov leta 2004 kupilo v stečajnem postopku.

Devet zmag v 15 nastopih

Po zelo slabem začetku (poraz in dva remija) so sinje-modri zaigrali kompaktno in na naslednjih prvenstvenih ter evropskih srečanjih kar 15-krat zmagali, dvakrat remizirali in enkrat izgubili (besedilo je nastalo pred koncem sinočnjega derbija z Romo). Premagali so praktično vse najhujše tekmece: Juventus z 2:1, Milan na gostovanju s 4:0, Fiorentino z 2:1, Lazio s 5:0 in Inter z 2:1. Siva lisa zadnjih tednov je boleč poraz v Bologni z 2:3, saj je moštvo na gostovanju spremljalo kar 10.000 pristašev. Toda že v četrtek so na šesti tekmi evropske lige dosegli šesto zmago, kar doslej še ni uspelo nobeni italijanski ekipi. Skupaj so zabili kar 22 evropskih golov in za zadetek popravili rekordno znamko Salzburga (21) po rednem delu tega tekmovanja.

Prvo ime ekipe je argentinski napadalec Gonzalo Higuain, ki mu gre letos kot po maslu. Higuaina se je zaradi številnih zgrešenih priložnosti na zelo pomembnih tekmah oprijel sloves nezanesljivega igralca, a je vendarle pridobil psihološko stabilnost.

Na 15 tekmah je zabil že 14 zadetkov, dva je dodal v evropski ligi. Strokovnjaki ga ob Robertu Lewandowskemu (Bayern) in Luisu Suarezu (Barcelona) uvrščajo med tri najboljše klasične napadalce na svetu. Odločno ga dopolnjuje produkt domače šole Lorenzo Insigne (sedem golov), na sredini pa vse niti igre držijo že dokazani Slovak Marek Hamšik ter Brazilca Allan in Jorginho, v golu je izkušeni španec Pepe Reina. Prav nanj je trener Sarri prenesel breme vodenja ekipe na igrišču. S tem je razbremenil prvega igralca Higuaina, ki kma tako le eno nalogo - čimvečkrat zadeti. Potezo, ki se mu iz kroga v krog obrestuje, Sarri komentira: “Higuain je trenutno najboljši napadalec na svetu, ki bo v prihodnosti gotovo osvojil zlato žogo.” O stanju v ekipi pa pravi: “Vrh lestvice po polovici prvenstva ne pomeni ničesar. Tekma za naslov bo dolga. Moramo ostati z nogami na tleh, čeprav se je evforija že dotaknila predvsem mladih igralcev. Kar nekaj ekip je v razmiku nekaj točk. Lani je bil Napoli peti in če je trenerja Beniteza po tej uvrstitvi angažiral Real Madrid, pomeni, da je šlo za odličen izid. Zato ne smemo prehitevati dogodkov. Imamo velik potencial in motiv, kar je velikokrat odločilno.”

PETER MARAŽ


Najbolj brano