Na obzorju je videti Lille

Autsajderji so praviloma kot mine, na katere včasih naletijo favoriti. Slovenski košarkarji so se nizozemski mini izognili dobesedno v zadnjem trenutku, z matnima potezama Zorana Dragića v zadnji minuti tekme. Če bo šlo po pričakovanjih, bosta dve zmagi dovolj za uvrstitev v osmino finala evropskega prvenstva. Slovenija : Nizozemska 81:74 .

Zoran Dragić je poskrbel, da se slovenski načrti na EP 
uresničujejo. Foto: Fiba
Zoran Dragić je poskrbel, da se slovenski načrti na EP uresničujejo. Foto: Fiba

ZAGREB > V Areno se je ob zgodnji popoldanski uri nakapljalo precej manj navijačev, kot smo jih bili vajeni minule dni. A niso bili bistveno manj glasni. Obraz selektorja Jureta Zdovca je kazal izjemno napetost, ki ni popustila niti po tekmi. Morda za trenutek, ko sta skupaj z Zoranom Dragićem nasmejana stopila v dvorano za tiskovne konference, kot bi želela javno pokazati, da so nesporazumi med njima preteklost. Zoki je bil tudi deležen javne pohvale iz selektorjevih ust.

Dvorana Arena, gledalcev 1841, sodniki: Lottermoser (Nemčija), Zamojski (Poljska), Putenko (Rusija). Slovenija: Joksimović 3, Prepelič 16 (6:5), Blažič 13 (2:2), Nikolić 2, Dragić 13 (2:2), Zupan 3, Balažić 7, Omić 11 (5:5), Klobučar 9 (3:3), Slokar 4 (1:0). Selektor: Jure Zdovc. Nizozemska: W. De Jong 19 (6:6), Kloof 25 (13:10), Akerboom 2, Schaftenaar 2, N. De Jong 6 4:2), Smeulders 14 (8:4), Norel 6. Selektor: Toon Van Helfteren. Prosti meti: Slovenija 17:19, Nizozemska 22:31; os. napake: Slo. 31, Niz. 24; pet os. napak: Zagorac (29), Slokar (38); trojke: Slo. 10:31 (Prepelič, Blažič po 3, Dragić, Zupan, Balažić, Joksimović po 1), Niz. 9:4, skoki: Slo. 31, Niz. 30.

Slovenija je sicer tekmo v prvih šestih minutah odlično odprla z nizom 12:0, ki je izhajal iz agresivne obrambe. Toda Nizozemci se niso predali in so se vrnili v igro. Zdovc je prvič na EP v igro poslal Saša Zagorca, ki pa je bil v vseh štirih poskusih za tri točke nenatančen. Polčas se je končal z izidom 41:29.

V tretji četrtini so se oranžni povsem vrnili v igro, z njihovo consko obrambo je zastal tudi slovenski napad. Razigrala sta se Worty De Jong (imel je 100-odstotni met) in Charlon Kloof, ki sta skupaj zbrala kar 44 nizozemskih točk. Z delnim izidom 12:0 so Slovencem vrnili za začetek tekme in prvič na tekmi izenačili. K sreči so roke spet naravnali “nizki” igralci na čelu z Jako Klobučarjem in Jako Blažičem, Klemen Prepelič pa je s skoraj nemogočo trojko ob izteku tretje četrtine v slovenske vrste vnesel nekaj več optimizma. V zadnji četrtini je v igri živcev trše imela slovenska stran, čeprav je bilo veliko negodovanja nad sodniškim kriterijem. A vendar je Zoran Dragić v zadnji minuti potrdil individualno kakovost za zmago, ki Slovenijo skoraj že uvršča v sklepni del turnirja v Lille. “Na začetku drugega polčasa nismo pričakovali tako silovite reakcije tekmecev. Zapored so zadeli štiri trojke, izgubili smo nekaj žog, na koncu pa je bistveno le to, da smo zmagali,” je menil Alen Omić. Prepelič ga je dopolnil z besedami: “Škoda, da smo jim dovolili, da so se sploh vrnili v igro za zmago. Pri našem vodstvu s 69:57 so zadeli devet prostih metov zapored in prišli na dve točki zaostanka. De Jong in Kloof sta zelo nepredvidljiva in odlično atletsko pripravljena.”

V drugi tekmi skupine C je Grčija dosegla tretjo zaporedno zmago (79:68) in Gruzijo, ki je še brez zmage, že skoraj poslala domov. V berlinski skupini B sta bili odigrani dve tekmi. Najprej je Srbija odpihnila Islandijo s 93:64 (42:32), v drugi tekmi je bila Turčija boljša od Nemčije z 80:75.

Z dvema zmagama sta uresničeni dve tretjini želenega izkupička v Zagrebu, za piko na i manjka še zmaga nad Makedonijo. “Mi ne moremo zmagovati kar po vrsti. To ni realno. Za zdaj je pomembno le to, da smo se z nekaj dobrimi obrambami spet razigrali v napadu in zmagali. Grčija je pomembna, a za nas je bolj četrtkova tekma z Makedonijo. K sreči vedno najdemo nekoga, ki je razpoložen,” je bila ocena Jureta Zdovca, pred vrnitvijo v hotel in pripravo na naslednjega tekmeca.

ROK MAVER


Najbolj brano