Dugonjić spreten za mizo

Čas obveznega usposabljanja si je skupina iz športne enote Slovenske vojske v sredo zvečer popestrila z obiskom dvorane Letrike v Vrtojbi, kjer se je pod vodstvom Bojana Tokića preizkusila v namiznem tenisu.

V Vrtojbi so se z namiznim tenisom spoprijeli vrhunski 
športniki (z leve) Damir Dugonjić, Ludvik Peršolja, Bojan 
Tokić, Rožle Prezelj, Dejan Sitar in Sašo Grajf Foto: Igor Mušič
V Vrtojbi so se z namiznim tenisom spoprijeli vrhunski športniki (z leve) Damir Dugonjić, Ludvik Peršolja, Bojan Tokić, Rožle Prezelj, Dejan Sitar in Sašo Grajf Foto: Igor Mušič

VRTOJBA > Takšnih športnih gostov, kot so se zbrali v sredo zvečer, dvorana v Vrtojbi še ni gostila. Za namiznoteniškimi mizami so se pod mentorstvom domačih mojstrov - olimpijca Bojana Tokića in prvega loparja prvoligaške Letrike, Ludvika Peršolje, preizkušali plavalni svetovni podprvak izpred treh let Damir Dugonjić, državni rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj, nekdanji svetovni lokostrelski prvak Dejan Sitar in bivši olimpijec - sedaj pa strelski trener slovenskih biatloncev, Sašo Grajf.

Popestritev sicer rednega programa usposabljanja članov športne enote slovenske vojske je ob pomoči očeta Miroslava organiziral novogoriški šampion Bojan Tokić, ki je bil kot domači idol deležen največ pozornosti namiznoteniške mladine, takoj za njim pa največ zanimanja zbudil več kot dva metra visoki plavalni orjak z Raven na Koroškem. Čeprav je Damirju Dugonjiću miza segala le malo čez kolena, se je ob njej eden najboljših plavalcev prsnega sloga na svetu presenetljivo dobro znašel. V Vrtojbi se je počutil skoraj kot v vodi: “Na Primorskem sem se po športni plati doslej ustavljal le na pripravah v Žusterni. V Vrtojbi sem prvič in sem dve uri prav užival. Namiznega tenisa sem se sicer od prijateljev naučil že v otroštvu in ga, ko imam možnost, rad igram. Kot plavalnemu šprinterju mi je blizu eksplozivnost tega športa, obtem pa to gibanje pomeni še popestritev dokaj monotonega plavalnega treninga. Rad se spoznavam z dopolnilnimi športi.”

Dugonjić se s Primorske sicer odpravlja na miting v Gradec, nato na višinske priprave v kar 2300 metrov visoko ležeči plavalni center v španski Sierra Nevadi. Formo načrtuje za poletno svetovno prvenstvo, na katerem po dveh četrtih mestih na minulem SP namerava napasti odličja na 50 in 100 metrov prsno.

Že konec tega meseca čaka svetovno prvenstvo Bojana Tokića, trenutno 58. na svetovni lestvici. Vojaško usposabljanje na Primorskem mu je zaradi možnosti združevanja s treningom prišlo precej prav: “Vsaj nek osnovni ritem sem ohranil, tukaj je Ludvik Peršolja, ki je vedno boljši. Sicer bo treba svežino in zbranost prihraniti za konec tedna, ko imamo edinstveno priložnost, da se s Saarbrücknom prebijemo v finale nemškega prvenstva. Presenetljivega vodstva s 3:0 proti favoritu Düsseldorfu na povratni tekmi ne smemo zapraviti. To je zgodovinska priložnost. Zmaga nad sedmim igralcem sveta, Timom Bollom, ki sem jo dosegel na prvi tekmi, mi vliva optimizem - tako pred povratnim dvobojem kot pred odhodom na svetovno prvenstvo na Kitajsko, kjer bi si želel uvrstitve med 32 najboljših.”

Z višino, a tudi z gibčnostjo, je pri zelenih mizah izstopal še atletski olimpijec Rožle Prezelj. Njegov državni rekord (232 cm) je star tri leta in je 4 cm višji od olimpijske norme. Zato izkušeni Kranjčan upanja na uvrstitev na OI v Rio de Janeiro še ni izgubil: “Pred dvema letoma sem še preskočil 228 centimetrov, kolikor znaša norma za Rio. Lani sem bil poškodovan, letos pa se vračam. Trening, kakršen je ta v Vrtojbi, pomeni prijetno popestritev in nekoliko lahkotnejše gibanje, ki ga tudi v obdobju resnih priprav pri mojih letih in poškodbah potrebujem. Težave imam z levim kolenom. Stanje se s premišljenim načrtom vadbe izboljšuje in upam, da bom v poletni sezoni že spet blizu norme - morda že na julijskem državnem prvenstvu v Novi Gorici.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano