Državni naslov ima posebno vrednost

Matej Mugerli je z naslovom državnega prvaka v cestni vožnji kronal dolgoletna prizadevanja. Zmaga mu pomeni veliko, uvršča jo ob bok največjim uspehom.

Matej Mugerli (v sredini) z majico državnega prvaka  med drugouvrščenim Luko Mezgecem (levo) in Kristjanom Fajtom   Foto: Goran Badovinac
Matej Mugerli (v sredini) z majico državnega prvaka med drugouvrščenim Luko Mezgecem (levo) in Kristjanom Fajtom  Foto: Goran Badovinac

NOVA GORICA > Ne pravijo zaman, da izpolnjene cilje oziroma želje, za katere moraš preskočiti precej ovir in na poti doživeti tudi grenka razočaranja, še toliko bolj ceniš. To se je primerilo tudi Mateju Mugerliju, ki pri 33 letih doživlja drugo kolesarsko pomlad v dresu novomeške Adrie Mobila.

Od primorskih kolesarjev sta pred Mugerlijem majico državnega prvaka v cestni vožnji oblekla le še dva Primorca. Oba sta Idrijčana. Valter Bonča je slavil leta 1992, Borut Božič pa je bil najhitrejši dvakrat v letih 2008 in 2012.

“Naslov državnega prvaka bo imel vselej posebno vrednost, kot tudi etapna zmaga na dirki po Kataloniji pred osmimi leti ali majica najboljšega po točkovanju evropskem koledarja, ki sem jo nosil lani. Na državnem prvenstvu je bila, z izjemo Simona Špilaka , zbrana popolna slovenska konkurenca, zato ima zmaga tudi tekmovalno težo,”je pojasnil Mugerli, ki je zavrtel pedala v novogoriški kolesarski šoli, dom in družino pa si je ustvaril v Cerknici.

> Kako se počutite pri 33 letih z majico državnega prvaka?

“Kot mladenič. Ko sem na dirki po Sloveniji vrtel pedala z deset let starejšim Chrisom Hornerjem, ki je lani slavil na španski Vuelti, sem vnovič spoznal, da leta v kolesarstvu niso ovira na poti do vrhunskih dosežkov. Bolj so pri sklepanju novih pogodb.”

> V pretekli sezoni ste poželi niz zmag in uvrstitev na zmagovalne stopničke na dirkah evropskega koledarja. Se je zanimanje tujih ekip kaj povečalo?

“Pogovori so bili, a tudi v kolesarstvu je kriza. Nekaj ekip je doživelo mrk, na vrata tujih profesionalnih moštev pa vsako leto trka vsaj deset mladih kolesarjev. Naposled sem se odločil, da ostanem pri Adrii, s katero imam pogodbo do konca sezone.”

> Lani ste v Gabrjah za las ostali brez naslova državnega prvaka, razvoj dogodkov na dirki pa je bil tudi letos podoben. Ste ob Luki Mezgecu pomislili, da bi se scenarij ponovil?

“Okoliščine so bile drugačne. Ves čas sem bil v ospredju, a napetost je bila še kako prisotna. Prednost do zadnjega kroga ni dopuščala lagodnejšega ritma. V ozadju je ekipa opravila veliko delo. Ko pa se je naši ubežni skupini priključil Kristjan Fajt in smo ostali le še v treh, sem vedel, da bomo mi vodili taktično igro v zaključku. Tako je tudi bilo. Napadel sem, saj nisem želel, da bi o zmagovalcu odločil morebitni ciljni sprint. Ključno pa je bilo, da sem bil na selektivni trasi sorazmerno svež in močan.”

> Kakšni so bili sicer rezultati v prvem delu sezone?

“Lani sem imel v tem obdobju več zmag, letos prevladujejo druga in tretja mesta. Dejavnik presenečenja, ki je bil lani prisoten, je izključen. Tekmeci so bolj pozorni na poteze naše ekipe, zato je težko dirkati proti vsem. Zmagujem na moč.”

> Kako se je spremenil Matej Mugerli kot kolesar v zadnjem desetletju?

“Izkušnje so prinesle svoje. Predvsem lažje obvladujem nihanja. Bistveno bolj stanoviten sem kot pred leti.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano