Ducati le okusil slast zmage

Dirkača Ducatija Andrea Iannone in Andrea Dovizioso sta na deseti preizkušnji sezone svetovnega prvenstva v avstrijskem Spielbergu v motociklizmu v elitnem razredu motoGP dosegla dvojno zmago. Tretje mesto je osvojil Španec Jorge Lorenzo (Yamaha).

Andrea Iannone je dosegel prvo zmago v elitnem razredu 
motoGP.
Andrea Iannone je dosegel prvo zmago v elitnem razredu motoGP. 

SPIELBERG > Andrea Iannone je dosegel prvo zmago v elitnem razredu motoGP, za Ducati pa je današnji uspeh prvi po skoraj šestih sušnih letih. Doslej je bil nazadnje uspešen Avstralec Casey Stoner na domačem Phillip Islandu leta 2010. Dvojna zmaga pa je za Italijane še bolj oddaljena, zadnja do danes je bila leta 2007. Za italijansko ekipo je tako konec dolgega čakanja, blizu zmage so bili že nekajkrat, morda najbolj letos na dirki v Buenos Airesu, kjer pa sta se njihova dirkača ob koncu zadnjega kroga zaletela in zapravila dvojni uspeh.

Pod stopničkami je danes ostal drugi dirkač Yamahe Italijan Valentino Rossi, peti pa je bil vodilni v skupnem seštevku SP Španec Marc Marquez (Honda), ki pa je po padcu na sobotnem jutranjem treningu dirko odpeljal poškodovan.

Iannone si je v kvalifikacijah priboril prvo mesto in tudi povedel na dirki, Marquez pa je stratal precej slabše in je ob rahlem izletu s steze na rob potisnil še Lorenza. Tako sta imela Ducatija kmalu le enega resnega tekmeca, Rossija, ki je celo za hip povedel, potem pa je za dolgo časa vodstvo prevzel Dovizioso.

A na koncu le ni bilo dovolj za zmago, Iannone ga je nekaj krogov pred koncem prehitel, novega dvoboja za zmago pa ob vidno nervoznih vodilnih v boksih Ducatija ni bilo. Iannone, ki se bo po koncu sezone poslovil od rdečih, je zmagal, Dovizioso, ki je vozil na jubilejni 250. dirki v karieri, je bil drugi.

"Neverjeten občutek. Tako dolgo smo vsi skupaj čakali na prvo zmago, težko je najti prave besede. Skupaj smo začeli v tej ekipi, trdo smo delali in to je naša skupna zmaga, ne le moja. Vem, da se bom po koncu sezone poslovil in morda je to tudi pravo darilo za vse moje prijatelje pri Ducatiju," je takoj po zmagi uspeh doživljal Iannone.

Dovizioso ni bil povsem zadovoljen, a je športno priznal, da je bil njegov moštveni sotekmovalec boljši. "Motor je bil dober, a morda nisem imel najboljšega oprijema s pnevmatikami. Trudil sem se, na koncu tvegal, vendar nisem mogel dovolj blizu za napad. Malo sem razočaran, je pa za Ducati to seveda velik uspeh."

Skupno so razlike na vrhu nekoliko manjše, še vedno pa je prepričljivo prvi Marquez s 181 točkami, drugi je Lorenzo s 138, tretji pa Rossi s 124.

Sezona se bo z naslednjo dirko v češkem Brnu nadaljevala že čez teden dni.

STA


Najbolj brano