Drugič porazili Turke

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v evropski ligi nadaljuje z zmagami. V Mariboru je danes še drugič premagala Turčijo, tudi tokrat s 3:0 (18, 24, 20), tako da po šestih tekmah še naprej ostaja brez izgubljenega niza.

Mitja Gasparini Foto: Igor Mušič
Mitja Gasparini Foto: Igor Mušič

MARIBOR > Slovenski odbojkarji so tudi v drugi tekmi proti turškim odbojkarjem zmagali s 3:0 in imajo lepo priložnost, da osvojijo prvo mesto v skupini B evropske lige. Zanj se potegujejo tudi makedonski odbojkarji, odločitev, katera reprezentanca bo osvojila prvo in katera drugo mesto, pa bo padla ob koncu prihodnjega tedna na dveh tekmah med Makedonijo in Slovenijo v Lukni.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v sedmi tekmi evropske lige zabeležila tretji poraz. S 3:1 (21, -19, 21, -18) jo je v Sofiji premagala Bolgarija. Bolgarija in Slovenija sta še enkrat pokazali, da gre za izenačeni reprezentanci, za razliko od Kopra, kjer so dvakrat zmagale Slovenke, pa so se tokrat malenkosti obrnile v prid Bolgarkam. Te so bile boljše predvsem v napadu, naredile so tudi nekaj manj napak, kar je na koncu zadostovalo za zmago. Kot pravi selektor Bruno Najdič je bilo v slovenski ekipi premalo živahnosti, je pa res, da so bile v prvih dveh nizih boljše tekmice, tudi v tretjem v posameznih elementih niso zaostajale, slabo so odigrale le začetek četrtega niza, ko so se naenkrat znašle v zaostanku. Tega so sicer pred končnico zmanjšale, toda zanesljive gostiteljice preobrata niso dovolile.

Medtem ko je petkovo tekmo začela šesterka Mitja Gasparini, Danijel Koncilja, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Klemen Čebulj in Uroš Pavlovič, ter Miha Plot kot libero, je v današnji tekmi selektor reprezentance Luka Slabe v udarni postavi posegel po le eni menjavi - namesto Gasparinija je na mestu korektorja zaigral Alen Šket.

Sprememba ni veliko vplivala na igro slovenske vrste, manjkali pa so Gasparinijevi siloviti začetni udarci in njegove točke - na včerajšnji tekmi jih je dosegel kar 23. Po izenačeni igri do prvega tehničnega odmora so pobudo na igrišču prevzeli domači odbojkarji, ki so predvsem prek Čebulja izpeljali nekaj uspešnih napadov in ob drugem tehničnem odmoru vodili 16:11. V nadaljevanju so Slovenci zaigrali čvrsto še v bloku in njihova prednost je začela rasti. Pri vodstvu 20:13 so Turki dosegli tri točke zapored, nato pa so izbranci Slabeta spet strnili vrste in brez težav osvojili niz.

Turški odbojkarji so v uvodnih minutah drugega niza občutno izboljšali izvajanje začetnih udarcev, ki so prinesli spremembo na igrišču. Domači so imeli veliko težav s sprejemom, gosti pa so ob prvem tehničnem odmoru vodili 8:5, nato pa še 12:8 in 13:9. V nadaljevanju je slovenska vrsta zaigrala bolj zanesljivo v polju, z domiselnimi akcijami dosegala točko za točko, uspel ji je zasuk ter vodstvo 16:15. V končnici je prednost slovenskih odbojkarjev narasla na tri točke (22:19), toda tekmeci se niso predali. Z borbeno igro so izenačili rezultat (23:23), pri 24:23 ubranili prvo zaključno žogo Slovencev, pri 25:24 pa jim ob neugodnem začetnem udarcu Koncilje to ni uspelo.

V tretjem nizu je domača vrsta začela silovito in povedla 5:1. Toda v nadaljevanju njena igra ni bila več tako zanesljiva in zrela, prednost je počasi hlapela in pri rezultatu 14:14 so jo tekmeci izničili, nato pa na drugi tehnični odmor odšli z vodstvom 16:15. Sledila je izenačena igra, v kateri so turški odbojkarji ohranjali točko ali dve prednosti do izenačenja (20:20), ki so ga naši odbojkarji dosegli z dvema blokoma. V prelomnih trenutkih so Slovenci dokazali, da so boljši od Turkov, dosegli pet točk zapored in zmagali

Dvorana Lukna, gledalcev 150, sodnika: Markov (Rusija) in Rapisarda (Italija).

Slovenija: Šket 15, Gasparini, Plot, Mijatović, Koncilja 5, Klobučar, Pokeršnik 15, Ropret 4, Urnaut, Čebulj 15, Jereb 1, Pavlovič 4.

Turčija: Hazirol, Gokgoz 19, Firincioglu 4, Aslan, Capkinoglu 3, Polat 6, Savat, Emet 2, Jenipazar 1, Cevikel 1, Karakaya 3, Siratca 3.

STA


Najbolj brano