Dugonjić evropski prvak na 50 metrov prsno

Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Izraelu zmagal na 50 metrov prsno s časom 26,20 in ubranil naslov s prejšnjega EP. Srebro je osvojil Britanec Adam Peaty s stotinko zaostanka, bronast je bil Rus Oleg Kostin (26,35).

Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Izraelu zmagal na 50 metrov 
prsno s časom 26,20 in ubranil naslov s prejšnjega EP. Foto: Laszlo Balogh
Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Izraelu zmagal na 50 metrov prsno s časom 26,20 in ubranil naslov s prejšnjega EP. Foto: Laszlo Balogh

JERUZALEM > Sedemindvajsetletni Dugonjić je tokrat uspešno dvigoval izid. V predtekmovanju 26,54, v polfinalu 26,37 in na koncu še izid dneva in sezone 26,20, ki mu je prinesla 11. medaljo v karieri, tretjo zlato. Vsaj tokrat se nad stotinkami ni mogel pritoževati, saj je za vsega stotinko ugnal prvega favorita in svetovnega rekorderja in prvaka v velikem bazenu Britanca Peatyja.

"V finalu je bilo zame glavno tekmovati. Izid v finalu ni važen. Želel sem uživati in prehiteti čim več tekmecev, tokrat pa sem imel tudi nekaj sreče, pa čeprav plavanje od skoka naprej ni bilo brez napak. Tudi v obrat sem se zapeljal, a to na koncu ni važno," je po tekmi vesel povedal koroški orjak, ki je Sloveniji na tovrstnih tekmah priplaval 57. medaljo.

Ta je bil zelo zadovoljen, da je prvič kljub napakam v vodi v karieri ugnal tudi Peatyja: "Nikoli se ne smeš predati. Tudi najboljši imajo kdaj slab dan, nastop se jim ponesreči in vesel sem, da sem ga ugnal. Lani je bil popolnoma nedotakljiv in vesel sem, da sem ga premagal, po napakah zdržal pritisk, odmislil skrbi, le plaval in premagal takega šampiona," je še dejal junak prvega dne v slovenskem taboru in dodal, da bo Zdravljico tudi zapel, če mu ne bodo obesili kakšne napačne zastave, kar se je slovenskemu taboru že zgodilo. Izid je tudi dobra popotnica pred nastopom na 100 m prsno.

V polfinalu na 50 m prsno je popoldan nastopila tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki je bila s 30,88 stotinko sekunde hitrejša kot zjutraj in osvojila 15. mesto. "Danes sem zadovoljna z obema nastopoma. Letos pozimi še nisem plavala nekih res dobrih izidov vse do tukaj, zato sem vesela z dveh nastopov pod 31 sekundami. Res sem hitra, posebej na prvih 25 metrih, manjka pa mi nekaj tehničnih elementov na obratu, kar je za 25-metrski bazen zelo pomembno," je povedala 21-letna slovenska reprezentantka in pokimala na vprašanje, da je bil bržkone dosegljiv tudi finale, ki se ji je izmuznil za tri desetinke sekunde.

V polfinalu na 100 m delfin je nastopil tudi Robert Žbogar in bil z 51,83, novim najboljšim časom v sezoni, 16.: "Zelo sem zadovoljen, da se mi je ponudila priložnost za popoldanski nastop, kar sem izkoristil za izboljšanje izida," je dejal Gorenjec, za četrtek pa napovedal: "Na 100 m hrbtno grem uživat, saj te discipline na veliki tekmi še nisem plaval, potem pa bo, kar bo. Bomo videli, kam me bo izid prinesel, seveda pa si želim osebni rekord."

V četrtek ima Slovenija po zaslugi Tjaše Oder in Anje Klinar že zagotovljena dva finalna nastopa na 800 m prosto, prvič bo v vodo skočila tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki bo nastopila na 50 m delfin in 100 m prosto, Martina Baua čaka 1500 m prostega sloga, Žbogar pa bo nastopil na 100 m hrbtno.

Madžarska superšampionka Katinka Hosszu je že dopoldan s 4:19,46 dosegla nov svetovni rekord na 400 m mešano. Popoldan je bila tri desetinke sekunde hitrejša, a vseeno tekmice prehitela za sedem sekund in več.

Na 200 m hrbtno se je naslova z rekordom prvenstev 1:48,33 veselil Poljak Radoslaw Kawecki, na 400 m prosto je s 3:35,46 zmagala Madžar Peter Bernek. Na 50 m prsno v ženski konkurenci je z 29,71 slavila Finka Janna Laukanen.

STA


Najbolj brano